Cambridge Analytica: Dilali podatke 87 milijuna ljudi i propali

Davor Puklavec/PIXSELL
Manipulirali su izborima pomoću informacija o korisnicima Facebooka, sve dok ih nisu razotkrili
Vidi originalni članak

Grupa SCL i njezina konzultantska tvrtka Cambridge Analytica, koje su bile u središtu nedavno otkrivenog Facebookovog skandala s privatnim podacima, zatvaraju poslovanje i odlaze u stečaj. Zatvaranje tvrtke potvrdio je Nigel Oakes, osnivač britanske SCL grupe, vlasnika Cambridge Analytice.

Ubojice demokracije Hakiranje Facebooka pokrenulo je epidemiju desničara

Odluka je, piše Wall Street Journal, donesena jer tvrtka gubi klijente i suočava se s golemim sudskim troškovima u istrazi Facebooka. Tvrtka se našla u vrlogu skandala nakon što su mediji objavili da su podaci najmanje 50 milijuna Amerikanaca i milijun Britanaca nepropisno podijeljeni s Cambridge Analyticom.

Tvrtka opovrgava bilo kakvu zloporabu podataka, no kažu kako je negativna medijska slika o njima dovela do zatvaranja. U priopćenju su istaknuli kako su u Velikoj Britaniji i SAD-u zatražili pokretanje postupka stečaja. Cambridge Analytica je 2014. putem psihološkog upitnika na koji je odgovorilo 270.000 osoba pribavila podatke o 87 milijuna korisnika Facebooka.

To je britanskoj tvrtki omogućilo da stvori dragocjenu bazu podataka prije nego ju je angažirala ekipa kampanje Donalda Trumpa. Osobni podaci su u središtu gospodarskog modela Facebooka i drugih tehnoloških skupina poput Twittera i Googlea jer omogućuju bolje usmjeravanje reklamnih, trgovačkih ili političkih sadržaja.

SVEMOĆNI? Afera Facebook: 'Koristili smo iste metode kao i Hitler'

"SCL Elections Ltd., kao i neki njezini partneri i podružnice Cambridge Analytice iz Velike Britanije, podnijeli su zahtjeve za pokretanje stečaja. Tvrtka je odmah prestala s radom te za svoje neovisne upravitelje imenovala tvrtku Crowe Clark Whitehill", prenio je Guardian.

Posjeti Express