Čičak se osramotio u emisiji Otvoreno

Marko Lukunić (PIXSELL)
Bivši aktivist za ljudska prava lažno je citirao Aleksandra Rankovića, nekadašnjeg šefa Ozne
Vidi originalni članak

U HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" Ivan Zvonimir Čičak, bivši predsjednik HSS-a i isti tako bivši aktivist za ljudska prava, citirao je jugoslavenskog ministra unutrašnjih poslova i dugogodišnjeg načelnika OZN-e Aleksandra Rankovića. Odnosno, Čičak je rekao je da ga je citirao.

Evo što je Čičak kazao, doslovno citiramo:

"Aleksandar Ranković, ministar unutrašnjih poslova i šef vojne tajne policije, 1. veljače 1951. podnio je u beogradskoj Skupštini izvješće u kojem, između ostaloga, stoji, objavila je Politika u Beogradu 1. veljače 1951.: 'Kroz naše zatvore prošlo između 1945. i 1951. 3,777,776 zatvorenika, dok smo likvidirali 586,000 narodnih neprijatelja'." Završen citat.

Riječ je o podvali i laži koja se već godinama javlja najprije po različitim forumima, a kasnije po medijima i kvaziznanstvenim radovima. Teško je pronaći otkud je došla, ako je to uopće i bitno. Taj navodni citat, osim Čička, koji ga je izrekao i prije dvije godine na Federalnoj televiziji, rado koriste i drugi koji dijele Čičkov svjetonazor, poput povjesničara i neuspješnog političara Josipa Jurčevića na Maxportalu ovdje ili nekad žestokog HDZ-ovca i splitsko-dalmatinskog župana Branimira Lukšića u Slobodnoj Dalmaciji ovdje.

Toliko se lažni citat udomaćio da više nije bio samo izvađen iz izdanja Politike od 1. veljače 1951. godine, nego su u višku nadahnuća počeli dodavati da je objavljen na prvoj stranici Politike toga dana.

Međutim, kada iz arhive izvučete naslovnicu Politike od toga dana umjesto "ekskluzivnog Rankovićevog izvještaja", taj beogradski list 1. veljače donosi nešto sasvim drugo - vijesti o ratu na korejskom poluotoku i Đilasov posjet Londonu. Od Rankovića i zatvorenika ni glasa nema. To su još prije nekoliko godina ustvrdili šibenski antifašisti boreći se protiv zahtjeva za promjenom imena Poljane maršala Tita.

Ostatak teksta pročitajte na portalu Forum.tm.

Posjeti Express