Top News
12674 prikaza

Čičak se osramotio u emisiji Otvoreno

Ivanu Zvonimiru Čičku na svečanoj dodjeli nagrada HHO pale hlače
Marko Lukunić (PIXSELL)
Bivši aktivist za ljudska prava lažno je citirao Aleksandra Rankovića, nekadašnjeg šefa Ozne

U HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" Ivan Zvonimir Čičak, bivši predsjednik HSS-a i isti tako bivši aktivist za ljudska prava, citirao je jugoslavenskog ministra unutrašnjih poslova i dugogodišnjeg načelnika OZN-e Aleksandra Rankovića. Odnosno, Čičak je rekao je da ga je citirao.

Evo što je Čičak kazao, doslovno citiramo:

"Aleksandar Ranković, ministar unutrašnjih poslova i šef vojne tajne policije, 1. veljače 1951. podnio je u beogradskoj Skupštini izvješće u kojem, između ostaloga, stoji, objavila je Politika u Beogradu 1. veljače 1951.: 'Kroz naše zatvore prošlo između 1945. i 1951. 3,777,776 zatvorenika, dok smo likvidirali 586,000 narodnih neprijatelja'." Završen citat.

Riječ je o podvali i laži koja se već godinama javlja najprije po različitim forumima, a kasnije po medijima i kvaziznanstvenim radovima. Teško je pronaći otkud je došla, ako je to uopće i bitno. Taj navodni citat, osim Čička, koji ga je izrekao i prije dvije godine na Federalnoj televiziji, rado koriste i drugi koji dijele Čičkov svjetonazor, poput povjesničara i neuspješnog političara Josipa Jurčevića na Maxportalu ovdje ili nekad žestokog HDZ-ovca i splitsko-dalmatinskog župana Branimira Lukšića u Slobodnoj Dalmaciji ovdje.

Toliko se lažni citat udomaćio da više nije bio samo izvađen iz izdanja Politike od 1. veljače 1951. godine, nego su u višku nadahnuća počeli dodavati da je objavljen na prvoj stranici Politike toga dana.

Naslovnica Politike | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Međutim, kada iz arhive izvučete naslovnicu Politike od toga dana umjesto "ekskluzivnog Rankovićevog izvještaja", taj beogradski list 1. veljače donosi nešto sasvim drugo - vijesti o ratu na korejskom poluotoku i Đilasov posjet Londonu. Od Rankovića i zatvorenika ni glasa nema. To su još prije nekoliko godina ustvrdili šibenski antifašisti boreći se protiv zahtjeva za promjenom imena Poljane maršala Tita.

Ostatak teksta pročitajte na portalu Forum.tm.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ferdo 15:38 29.Lipanj 2017.

    Kaj su mu opet opale hlače.