Cijeli svijet mu se smijao: Trumpov govor neslavno propao

CARLO ALLEGRI/REUTERS/PIXSELL
Govor kojeg su u svijetu opisali kao "horor" svoju je kulminaciju imao u obliku smijeha i hihotanja predstavnika ostatka svijeta
Vidi originalni članak

Američki predsjednik Donald Trump održao je govor pri Općoj skupštini UN-a, dobrano se osramotio i dodatni "nabrusio" svijet. Ovo je pet najvažnijih točaka koje treba izdvojiti.

1. Smijeh i sramota

"Moja je administracija postigla više od gotovo svake administracije u povijesti", rekao je Trump i nadodao "tako istinito", kada su mu se, valjda po prvi puta u povijesti, gotovo svi u dvorani počeli hihotati ili otvoreno smijati u lice.

"To nije reakcija koju sam očekivao, ali u redu", rekao je relativno mirno i nastavio. Činjenica da se netko američkom predsjedniku tako otvoreno i neuvijeno narugao i nasmijao najvažniji je trenutak čitavog govora, i nešto što će se pamtiti. 

Mimo toga, i činjenice da Trump djeluje kao da je na nekim ozbiljnim sredstvima za smirenje - govori sporije nego inače, zavlači i frflja riječi, ostatak je govora bio u slavu izolacionizma i patriotizma, te svega onoga što Trump i njegova administracija guraju pod taj kišobran.

2. Izbjeglice i pomoć

"Izbjeglice, pokazala je praksa kao recimo u Jordanu, treba smjestiti što bliže njihovom matičnom domu", rekao je Donald Trump. Njegova je sreća što SAD, iako vodi ratove u brojnim nacijama otkuda dolaze izbjeglice, fizički nije "blizu" tim kontinentima pa se, sudeći po ovome, s time ne treba niti zamarati.

"Našu će financijsku pomoć dobiti samo države koje to zaista trebaju i koje su, najvažnije, naši prijatelji koji nas poštuju", rekao je otvoreno Trump.

3. Ratovi i diktatori

"Svako rješenje za rat u Siriji mora značiti i strategiju za obračun s brutalnim režimom koji taj rat i raspiruje i financira, a to je Iran", rekao je Trump koji je mudro prešutio postojanje drugih aktera u cijeloj priči, posebice njegovog "frenda" Vladimira Putina, čelnog čovjeka Rusije.

Ujedno je i javno zatražio od "svih nacija da se Iran izolira".

Zahvalio se lideru Sjeverne Koreje na "prvim koracima i volji", ali je napomenuo da je potrebno još mnogo rada i truda da se "nešto" makne s mjesta.

Prošle je, pak, godine rekao je da režim dozvoljava da njegov narod umire od gladi i da Sjeverna Koreja svijetu prijeti atomskim oružjem.  

"Ne želimo rat, ali ako ćemo morati braniti svoju zemlju, onda ćemo to napraviti, razorit ćemo Sjevernu Koreju", rekao je tada Trump, a drugi su lideri apelirali na razum.

4. Trgovinski rat

"Jako poštujem svog kolegu i prijatelja Xi Jinpinga, ali svi u ovoj prostoriji znamo da svjetski trgovinski sustav treba razmontirati. Naš je trgovinski disbalans veliki problem koji nije prihvatljiv", rekao je Trump o Kini i trgovinskim ratovima koji eskaliraju, a utječu na cijeli svijet.

Postavljene tarife "udaraju" na kineska dobra u vrijednosti od 250 milijardi dolara, a i azijska zemlja svaki puta zada protuudar pa to sada obuhvaća vrijednost od 110 milijardi dolara.

5. Izolacionizam

"Odričemo se ideologije globalizma, i prihvaćamo doktrinu patriotizma. Još sam prošle godine upozorio kako je OHCHR postao svjetska sramota, a ICC ima gotovo svjetsku jurisdikciju, a pri tome krši sva pravila pravde, zakona i procesa", kaže Donald Trump.

Napomenuo je i kako "države OPEC-a potkradaju cijeli svijet" i da se to "njemu ne sviđa, niti bi se ikome trebalo sviđati".

"Ne dirajte našu suverenost, mi vam nećemo govoriti kako da živite, kako da radite i u što da vjerujete, nemojte ni vi nama", rekao je Trump.

Posjeti Express