Top News
5122 prikaza

Cijeli svijet mu se smijao: Trumpov govor neslavno propao

Donald Trump
CARLO ALLEGRI/REUTERS/PIXSELL
Govor kojeg su u svijetu opisali kao "horor" svoju je kulminaciju imao u obliku smijeha i hihotanja predstavnika ostatka svijeta

Američki predsjednik Donald Trump održao je govor pri Općoj skupštini UN-a, dobrano se osramotio i dodatni "nabrusio" svijet. Ovo je pet najvažnijih točaka koje treba izdvojiti.

1. Smijeh i sramota

"Moja je administracija postigla više od gotovo svake administracije u povijesti", rekao je Trump i nadodao "tako istinito", kada su mu se, valjda po prvi puta u povijesti, gotovo svi u dvorani počeli hihotati ili otvoreno smijati u lice.

"To nije reakcija koju sam očekivao, ali u redu", rekao je relativno mirno i nastavio. Činjenica da se netko američkom predsjedniku tako otvoreno i neuvijeno narugao i nasmijao najvažniji je trenutak čitavog govora, i nešto što će se pamtiti. 

Mimo toga, i činjenice da Trump djeluje kao da je na nekim ozbiljnim sredstvima za smirenje - govori sporije nego inače, zavlači i frflja riječi, ostatak je govora bio u slavu izolacionizma i patriotizma, te svega onoga što Trump i njegova administracija guraju pod taj kišobran.

2. Izbjeglice i pomoć

"Izbjeglice, pokazala je praksa kao recimo u Jordanu, treba smjestiti što bliže njihovom matičnom domu", rekao je Donald Trump. Njegova je sreća što SAD, iako vodi ratove u brojnim nacijama otkuda dolaze izbjeglice, fizički nije "blizu" tim kontinentima pa se, sudeći po ovome, s time ne treba niti zamarati.

"Našu će financijsku pomoć dobiti samo države koje to zaista trebaju i koje su, najvažnije, naši prijatelji koji nas poštuju", rekao je otvoreno Trump.

3. Ratovi i diktatori

"Svako rješenje za rat u Siriji mora značiti i strategiju za obračun s brutalnim režimom koji taj rat i raspiruje i financira, a to je Iran", rekao je Trump koji je mudro prešutio postojanje drugih aktera u cijeloj priči, posebice njegovog "frenda" Vladimira Putina, čelnog čovjeka Rusije.

Ujedno je i javno zatražio od "svih nacija da se Iran izolira".

Zahvalio se lideru Sjeverne Koreje na "prvim koracima i volji", ali je napomenuo da je potrebno još mnogo rada i truda da se "nešto" makne s mjesta.

Prošle je, pak, godine rekao je da režim dozvoljava da njegov narod umire od gladi i da Sjeverna Koreja svijetu prijeti atomskim oružjem.  

"Ne želimo rat, ali ako ćemo morati braniti svoju zemlju, onda ćemo to napraviti, razorit ćemo Sjevernu Koreju", rekao je tada Trump, a drugi su lideri apelirali na razum.

4. Trgovinski rat

"Jako poštujem svog kolegu i prijatelja Xi Jinpinga, ali svi u ovoj prostoriji znamo da svjetski trgovinski sustav treba razmontirati. Naš je trgovinski disbalans veliki problem koji nije prihvatljiv", rekao je Trump o Kini i trgovinskim ratovima koji eskaliraju, a utječu na cijeli svijet.

Postavljene tarife "udaraju" na kineska dobra u vrijednosti od 250 milijardi dolara, a i azijska zemlja svaki puta zada protuudar pa to sada obuhvaća vrijednost od 110 milijardi dolara.

5. Izolacionizam

"Odričemo se ideologije globalizma, i prihvaćamo doktrinu patriotizma. Još sam prošle godine upozorio kako je OHCHR postao svjetska sramota, a ICC ima gotovo svjetsku jurisdikciju, a pri tome krši sva pravila pravde, zakona i procesa", kaže Donald Trump.

Napomenuo je i kako "države OPEC-a potkradaju cijeli svijet" i da se to "njemu ne sviđa, niti bi se ikome trebalo sviđati".

"Ne dirajte našu suverenost, mi vam nećemo govoriti kako da živite, kako da radite i u što da vjerujete, nemojte ni vi nama", rekao je Trump.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mad975.IA 13:37 27.Rujan 2018.

    Baš me zanima, jel` se i predsjednica svih `rvatina, smijala.

  • mad975.IA 13:35 27.Rujan 2018.

    "Ne želimo rat, ali ako ćemo morati braniti svoju zemlju, onda ćemo to napraviti, razorit ćemo Sjevernu Koreju" Oni brane svoju zemlju tako da razore, Vijetnam, Irak ili Libiju, a ni jedan vijetnamac, iračanin ili libijac nije, sa namjerom da ... prikaži još! u bilo kojem smislu ugrozi Ameriku, kročio na njeno tlo. Zanimljiva obrana, razaranjem zemalja, koje do Amerike, ne mogu ni na soplavi, doći.

  • Avatar CountD
    CountD 12:13 27.Rujan 2018.

    tramp i njegovi pajdasi nece nikome reci kako da zive u cega da vjeruju itd. pa to je najbolji vic ove godine. koliko ono ti ameri nisu ratovali od njihove samostalnosti - mislim 17 godina ako se ne varam. taj ... prikaži još! tramp je komicar nema boljeg