Delo: Hrvatska je licemjerna, ali je ispala mudrija od Slovenije

Marko Jurinec (PIXSELL)
Slovenski list u svom komentaru navodi kako je Hrvatska samo teret prebacila na druge
Vidi originalni članak

I dok se izbjeglice koje su iz istočnih zemalja stigle do Hrvatske autobusima iz naše zemlje prevoze u Mađarsku i Sloveniju, Delo se pozabavilo slovenskom reakcijom na izbjegličku krizu.

U članku pod naslovom "Vi mali Orbani" list navodi da je Slovenija prije dolaska izbjeglica imala dvije opcije – predstaviti se kao država koja poštuje najviše civilizacijske standarde, ili biti gurnuta u društvo zemalja koje se s izbjegličkom krizom bore po ugledu na Mađarsku.

Politički lideri Slovenije očigledno su promatrali na koji se način Srbija i Hrvatska nose s tom situacijom, piše Delo, ističući da nakon što su najviši dužnosnici shvatili da ne mogu kontrolirati situaciju, odabrali su opciju koja ih svrstava među "good guyse" na svjetskoj političkoj sceni i mudro riješili problem na svom teritoriju.  

Međutim, Delo ističe kako je hrvatski pristup ovom problemu licemjeran i samo prebacivanje tereta i pritiska na druge države, te da je hrvatski odgovor na izbjeglički val u skladu s izbornom kampanjom koja je upravo u tijeku. 

Slovenski su se pak političari predugo pozivali na europske dokumente koji su već odavno mrtvi i nitko ih ne doživljava, da bi se potom suočili s tisućama izbjeglica na svom graničnom prijelazu. 

Delo se pita gdje je svo ovo vrijeme bio njihov predsjednik, ali i ministrica unutarnjih poslova koje uopće nije bio s policajcima na terenu. Ni premijer Miro Cerar se nije proslavio. Pojavio bi se tu i tamo, ali njegovi su nastupi uglavnom bili bljedunjavi.

Unatoč katastrofalnoj reakciji slovenske politike, imidž Slovenije se pomalo poboljšava, ali prije svega zbog njihovih humanitarnih organizacija, volontera i vojske, dodaje Delo

Za kraj, u listu zaključuju kako je Slovenija propustila priliku da bude u društvu zemalja koje su zaslužile poštovanje zbog načina na koji se bore s ogromnim brojem izbjeglica koji stižu iz raznih zemalja.

Posjeti Express