Depardieu je gad i zlostavljač žena?! 'Dođi i dotakni moj suncobran, zabit ću ti ga...'

Best Image/Pixsell
Najmanje dvadeset žena optužuje jednog od najpopularnijih francuskih glumaca za seksualno zlostavljanje i maltretiranje, obično na setovima filmova. Danas se trebao pojaviti na sudu, ali 75-godišnjak traži odgodu
Vidi originalni članak

On je monstrum. Francuski Harvey Weinstein. Serijski zlostavljač. Ako se dokažu sve optužbe, lako moguće i silovatelj. Sa strašnim iskazima koji ga direktno optužuju za seksualno zlostavljanje, u mnogim slučajevima i na filmskom setu, suočen je 75-godišnji Gerard Depardieu, no neće se pojaviti na suđenju u Parizu koje je trebalo započeti danas malo iza podneva. Ne osjeća se dobro, optužbe su jako utjecale na njegovo zdravlje i doktori su preporučili da ne dođe, potvrdio je jutros odvjetnik Jérémie Assous, javlja Guardian

Slučaj gospodina Pelicota i serijsko silovanje supruge Gisele koje je suprug osobno organizirao, snimao kako se na njoj iživljavaju vrtlari, vozači kamiona, susjedi i pritom je drogirao potpuno je šokirao francusku javnost, a suđenje Gerardu Depardieu, jednom od najvećih francuskih glumaca svih vremena, upravo počinje u Parizu. Optužbe su strašne. 

SLUČAJ PELICOT Suđenje monstrumu: Ponudio mi je rad u vrtu, kao sredstvo plaćanja svoju ženu

I dok je Gisele Pelicot nevjerojatnom hrabrošću inzistirala da nazoči suđenju svojim silovatelja, imena dviju žena koje optužuju Depardieua za zlostavljanje tijekom snimanja 2021. nisu objavljena sukladno francuskom zakonu. Jedna od tužiteljica, dizajnerica koja sada ima 55 godina, rekla je u veljači da je pretrpjela seksualni napad, seksualno uznemiravanje i seksističke uvrede tijekom snimanja filma Les Volets Verts odnosno Zeleni kapci, redatelja Jeana Beckera, u privatnoj kući u Parizu, piše Guardian. 

Tužiteljica je za francusku istraživačku web-stranicu Mediapart rekla da se Depardieu najprije hvalio kako ženama može "pružiti orgazam bez da ih dotakne". Kaže da ju je sat vremena kasnije Depardieu "brutalno zgrabio" dok je odlazila sa seta. Glumac ju je prikovao tako što je "zatvorio svoje noge" oko nje prije nego što joj je opipao struk i trbuh, nastavivši sve do grudi, rekla je.

Depardieu je tijekom incidenta govorio “opscene riječi”, rekla je, uključujući:

- Dođi i dotakni moj veliki suncobran. Zabit ću ti ga u pi..u.

Opisala je kako su ga glumčevi tjelohranitelji odvlačili dok je on vikao:

- Vidjet ćemo se opet, draga moja.

- Moja klijentica očekuje da će pravosudni sustav utvrditi da je Gérard Depardieu serijski seksualni napadač - rekla je odvjetnica Durrieu-Diebolt.

Druga žena koja tuži Depardieua, pomoćnica režisera na istom filmu, također navodi seksualno nasilje.

Anouk Grinberg, glumica koja se pojavila u Zelenim kapcima, rekla je za AFP da je Depardieu koristio “pogrdne riječi … od jutra do mraka”.

SUĐENJE TRESE FRANCUSKU Muž ju je drogirao i dao da je 50 muškaraca siluje. Njena hrabrost šokirala je svijet

- Kada su producenti angažirali Depardieua da radi na filmu, dobro su znali da angažiraju napadača. Oduvijek je koristio seksualan i nepristojan jezik, ali njegovo ponašanje postalo je puno, puno gore, uz dopuštenje struke, koja ga plaća za to i prikriva njegove prijestupe - kaže glumica. 

Najmanje 20 žena dosad je optužilo Depardieua za razne seksualne prijestupe.

Glumica Charlotte Arnould prva je podnijela kaznenu prijavu. Sudac tek treba donijeti odluku o njezinu zahtjevu iz kolovoza da se Depardieu sudi za njeno silovanje i seksualno zlostavljanje.

I asistentica produkcije optužuje Depardieua za seksualni napad 2014. Glumica Hélène Darras podnijela je tužbu za seksualni napad koja je, međutim, otišla u zastaru, a španjolska spisateljica i novinarka Ruth Baza optužila je Depardieua da ju je silovao 1995. godine.

- Nikada, ali nikad, nisam zlostavljao ženu - napisao je Depardieu u otvorenom pismu objavljenom u konzervativnim novinama Le Figaro u listopadu prošle godine.

Nekoliko tjedana kasnije, predsjednik Emmanuel Macron šokirao je feministkinje požalivši se na "progon" protiv Depardieua, naziva ga "velikim glumcem" koji "Francusku čini ponosnom". Macronove primjedbe uslijedile su nakon što je istraživačka TV emisija emitirala snimku Depardieua koji ponavlja mizogine i uvredljive komentare o ženama, piše Guardian.

Depardieu je najveća zvijezda koja se suočava s optužbama u pokretu francuske kinematografije #MeToo. Redatelji Jacques Doillon i Benoît Jacquot među ostalim su istaknutim osobama optuženima za seksualno nasilje.

Posjeti Express