Top News
18283 prikaza

Muž ju je drogirao i dao da je 50 muškaraca siluje. Njena hrabrost šokirala je svijet

1/7
REUTERS
Monstrum je na računalu imao više od 2000 fotografija i videa silovanja svoje žene. Ona se ničeg ne sjeća. Našli su mu i fotomontaže kćeri. Njegova supruga mogla je imati tajno suđenje, ali istupila je pred svima

Gisèle Pelicot (71) pojavila se 5. rujna u sudnici u Avignonu kako bi se suočila s više od pedeset muškaraca, starih između 21 i 68 godina, koji su je navodno silovali dok je bila pod sedativima i bez svijesti. Potajice ju je nekoliko godina drogirao njezin tadašnji suprug, stavljajući joj tablete u hranu.  Francuska policija uspjela je razotkriti gnjusne zločine nakon što je pregledala elektroničke uređaje Dominiquea Pelicota (71) u kojima je pronašla više od 2000 fotografija i videa seksualnih napada drugih muškaraca na njegovu ženu. Policija ju je 2020., nakon što je primijetila da ima rupe u sjećanju, nakon istrage informirala da ju je suprug više od deset godina drogirao kako bi je drugi muškarci silovali dok je on sve snimao. Slučaj je to koji je šokirao Francusku i svijet, a mnoge je iznenadila i odluka Gisèle Pelicot da istupi javno i stane pred svoje mučitelje.  

 | Author: REUTERS Gisele Pelicot dolazi na suđenje REUTERS

Gisèle Pelicot je u maloj sudnici stajala mirnog izraza lica dok je ponovno morala  proživjeti događaje kojih se nije sjećala. Taj prizor obišao je svijet. No, žrtva je brzo rekla da njezin izraz lica ne treba miješati s njezinim duševnim stanjem i psihičkim zdravljem.

 - Na snimci sam nepokretna, u krevetu, a siluju me. To su barbarski prizori. Moj svijet se ruši, sve se ruši, sve što sam izgradila u pedeset godina. Iskreno, za mene su to prizori terora - rekla je.

Mnogi su u njenoj odluci da se ne skriva od svojih agresora i javnosti vidjeli čin goleme hrabrosti zbog goleme društvene stigme koju može trpjeti žena koja je silovana. Unatoč tome, Gisèle Pelicot odlučila je javno izjaviti nešto za što netko drugi ne bi imao snage: “Nisam od onih koji se skrivaju ili ponižavaju”. Mogla je izbjeći javno suđenje, ali, kako kažu njezini odvjetnici, sramota ne bi trebala biti na strani žrtve, nego na strani optuženih.

 | Author: REUTERS Dominiqueu Pelicotu (na crtežu tijekom suđenja) pozlilo je prošli tjedan dok se čekalo njegovo svjedočenje REUTERS

Čin Gisèle Pelicot, međutim, ima za cilj razotkriti ne samo silovatelje, već i sjećanje koje joj je njezin bivši suprug oduzeo bez njezina pristanka.

- Unutar sebe, ja sam polje ruševina, koje ću morati obnoviti - rekla je. 

Većina navodnih silovanja dogodila se u kući Pelicotovih u Mazanu, selu od 6000 ljudi u Provansi. Njihova kći Caroline Darian (45) rekla je da joj se život "doslovno okrenuo naglavačke" kada je čula za navodno zlostavljanje. Na njegovom računalu pronađene su i njezine gole fotomontaže. Na sudu je prošli tjedan rekla da je njezin otac "vjerojatno jedan od najgorih seksualnih kriminalaca u posljednjih 20 godina". Na sudu su trebala svjedočiti i njena braća, koja su jednako šokirana zločinom.

 | Author: REUTERS Caroline, kći Gisele Pelicot, dolazi na suđenje REUTERS

Dominique Pelicot, koji je priznao optužbe koje mu se stavljaju na teret, trebao je biti ispitan prošli tjedan, ali je hospitaliziran jer mu je pozlilo, pa je svjedočenje odgođeno.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.