Deset godina od Šatoraša i plinskih boca u Savskoj: Gdje su danas Glogoški i ekipa?

Petar Glebov/Davor Puklavec/Pixsell
Nisu imali policijsko odobrenje za prosvjed, naročito za instalaciju šatora. Na ulicu su iznosili plinske boce. Nikome nije jasno kako su tamo uopće bili toliko dugo. Sve su svemu, šator u Savskoj 66 i danas je zagonetka
Vidi originalni članak

Kolinda Grabar Kitarović upravo je bila pobijedila na predsjedničkim izborima i prvo mjesto na koje je otišla bio je - šator. Onaj što su ga u znak prosvjeda podigli hrvatski branitelji, odnosno dio njih koji nisu bili zadovoljni tretmanom i primanjima u vrijeme vlasti SDP-a i Zorana Milanovića. Glasnogovornik im je bio invalid u kolicima Đuro Glogoški.

Cilj je, barem nominalno između ostalog bio srušiti ministra branitelja Freda Matića i tadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića pošto-poto. U šatoru su se okupljali deseci, ponekad i stotine ljudi svaki dan. Jelo se i pilo, nisu se birale metode kako ostvariti svoje ciljeve, koji su posve očito imali najprije političku, a tek onda socijalnu pozadinu zbog nezadovoljstva pravima branitelja.   

Primjerice, u svibnju 2015. na par sati su plinskim bocama (?!) blokirali promet u Savskoj ulici. i premijer Milanović osobno je 8. lipnja 2015. godine, usred prosvjeda branitelja, došao na sastanak s braniteljima u zgradu Ministarstva branitelja ispred koje je bio postavljen šator. Taj šator se odmah u startu pretvorio u politički cirkus bez kraja i trajao je godinu i pol dana, sve dok se na vlast nije vratio HDZ. Onda su se muvali još u Savskoj neko vrijeme pa napokon sklopili šator i otišli, zadovoljni pravima što su ih, kažu, ostvarili dolaskom na vlast Vlade Tomislava Karamarka. 

TOP SECRET! Tajni HDZ-ov izvještaj o psihi Milanovića: Džeparoš, hulja i luzer, a Primorac - 'preženca'!

"Premda nikad nije jasno rastumačeno koja politička grupacija stoji iza prosvjeda branitelja u Savskoj - bandićevci, brkićevci, karamarkovci - jedno je bilo sasvim jasno: nije ih organizirao Milanović", pisao je Boris Rašeta za Express. 

Ne zna se zašto su došli, nije poznato zašto su otišli, nikome nije jasno kako su tamo uopće bili toliko dugo. Sve su svemu, šator u Savskoj 66 je zagonetka, prožeta duhom misterije, obavijena velom tajne. Činjenica da nemaju policijsko odobrenje za prosvjed, naročito za instalaciju šatora, prosvjednike nije ometala u zahtjevima za više pravne države", pisao je Boris Rašeta za Express. 

A gdje su danas protagonisti prosvjeda u Savskoj? Đuro Glogoški još je na funkciji, lani je u Europskom parlamentu  bio kao predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine. Ni onda, a ni kasnije nije mu naštetio intervju što ga je svojedobno dao za Feral kao razočarani invalid, u tekstu pod naslovom "Za ovu se državu ne vrijedi boriti", rekavši:

"Komunisti su bili prave naivčine u odnosu na HDZ, a partizani su prema ovome danas bili amateri." 

Tomo Medved, sudionik prosvjeda šatoraša, već godinama je ministar branitelja, a Ante Deur, jedan od viđenijih šatoraša, otišao je izravno na Pantovčak kao savjetnik ondašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Danas je saborski zastupnik HDZ-a. Naravno, tu je bio i Josip Klemm, vlasnik zaštitarske tvrtke odležao je godinu dana zbog pravomoćne presude da je fiktivnim ugovorima oštetio svoju tvrtku za tri milijuna kuna.   

Posjeti Express