Dijabetes: Čak 50 posto preuhranjenih ili pretilih školaraca imat će taj problem i kao odrasli

Thinkstock
prvi znakovi dijabetesa tipa 1 mogu biti ako dijete učestalo mokri ili je previše žedno te slabije dobiva na težini u odnosu na vršnjake.
Vidi originalni članak

Imamo i sve više djece koja su preuhranjena i pretila i ta intervencija treba krenuti što ranije. Možda čak nije dovoljno reći što ranije u djetinjstvu, nego još od trudnoće, jer je poznato da ako majke ne paze na prehranu i imaju viška kilograma, ili imaju povišene koncentracije glukoze tijekom trudnoće, to ostavlja trag na djetetu kasnije. Naravno, izuzetno je važno da već u predškolskoj i školskoj dobi pazimo na njihovu tjelesnu masu. Jedna je stvar to što mi svi mislimo da je dijete koje je bucmasto slatko, a posve drugo to da to dugoročno predstavlja veliki teret za budućnost. Naime, procjenjuje se da će čak 30 posto djece koja su preuhranjena ili pretila u predškolskoj dobi biti pretila i kasnije, odnosno da će čak 50 posto preuhranjenih ili pretilih školaraca imati taj problem u odrasloj dobi. Već i taj prijelaz iz predškolske u školsku dob je vrijeme kad treba ozbiljno reagirati, ukratko – prije nego dijete izađe iz vrtića. Ima nekih koraka u tom pravcu.

Ovim riječima upozorava na pojavu dijabetesa među djecom izv.prof.dr. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike za dijabetes i endokrinologiju "Vuk Vrhovac". Smatra se da godišnje imamo oko 150 novih slučajeva dijabetesa tipa 1 kod mališana. Javlja se u bilo kojoj dobi, a često se otkrije nakon što respiratorna infekcija i temperatura dulje ne prolaze. Stoga pedijatar prim.dr. Milivoj Jovančević upozorava da prvi znakovi dijabetesa tipa 1 mogu biti ako dijete učestalo mokri ili je previše žedno te slabije dobiva na težini u odnosu na vršnjake. Što se tiče pojačane žeđi, normalno je ako malo dijete dnevno unese u organizam do 200 mililitara tekućine po kilogramu težine. Uzmemo li u obzir dijete koje u dobi od godinu dana ima oko 10 kilograma, tad bi sve što je više od dvije litre tekućine kroz dan (treba ponoviti, zajedno s juhom ili varivom koje je pojelo) trebalo biti razlog za to da se roditelji jave pedijatru radi pregleda, ističe prim.dr. Jovančević.

Igranje životom Pijete li gazirana pića, smrt vam prijeti ovoliko posto više

Kod male djece, dodaje pedijatar, jedan od znakova može biti i jaki pelenski osip, koji se javlja zato što dijete kroz mokraću izbacuje i šećer, pa to postaje plodno tlo za razvoj gljivica, dok kod školske djece može doći do naglog gubitka od 5 do 10 posto težine u kratkom roku. No ti se simptomi često zanemaruju, odnosno ako se i javi neki od njih, rijetko se odmah posumnja u dijabetes i šalje dijete na pretrage. Tako se dijabetes kod djece najčešće otkrije nakon što dijete pokupi neku inače bezazlenu virusnu infekciju dišnih puteva, s visokom temperaturom.

Važno je znati da se ovi simptomi mogu javiti u bilo kojoj dobi djeteta, pa i kod dojenčadi, iako se dijabetes u ovoj dobi ipak najrjeđe dijagnosticira. Naime, od desetero djece s dijabetesom, kod jednoga ili najviše dvoje otkrije se u dojenačkoj dobi, dok se kod ostalih otkrije kasnije.

Ne nasjedajte Ne vole ga, a štiti od raka, dijabetesa...

Dijagnoza šećerne bolesti kod djece ne smije obeshrabriti roditelje koji bi trebali iznaći način da svojoj djeci pokažu kako će im prehrana postati drugačija. I dalje će klinci moći jesti pizzu, ali ne onu koju su jeli do trenutka dijagnoze, već spravljenu od druge vrste namirnica. U ovom procesu treba biti uporan i razveselitt djecu obrocima koji nose naziv "zabranjene hrane", ali su spremljeni tako da su pogodni za dijabetičare. Stoga donosimo nekoliko maštovotih recepata Zagrebačkog dijabetičkog društva:

Gumeni bomboni od naranče

Sastojci (za 15 komada): 100 ml soka od naranče, 1 žlica eritritola ili ksilitola, 10 g želatine u prahu

Priprema: Iscijediti sok od naranče i procijediti ga u čašu. Dobiveni sok lagano zagrijati kako bi se rastopio zaslađivač. Dodati želatinu u prahu u sok i dobro izmiješati pjenjačom. Napuniti kalupe za praline i staviti u hladnjak na nekoliko sati.

Pizza od cvjetače

Sastojci: Za tijesto (promjera 32 cm): 1 srednja cvjetača (oko 500 g), 1 veliko jaje, 100 g naribanog sira, origano, vlasac, češnjak u prahu; Za nadjev: 4-5 žlica pasirane rajčice, 60 g šunke, 100 g naribanog sira, 4 nasjeckana šampinjona, 1 paprika narezana na trakice, 8-10 nasjeckanih maslina, svježi matovilac, origano, bosiljak

Priprema: Sirovu cvjetaču naribati na ribež ili usitniti u sjeckalici. Ispirjati je bez masnoće 8-10 minuta na laganoj vatri kako bi omekšala. Pustiti da se ohladi pa je ocijediti kroz pamučnu gazu ili kuhinjsku krpu sve dok voda ne prestane izlaziti. Izmutiti jaje, dodati dobro ocijeđenu cvjetaču, naribani sir, začine i sve dobro pomiješati. Rasporediti tijesto po kalupu, preko papira za pečenje koristeći prvo špatulu, a onda i prste. Tijesto bez nadjeva peći 20-25 minuta na 200°C. Izvaditi iz pećnice, posložiti nadjev po tijestu i peći sve zajedno još 5-10 minuta na istoj temperaturi.

Puding od chia sjemenki

Broj osoba: 2

Sastojci: 1 žlica nezaslađenog kakaa u prahu, 2-3 žlice vode, 250 ml bademova mlijeka bez šećera, 2 žličice eritritola ili ksilitola, 4 žlice chia sjemenki, ½ žličice ekstrakta vanilije, prstohvat cimeta

Priprema: Uz zagrijavanje na laganoj vatri, u malo vode razmutiti kakao dok se ne otopi. Dodati bademovo mlijeko, ekstrakt vanilije, zaslađivač, cimet i chiu te sve zajedno promiješati dok se zaslađivač ne otopi. Uliti smjesu u čaše ili posudice za serviranje i ostaviti da odstoji nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku, sve dok se smjesa ne zgusne u konzistenciju pudinga.

Muffini od brokule sa salatom

Sastojci: Za šest muffina: 300-400 g svježe brokule, 150 g naribanog sira, 50 g pancete, 2 jaja, 1 žlica psyllium ljuskica, 2-3 žlice mljevenih suncokretovih sjemenki, sol, papar, kurkuma, češnjak u granulama, malo naribanog sira ili parmezana za posipanje; Za salatu: 1 šaka rikole, list radiča, limunov sok, 1 žlica lanenog ulja, suncokretove sjemenke

Priprema: Brokulu narezati i kuhati u kipućoj vodi dok potpuno ne omekša (10-15 minuta), a zatim je ocijediti i izgnječiti vilicom dok se ne dobije pire. Izmutiti jaja, dodati ribani sir, nasjeckanu pancetu, žlicu psylliuma, mljevene sjemenke suncokreta i začine, dodati pire od brokule, sve dobro izmiješati i ujednačiti smjesu. Smjesu rasporediti u kalupe za muffine. Staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C i peći 30-45 minuta dok muffini ne poprime čvrsti oblik. Pred kraj provjeriti jesu li muffini dobro formirani i posipati sirom. Peći još malo dok se sir ne rastopi i dok muffini ne dobiju željenu boju ili teksturu. Za salatu pomiješati rikolu, narezani list radiča i rotkvice, začiniti lanenim uljem, limunovim sokom te posipati suncokretovim sjemenkama.

Pomfrit od tikve

Broj osoba: 2

Sastojci: 250 g butternut tikve, 2-3 žlice maslinova ulja, sol, papar, kurkuma, češnjak u prahu

Priprema: Tikvu oguliti i narezati na prutiće. U dubokoj posudi pomiješati prutiće tikve s maslinovim uljem i začinima. Prutiće poslagati u tepsiju preko papira za pečenje tako da budu međusobno razmaknuti kako bi nakon pečenja postigli hrskavost. Staviti u pećnicu i peći oko 30 minuta na 200°C.


 


 


 


 

Imamo i sve više djece koja su preuhranjena i pretila i ta intervencija treba krenuti što ranije. Možda čak nije dovoljno reći što ranije u djetinjstvu, nego još od trudnoće, jer je poznato da ako majke ne paze na prehranu i imaju viška kilograma, ili imaju povišene koncentracije glukoze tijekom trudnoće, to ostavlja trag na djetetu kasnije. Naravno, izuzetno je važno da već u predškolskoj i školskoj dobi pazimo na njihovu tjelesnu masu. Jedna je stvar to što mi svi mislimo da je dijete koje je bucmasto slatko, a posve drugo to da to dugoročno predstavlja veliki teret za budućnost. Naime, procjenjuje se da će čak 30 posto djece koja su preuhranjena ili pretila u predškolskoj dobi biti pretila i kasnije, odnosno da će čak 50 posto preuhranjenih ili pretilih školaraca imati taj problem u odrasloj dobi. Već i taj prijelaz iz predškolske u školsku dob je vrijeme kad treba ozbiljno reagirati, ukratko – prije nego dijete izađe iz vrtića. Ima nekih koraka u tom pravcu.

Ovim riječima upozorava na pojavu dijabetesa među djecom izv.prof.dr. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike za dijabetes i endokrinologiju "Vuk Vrhovac". Smatra se da godišnje imamo oko 150 novih slučajeva dijabetesa tipa 1 kod mališana. Javlja se u bilo kojoj dobi, a često se otkrije nakon što respiratorna infekcija i temperatura dulje ne prolaze. Stoga pedijatar prim.dr. Milivoj Jovančević upozorava da prvi znakovi dijabetesa tipa 1 mogu biti ako dijete učestalo mokri ili je previše žedno te slabije dobiva na težini u odnosu na vršnjake. Što se tiče pojačane žeđi, normalno je ako malo dijete dnevno unese u organizam do 200 mililitara tekućine po kilogramu težine. Uzmemo li u obzir dijete koje u dobi od godinu dana ima oko 10 kilograma, tad bi sve što je više od dvije litre tekućine kroz dan (treba ponoviti, zajedno s juhom ili varivom koje je pojelo) trebalo biti razlog za to da se roditelji jave pedijatru radi pregleda, ističe prim.dr. Jovančević.

Kod male djece, dodaje pedijatar, jedan od znakova može biti i jaki pelenski osip, koji se javlja zato što dijete kroz mokraću izbacuje i šećer, pa to postaje plodno tlo za razvoj gljivica, dok kod školske djece može doći do naglog gubitka od 5 do 10 posto težine u kratkom roku. No ti se simptomi često zanemaruju, odnosno ako se i javi neki od njih, rijetko se odmah posumnja u dijabetes i šalje dijete na pretrage. Tako se dijabetes kod djece najčešće otkrije nakon što dijete pokupi neku inače bezazlenu virusnu infekciju dišnih puteva, s visokom temperaturom.

Važno je znati da se ovi simptomi mogu javiti u bilo kojoj dobi djeteta, pa i kod dojenčadi, iako se dijabetes u ovoj dobi ipak najrjeđe dijagnosticira. Naime, od desetero djece s dijabetesom, kod jednoga ili najviše dvoje otkrije se u dojenačkoj dobi, dok se kod ostalih otkrije kasnije.

Dijagnoza šećerne bolesti kod djece ne smije obeshrabriti roditelje koji bi trebali iznaći način da svojoj djeci pokažu kako će im prehrana postati drugačija. I dalje će klinci moći jesti pizzu, ali ne onu koju su jeli do trenutka dijagnoze, već spravljenu od druge vrste namirnica. U ovom procesu treba biti uporan i razveselitt djecu obrocima koji nose naziv "zabranjene hrane", ali su spremljeni tako da su pogodni za dijabetičare. Stoga donosimo nekoliko maštovotih recepata Zagrebačkog dijabetičkog društva:

Gumeni bomboni od naranče

Sastojci (za 15 komada): 100 ml soka od naranče, 1 žlica eritritola ili ksilitola, 10 g želatine u prahu

Priprema: Iscijediti sok od naranče i procijediti ga u čašu. Dobiveni sok lagano zagrijati kako bi se rastopio zaslađivač. Dodati želatinu u prahu u sok i dobro izmiješati pjenjačom. Napuniti kalupe za praline i staviti u hladnjak na nekoliko sati.

Pizza od cvjetače

Sastojci: Za tijesto (promjera 32 cm): 1 srednja cvjetača (oko 500 g), 1 veliko jaje, 100 g naribanog sira, origano, vlasac, češnjak u prahu; Za nadjev: 4-5 žlica pasirane rajčice, 60 g šunke, 100 g naribanog sira, 4 nasjeckana šampinjona, 1 paprika narezana na trakice, 8-10 nasjeckanih maslina, svježi matovilac, origano, bosiljak

Priprema: Sirovu cvjetaču naribati na ribež ili usitniti u sjeckalici. Ispirjati je bez masnoće 8-10 minuta na laganoj vatri kako bi omekšala. Pustiti da se ohladi pa je ocijediti kroz pamučnu gazu ili kuhinjsku krpu sve dok voda ne prestane izlaziti. Izmutiti jaje, dodati dobro ocijeđenu cvjetaču, naribani sir, začine i sve dobro pomiješati. Rasporediti tijesto po kalupu, preko papira za pečenje koristeći prvo špatulu, a onda i prste. Tijesto bez nadjeva peći 20-25 minuta na 200°C. Izvaditi iz pećnice, posložiti nadjev po tijestu i peći sve zajedno još 5-10 minuta na istoj temperaturi.

Puding od chia sjemenki

Broj osoba: 2

Sastojci: 1 žlica nezaslađenog kakaa u prahu, 2-3 žlice vode, 250 ml bademova mlijeka bez šećera, 2 žličice eritritola ili ksilitola, 4 žlice chia sjemenki, ½ žličice ekstrakta vanilije, prstohvat cimeta

Priprema: Uz zagrijavanje na laganoj vatri, u malo vode razmutiti kakao dok se ne otopi. Dodati bademovo mlijeko, ekstrakt vanilije, zaslađivač, cimet i chiu te sve zajedno promiješati dok se zaslađivač ne otopi. Uliti smjesu u čaše ili posudice za serviranje i ostaviti da odstoji nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku, sve dok se smjesa ne zgusne u konzistenciju pudinga.

Muffini od brokule sa salatom

Sastojci: Za šest muffina: 300-400 g svježe brokule, 150 g naribanog sira, 50 g pancete, 2 jaja, 1 žlica psyllium ljuskica, 2-3 žlice mljevenih suncokretovih sjemenki, sol, papar, kurkuma, češnjak u granulama, malo naribanog sira ili parmezana za posipanje; Za salatu: 1 šaka rikole, list radiča, limunov sok, 1 žlica lanenog ulja, suncokretove sjemenke

Priprema: Brokulu narezati i kuhati u kipućoj vodi dok potpuno ne omekša (10-15 minuta), a zatim je ocijediti i izgnječiti vilicom dok se ne dobije pire. Izmutiti jaja, dodati ribani sir, nasjeckanu pancetu, žlicu psylliuma, mljevene sjemenke suncokreta i začine, dodati pire od brokule, sve dobro izmiješati i ujednačiti smjesu. Smjesu rasporediti u kalupe za muffine. Staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C i peći 30-45 minuta dok muffini ne poprime čvrsti oblik. Pred kraj provjeriti jesu li muffini dobro formirani i posipati sirom. Peći još malo dok se sir ne rastopi i dok muffini ne dobiju željenu boju ili teksturu. Za salatu pomiješati rikolu, narezani list radiča i rotkvice, začiniti lanenim uljem, limunovim sokom te posipati suncokretovim sjemenkama.

Pomfrit od tikve

Broj osoba: 2

Sastojci: 250 g butternut tikve, 2-3 žlice maslinova ulja, sol, papar, kurkuma, češnjak u prahu

Priprema: Tikvu oguliti i narezati na prutiće. U dubokoj posudi pomiješati prutiće tikve s maslinovim uljem i začinima. Prutiće poslagati u tepsiju preko papira za pečenje tako da budu međusobno razmaknuti kako bi nakon pečenja postigli hrskavost. Staviti u pećnicu i peći oko 30 minuta na 200°C.


 


 


 


 


 

Posjeti Express