EK u rasulu: Juncker odlazi, a članovi love nove fotelje

Tomislav Krasnec (PIXSELL)
Juncker broji zadnje dane prije umirovljenja, a članovi najvažnijeg tijela EU već su počeli tražiti nove funkcije
Vidi originalni članak

Još je 10 mjeseci ostalo do raspuštanja vlade Europske unije, odnosno tzv. Junckerove komisije. Stoga su njezini članovi već počeli tražiti nove pozicije. Dopredsjednik Maroš Šefčovič već je na neplaćenom godišnjem odmoru jer se vratio u Slovačku, gdje se kandidirao na predsjedničkim izborima. Ostali članovi Komisije uglavnom su se okrenuli predstojećim izborima za Europski parlament i uskoro bi trebali krenuti s kampanjom. Neki pak, poput Nizozemca Fransa Timmermansa, dosadašnjeg potpredsjednika Komisije, natjecat će se da zasjednu u Junckerovu fotelju. Timmermans namjerava to učiniti s pozicije lidera PES-a, odnosno čelnog čovjeka europskih socijaldemokrata.

No, mnogi od njih ipak traže pozicije izvan Bruxsellesa. Francuz Pierre Moscovici, koji je Junckeru bio nešto poput ministra zaduženog gospodarstvo, financije, poreze, već se okrenuo kandidaturi za čelnog čovjeka francuskog Revizorskog suda. Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjske poslove, rekla je ovih dana da bi voljela ostati u vanjskoj politici, dok sam Jean-Claude Juncker, koji je na čelu Komisije od 2014. godine, više neće ići u utrku za novi mandat. Zbog narušenog zdravlja, već odavno razmišlja o mirovini. 

Juncker, koji je 19 godina bio premijer Luksemburga prije no što je postao predsjednik Europske komisije, okupio je oko sebe vrlo ambiciozne političare iz svih europskih zemalja, koji su težili da ostanu što dulje na raznim funkcijama. Rezultat toga je da su Juncker i njegov najbliži savjetnik, glavni tajnik Komisije Martin Selmayr, pokušali posljednju godinu mandata donijeti desetke novih zakona, te učvrstiti svoje naslijeđe, dok su ostali članovi Komisije više bili zainteresirani za ono što će se dalje događati u njihovim životima, piše portal Politico.  

“Mnogi kolege su već uključene u fazu 'što je sljedeće', pokušavajući saznati tko će biti novi povjerenik, kako bi zauzeli što bolju poziciju u novoj vladi. Jasno se vidi da mnogi već planiraju što nakon Junckera", rekao je jedan član Komisije koji je želio ostati anoniman. 

Manifest intelektualaca "Europa nam se raspada pred očima, nestat će zbog mržnje"

Dopredsjednik  Valdis Dombrovskis iz Latvije, potpredsjednik Andrus Ansip iz Estonije i povjerenica iz Rumunjske Corina Creţu objavili su već kandidaturu za izbore za Europski parlament u svibnju. Očekuje se da ostali povjerenici istaknuti svoju kandidaturu u nadolazećim tjednima. 
Prema pravilima, povjerenici koji se kandidiraju za radna mjesta u EU-u mogu ostati na svojim položajima, iako im je zabranjeno koristiti službene resurse za svoje kampanje. Oni koji se natječu za neku poziciju u matičnoj zemlji, kao što je to slučaj sa Šefčovič, mora uzeti neplaćeni dopust.

Povjeravanje stvarnosti kalendara kampanje, Komisija je u srijedu   objavili detaljne smjernice za povjerenike koji će biti kandidati na europskim izborima 2019. godine. Smjernice su nastavak revidiranog   pravila ponašanja za povjerenike usvojene prošle godine.

Povjerenici koji bez sumnje i dalje rade punom parom su oni koji su jasno dali do znanja da se nadaju da će ostati u Bruxellesu kao dio nove Komisije koja će stupiti na dužnost u studenom.

Među njima je i povjerenik za poljoprivredu Irske Phil Hogan, koji želi preuzeti trgovinski portfelj, zatim povjerenik za proširenje EU Johannes Hahn iz Austrije, koji teži poziciji da nadzire ekonomsku politiku, te povjereniku za tržišno natjecanje, Margrethe Vestager iz Danske. Oni bi zasigurno bili zadovoljni kad bi ostali u najmoćnijem regulatornom tijelu u EU.  

Drugi koji bi potencijalno mogli ostati u novoj komisiji su češki povjerenik Věra Jourová i bugarski povjerenik Mariya Gabriel.   Jourová se spominje kao potencijalni član liberalne liste kandidata, ali je također rekla češkim medijima da joj je rečeno da može ostati u Bruxellesu ako želi, pa će definitivnu odluku o tome donijeti u lipnju ili srpnju. 

Za većinu povjerenika, odluka o tome hoće li ostati u Bruxellesu ležat će u njihovim matičnim zemljama.

"Oni koji će, znajući da im politička konstelacija u njihovoj zemlji nije naklonjena, brzo otići na druga radna mjesta", rekao je jedan dužnosnik.

Komentar Pet godina EU-a: Smijati se ili plakati

Talijanka Federica Mogherini, šefica za vanjsku politiku u Junckerovoj Komisiji, svjesna je da kao članica Demokratske stranke u Italiji, teško da može ostati na toj funkciji uz populističku vladu na čelu s Matteom Salvinijem iz La Lige i Luigijem di Maiom i njegovih 'Pet zvjezdica'. 

Vjeruje se da je Timmermans, koji će uskoro postati službeni kandidat za predsjednika povjerenstva PES-a, već bacio oko na mjesto koje je do sad imala Federica Mogherini. Od socijalista se ionako ne očekuje da će osvojiti u Europskom parlamentu dovoljno ruku da bi mogli predsjedati Komisijom.

Luksemburg, Španjolska i Portugal nalaze se među zemljama za koje se očekuje da će poslati nova lica Bruxelles, što će biti posljedica promjene vlasti u njihovim nacionalnim vladama.  

Nekoliko povjerenika otići će kući i živjeti mirnijim životom. Među njima su Jyrki Katainene iz Finske, jer očekuje da njegova supruga dobije mjesto u finskom parlamentu, na izborima u travnju. 

Španjolski povjerenik Miguel Arias Cañete rekao je svojim suradnicima da se raduje što će konačno provoditi vrijeme s unucima, a slično je i s Junckerom. Vratit će se u Luxemburg, a da doista misli uživati u mirovini sa suprugom, govori i činjenica da ej nedavno kupio psa Carusa.

Posjeti Express