HDZ se ruga osobi koju je obećao podržati na izborima

Sanjin Strukić (PIXSELL)
Zbog predsjedničkih izbora ona i stranka nalaze se u uzajamnoj talačkoj krizi
Vidi originalni članak

HDZ se predsjednici narugao zbog pada rejtinga. Onda ju je opomenuo da nije dobro sukobljavati se s HDZ-om. Pa su joj opet gurnuli pod nos njezine suradnike iz kampanje, kompromitirane obavještajce. Da bi sve to začinili kritikama za promjenu stava u vezi Marakeškog dogovora o migrantima.

"Zašto je predsjednica promijenila stav o Marakeškom dokumentu, to ona mora objasniti javnosti", rekao je Andrej Plenković, a politički tajnik stranke Lovro Kuščević dodao:

"Nije dobro kad političari tako mijenjaju stavove".

Pregled tjedna Kolinda huškala protiv Vlade, pa joj pao rejting

Rešetanje, dakle, traje i dalje. A HDZ rešeta, kritizira, opominje i ruga se osobi koju bi trebao, čak je i obećao, podržati na predsjedničkim izborima. I stoga se postavlja logično pitanje: zašto bi HDZ to učinio? Zašto bi podržao političarku kojoj pada rejting? Zašto bi podržao osobu koja se sukobljava s HDZ-om? Osobu koja ima kompromitirane suradnike? I nadasve, osobu koja tako lako mijenja stavove? I to često nagore.

To je relevantno pitanje i manje govori o Kolindi Grabar Kitarović, a više o stranci koja bi joj trebala osigurati drugi mandat. Naime, ako je predsjednica toliko prevrtljiva, toliko nepouzdana, toliko kompromitirana, pa čak i nepopularna, onda bi Plenković trebao učiniti sve da se što više distancira od takve osobe. Za dobrobit vlastite stranke, naravno. A onda i za dobrobit države. Osim, a ovo je ključno, ako Plenković ne želi pokoriti Grabar Kitarović u periodu prije kampanje.

Podrezati joj krila u samom HDZ-u, srezati joj ambiciju da ga svrgne i preuzme stranku, utišati njezinu kritiku Vlade i općenito podvrgnuti je njegovoj volji. Jer, Kolinda i HDZ nalaze se u talačkoj krizi: predsjednica ne može dobiti izbore bez stranke, stranka ne može osvojiti Pantovčak s više kandidata. Dakle, osuđeni su jedno na drugo. Pa kad je već tako, Plenković koristi priliku da odigra jaču kartu i svede predsjednicu na njezinu mjeru. Istodobno, on svodi HDZ na Kolindinu mjeru.

Čelični zagrljaj Kujica Kika u raljama opasne psine Kolinde

Ako je predsjednica takva kakvom je opisuju, tad Plenković ne samo da igra na potencijalnog gubitnika, nego i kreira prostor da se i sam kompromitira braneći takvu političarku i njezinu politiku. Potencijalno osnažuje Kolindu njezinim drugim mandatom, premda računa s tim da bi joj time vezao ruke za bilo kakve druge ambicije. Nije ovakva svađa stranke i njezina predsjednika jedinstvena. Ivo Josipović i Zoran Milanović glodali su se međusobno dok obojica nisu pala s vlasti.

Sad više nijedan nije u SDP-u. Plenković zasad više uživa u suradnji s ljevičarskim otpadnicima nego s uzdanicama konzervativne desnice, kamena temeljca HDZ-a. Kitarović se upravo s takvima intimizira, ratujući s liberalnom ljevicom. On šumom, ona drumom. Što svejedno ne znači da svi ti drumovi ipak neće voditi do šume na Pantovčaku. Samo što ključeve predsjedničkih dvora ipak drži Plenković.

Posjeti Express