Top News
3068 prikaza

HDZ se ruga osobi koju je obećao podržati na izborima

Kolinda Grabar Kitarović
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Zbog predsjedničkih izbora ona i stranka nalaze se u uzajamnoj talačkoj krizi

HDZ se predsjednici narugao zbog pada rejtinga. Onda ju je opomenuo da nije dobro sukobljavati se s HDZ-om. Pa su joj opet gurnuli pod nos njezine suradnike iz kampanje, kompromitirane obavještajce. Da bi sve to začinili kritikama za promjenu stava u vezi Marakeškog dogovora o migrantima.

"Zašto je predsjednica promijenila stav o Marakeškom dokumentu, to ona mora objasniti javnosti", rekao je Andrej Plenković, a politički tajnik stranke Lovro Kuščević dodao:

"Nije dobro kad političari tako mijenjaju stavove".

Pregled tjedna Pregled tjedna Top News Kolinda huškala protiv Vlade, pa joj pao rejting

Rešetanje, dakle, traje i dalje. A HDZ rešeta, kritizira, opominje i ruga se osobi koju bi trebao, čak je i obećao, podržati na predsjedničkim izborima. I stoga se postavlja logično pitanje: zašto bi HDZ to učinio? Zašto bi podržao političarku kojoj pada rejting? Zašto bi podržao osobu koja se sukobljava s HDZ-om? Osobu koja ima kompromitirane suradnike? I nadasve, osobu koja tako lako mijenja stavove? I to često nagore.

To je relevantno pitanje i manje govori o Kolindi Grabar Kitarović, a više o stranci koja bi joj trebala osigurati drugi mandat. Naime, ako je predsjednica toliko prevrtljiva, toliko nepouzdana, toliko kompromitirana, pa čak i nepopularna, onda bi Plenković trebao učiniti sve da se što više distancira od takve osobe. Za dobrobit vlastite stranke, naravno. A onda i za dobrobit države. Osim, a ovo je ključno, ako Plenković ne želi pokoriti Grabar Kitarović u periodu prije kampanje.

Podrezati joj krila u samom HDZ-u, srezati joj ambiciju da ga svrgne i preuzme stranku, utišati njezinu kritiku Vlade i općenito podvrgnuti je njegovoj volji. Jer, Kolinda i HDZ nalaze se u talačkoj krizi: predsjednica ne može dobiti izbore bez stranke, stranka ne može osvojiti Pantovčak s više kandidata. Dakle, osuđeni su jedno na drugo. Pa kad je već tako, Plenković koristi priliku da odigra jaču kartu i svede predsjednicu na njezinu mjeru. Istodobno, on svodi HDZ na Kolindinu mjeru.

Kolinda Grabar Kitarović na predstavljanju kućnog ljubimca javnosti Čelični zagrljaj Top News Kujica Kika u raljama opasne psine Kolinde

Ako je predsjednica takva kakvom je opisuju, tad Plenković ne samo da igra na potencijalnog gubitnika, nego i kreira prostor da se i sam kompromitira braneći takvu političarku i njezinu politiku. Potencijalno osnažuje Kolindu njezinim drugim mandatom, premda računa s tim da bi joj time vezao ruke za bilo kakve druge ambicije. Nije ovakva svađa stranke i njezina predsjednika jedinstvena. Ivo Josipović i Zoran Milanović glodali su se međusobno dok obojica nisu pala s vlasti.

Sad više nijedan nije u SDP-u. Plenković zasad više uživa u suradnji s ljevičarskim otpadnicima nego s uzdanicama konzervativne desnice, kamena temeljca HDZ-a. Kitarović se upravo s takvima intimizira, ratujući s liberalnom ljevicom. On šumom, ona drumom. Što svejedno ne znači da svi ti drumovi ipak neće voditi do šume na Pantovčaku. Samo što ključeve predsjedničkih dvora ipak drži Plenković.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • kamilo 19:45 02.Prosinac 2018.

    Nema problema dalice presjednicu podrzati Plankovic i Jadronkovic jerbo staradi znamo daje suprotno glasacima HDZ-ja kada radi sve stoje u interesu SDSS HNS i SDP gdje dobiva ruke kadmu zatreba.