Hitlerov najveći top na svijetu bio je potpuni promašaj

Youtube
Najveći top na svijetu zvučao je i djelovao impozantno, ali imao je i više nego dovoljno nedostataka
Vidi originalni članak

U želji da napadne i osvoji Francusku, Adolf Hitler zahtijevao je novo oružje koje bi lakše slomilo francusku Maginotovu liniju, koja je predstavljala jedinu veliku fizičku prepreku koja je stajala između njega i ostatka zapadne Europe.

1941., godinu dana nakon pada Francuske, njemački proizvođač oružja i čelika, 'Friedrich Krupp' izradio je 'Schwerer Gustava', ili Moćnog Gustava - najveći top na svijetu. Krupp je besplatno izradio Gustava, kako bi na neki način doprinio ratu.

1.345 tona težak i s 800 milimetarskim kalibrom, na topu 32.5 metara duge cijevi radilo je gotovo 2.000 ljudi. Koristiti je mogao dvije vrste granata: visokoeksplozivne HE koje su težile 4.800 kg i specijalne projektile za uništavanje betonskih skloništa, teške 7.100 kg. HE granate su išle do 10 metara u dubinu, dok su protubetonske mogle probiti čak osam metara ojačanog betona ili metar debelu čeličnu ploču. Maksimalni domet HE granat bio je 48 km, dok je protubetonski projektiv mogao doseći udaljenost od 38 km.

Gustav je debitirao u proljeće 1942. godine u opsadi Sevastopolja, kad je ispalio 300 granata na Krim.

Ali nacisti su uskoro otkrili da je ovo nevjerojatno oružje imalo nekoliko ozbiljnih nedostataka

1. Njegova veličina činila ga je jednostavnom metom za savezničke vojne zrakoplove koji su im prelijetali iznad glava. 

2. Zbog velike težine, mogao se transportirati samo jako skupom specijaliziranom željeznicom (koji su nacisti morali unaprijed graditi).

3. Njime je moralo upravljati 2.000 vojnika, što je bilo previše ljudi.

4. Top se sastojao od pet glavnih dijelova, a njegovo sastavljanje je trajalo četiri dana. Uz to, trebalo je nekoliko sati dok bi opalio jedan pucanj.

5. Mogao je pucati svega 14 rundi dnevno.

Unutar godinu dana, nacisti su odustali od Gustava, a Saveznici su ga nakon pobjede otpisali kao masovno oružje, piše Business Insider.

Posjeti Express