Horor u hotelu: Plaćenici muče uhićene prinčeve

Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Princ nasljednik Mohammad bin Salman filmski se razračunava s političkim protivnicima i to u hotelu Ritz Carlton
Vidi originalni članak

Nasljednik trenutnog kralja Salmana (81) princ Mohammad (32) najavio je kako od Saudijske Arabije želi napraviti tolerantniju i liberalniju kraljevinu. No 'saudijsko arapsko proljeće', kako su to prozvali neki mediji, započelo je na najbizarniji način.

Mohammad, koji je ove godine imenovan nasljednikom nakon što je s tog mjesta maknut Muhammad bin Nayef (58), u hotelu Ritz Carlton u glavnom gradu Rijadu zatočio je 11 prinčeva, te desetke, ako ne i stotine političara i gospodarstvenika koju su, kaže on, odgovorni za primanje ili davanje mita te potkradanje kraljevstva. Umjesto saudijskih snaga ispitivanje i mučenje 'odrađuju' američki vojni plaćenici zloglasne kompanije Blackwater, navodi Daily Mail.

Nalozi za uhićenje moćnih muškaraca izdan je prije tjedan dana. Neki su prinčevi, kako ne bi pobjegli, uhvaćeni na prevaru. Poslane su im pozivnice na prijem u palaču, a onda je odjednom po njih došla policija. 

Mohammad, navodno, ne želi svoje snage u hotelu jer su to vojnici koji su se zatočenicima cijeli život klanjali i obožavali ih. Pitanja, kažu glasine, postavlja i sam princ, a kad on napusti sobu ulaze američki specijalci koji zatočenike tuku i maltretiraju. Princa Alwaleeda bin Talala (62) navodno su objesili naopačke kao primjer drugima. Kraljev nećak Bin Talal je među najbogatijim ljudima na svijetu, ulaganjem u kompanije poput Twittera, Lyfta i Citigroupa zaradio je preko 17 milijardi dolara.

Zlatni kavez Kraljevina ne da milijardere - zatvor im je luksuzni Ritz Netipični princ koji kritizira Trumpa, lobira za ženska prava i ulaže u zapadnjačke firme bio je jedan od suvlasnika NewsCorpa u većinskom vlasništvu medijskog magnata Ruperta Murdocha. Nakon što buknuo skandal da je urednica News Internationala Rebekah Brooks prisluškivala brojne utjecajnike moćni bin Talal sa svoje je jahte nazvao Murdocha i izdao naredbu da se Brooks "odmah mora dati otkaz".  

Tijekom noći njegova je garda razoružana, on je u pidžami odveden u hotel gdje je ispitivan, i onda obješen naglavce.

Princ očajnički želi uspostaviti strahovladu i pokazati se kao autoritet, pa je iz Abu Dhabija 'uvezao' američke plaćenike, njih čak 150. Privatna vojna i sigurnosna kompanija više se ne zove Blackwaterjer se to ime mahom povezuje s neodobrenim ubojstvima i zločinima u Iraku, te 'crnim' operacijama. Sada se nazivaju Academi no izvori za Daily Mail kažu da je riječ o istom načinu funkcioniranja. Osnivač Blackwatera je Amerikanac Erik Prince, brat američke ministrice obrazovanja Betsy DeVos poznate po zastupanju radikalno konzervativnih stavova - ona i njezina obitelj, otac i braća protive se razvodu braka, prekidu trudnoće, LGBT pravima, umjetnoj oplodnji i istraživanjima koje uključuju matične stanice. Iako Erik vodi kompaniju čiji članovi ubijaju i muče po narudžbi, obitelj Prince-DeVos predana je misiji koju opisuju kao "povratak vjere, obitelji i jednog prirodnog katoličkog života". 

SAUDIJSKA ARABIJA Masovna uhićenja: 'Najopasniji princ' u borbi za prijestolje

"Ispred zgrade su naše snage, ali ne i unutra. Unutra operiraju Amerikanci", kaže izvor. Trump je preko svog Twittera iskazao podršku princu Mohammadu te rekao da "Saudijska Arabija zna točno što rade".

Iako tvrtka Blackwater/Academi često 'nikne' kada je riječ o nasilju na bliskom istoku, ali i drugdje, oni su objavili izjavu u kojoj negiraju čak i da rade kao zaštita, a kamoli da se bave mučenjem ili ispitivanjem.

"Academi ne provodi usluge ispitivanja niti za jednu privatnu tvrtku ili državnu vlast. Nemamo tolerancije za nasilje, te svoj posao odrađujemo unutar američkih i lokalnih zakona, moralno i nadasve odgovorno", objavili su iz Academi.

"Libanonska vlast ima nepotvrđene informacije da su Blackwaterovi operativci, a ne saudijske snage, u Rijadu zadržale nekadašnjeg libanonskog premijera Saada Haririja", napisao je na Twitteru libanonski predsjednik Michel Aoun.

Glasnogovornica Saudijske Arabije u SAD-u Fatimah Baeshen rekla je kako su "uhićenja po zakonu, prema optužnicama koje su vrlo ozbiljne i uhićeni su u dobrim uvjetima". U javnost su procurile fotografije iz hotela gdje muškarci leže na tankim madracima po podu.

Neimenovani izvor blizak State Departmentu tvrdi kako se "princ i kralj ponašaju neodgovorno, te škode američkim interesima".

Iako američki građani koji van granica svoje zemlje sudjeluju u mučenju mogu dobiti do 20 godina kazne zatvora, samo je jedan slučaj ikada dospio na sud, kada je porota u Miamiju krivim za mučenje proglasila sina nekadašnjeg predsjednika Liberije Charlesa Taylora. Charles Chuckie Taylor Jr. rođen je u Bostonu te je američki građanin, a proglašen je krivim po svih osam točaka optužnice. Neprijatelje svoga oca mučio je strujnim šokovima, paljenjem vrućim željezom i rastopljenom plastikom te nanošenjem soli na otvorene rane i zbog toga je osuđen na osam godina zatvora.

Posjeti Express