Hrvatska je kronični bolesnik po tužbama protiv novinara

Dreamstime
Protiv novinara i medija godišnje se u Hrvatskoj podnese i više od 1000 tužbi. HND već godina traži da se dekriminaliziraju tužbe za duševne boli. Ako se netko osjeća oštećen tekstom, postoje parnični sporovi
Vidi originalni članak

Tužbe zbog raznih objava, statusa na društvenim mrežama, memova, satiričnih videa ovih su dana postale gotovo pa stvar prestiža. No jedna konstanta među tužbama su one protiv novinara i medija. Upravo danas Hrvatsko novinarsko društvo predstavlja rezultate ankete o tzv. SLAPP tužbama protiv novinara i medija. SLAPP je, kako tumače, Strateška tužba protiv sudjelovanja javnosti, te se koristi u mnogim zemljama. No kako ističe Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, Hrvatska spada u red zemalja članica EU koje već godinama prednjače po broju ovakvih tužbi. Godišnje ih bude, kaže Zovko, i po 1000.


- Svrha im je iscrpljivanje novinara da ih se odvrati od istraživanja priča. Problem je da tužbe koriste i institucije koje koriste državni novac, javni informativni servis, Hrvatska turistička zajednica i slično. Imali smo slučajeve političara, dužnosnika, lokalnih šerifa, koji su imali čitav niz tužbi za povredu časti. Upravo se duševne boli koriste kao sredstvo iscrpljivanja medija. To je unosan biznis da bi se zastrašivalo novinare i enormno su veliki odštetni zahtjevi kojima je cilj iscrpljivanje - ističe Zovko.

UDŽBENIK NOVINARSTVA Profesija novinar - ali samo bez dosade, molim!
Kako podsjeća, HND već godina traži da se dekriminaliziraju tužbe za duševne boli. Ako se netko osjeća oštećen tekstom, postoje parnični sporovi, kaže. Sad su novinari izloženi i parnično i kazneno.
- Posebno je zabrinjavajuće da su tužbe postale suptilnija vrsta napada, glavni cilj je financijsko iscrpljivanje da se ne bi bavili nekim ljudima i institucijama. Hrvatska je prepoznata kao kronični bolesnik u EU prema SLAPP tužbama, a znamo da te tužbe postaju omiljeno sredstvo zastrašivanja novinara i u drugim zemljama. Imamo serijske tužitelje koji zastrašuju novinare i medije, posebno u lokalnim medijima. Osim što doživljavaju napade i uvrede, kad je odštetni zahtjev od 50.000 do 100.000 kuna, to je godišnji proračun nekog medija - kaže Zovko.
Izbori i slične situacije ne utječu na količinu tužbi. To je jednostavno konstanta, mehanizam pritiska. Na istu situaciju sa zastrašivanjem medija nedavno je upozorio i Odbor za ljudska prava u Srbiji.

Posjeti Express