HSS: Zbog Podravke smo spremni izaći iz koalicije

Boris Ščitar/ PIXSELL
Novi čelnik HSS-a Krešimir Beljak u noći nakon izbora rekao je da će biti čvrst partner u Domoljubnoj koaliciji, no sad ta stavove stavlja pod veliki upitnik
Vidi originalni članak

HSS bi mogao uskoro biti prva stranka koja će izaći iz vladajuće većine i Domoljubne koalicije, doznajemo iz vrha te stranke. 

Tako bi ionako labilna vladajuća većina izgubila dvije ruke potpore i spala na zaista tanku većinu od 78 ruku (za proračun je glasalo 80 zastupnika).

Iako novi predsjednik HSS-a Krešo Beljak ponavlja javno kako će njegova stranka poštovati sve potpisano s HDZ-om od strane njegova prethodnika, u tišini se priprema drugačiji scenarij.

Naime, vrh te stranke protiv je Nacionalnih programa reformi koje Vlada priprema, a pogotovo oko moguće najave prodaje državnog udjela u Podravci o kojem se špekulira. Upravo Podravka, doznajemo, mogla bi biti točka zbog koje će HSS u oporbu.

"Mi o programu reformi zapravo ne znamo ništa osim onoga što je pušteno u medije jer ni s Oreškovićem, a ni s HDZ-om mi o tome nismo razgovarali, niti nam je kao koalicijskom partneru išta prezentirano. No s obzirom na to da je baš premijer Orešković nakon hokeja u izjavama potvrdio da je sve pušteno u medije točno, ne možemo imati nikakvo drugo nego negativno mišljenje o idejama promjena u zdravstvu na račun građana povećanjem dopunskog, participacije i ostalih nameta uvezenih iz Kanade, podizanja praga umirovljenja, što dovodi do daljnjeg iseljavanja mladih, a pogotovo najavljenih privatizacija, među kojima je baš Podravka", govori sugovornik blizak Beljaku u novom vodstvu HSS-a.

Dakle, HSS neće podržati reforme koje Orešković s Mostom i HDZ-om priprema. Beljak o ovoj temi ne želi razgovarati, kratko nam je samo poručio da je Podravka strateška priča, da su tu otvorena mnoga pitanja i da čeka konačni sud o tome. Navode o izlasku iz koalicije nije želio ni potvrditi, a ni demantirati.

No zašto bi baš Podravka mogla biti točka prijepora HSS-a s vladajućima i izlaska iz koalicije u oporbu? Naši sugovornici objašnjavaju kako vrh HSS-a smatra da bi dizanje ruku za takve ideje dodatno urušilo potporu najstarijoj stranci u Hrvatskoj koja najjaču bazu ima upravo u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje je župan Koren upravo iz HSS-a.

A iz te županije najviše je zaposlenika Podravke koja posluje nakon dugo vremena iznimno uspješno, pa radnici koji su nedavno ušli u radničko dioničarstvo očekuju i dividende na temelju dobiti te tvrtke.

"Podravka je ključna tvrtka za cijelu županiju i ako krene ikakva privatizacija, to će ljudi u toj regiji osjetiti na svojoj koži jer svi znamo kako to izgleda kad HDZ privatizira državno vlasništvo. No sigurno da dugoročno krivci za to ne bi bili Most, HDZ ili Orešković, nego HSS koji ima župana Korena, gradonačelnika Križevaca i još lokalnih načelnika. Nezaposleni bi se osjetili na tim leđima, a ne na leđima Oreškovića ili Petrova, koji reforme rade na leđima srednjeg i nižeg sloja. To HSS neće mirno gledati, i ako krene ideja prodaje državnog udjela u Podravci, mi izlazimo iz koalicije i borimo se protiv te ideje. Ne smijemo dopustiti da izgubimo svoje jako biračko tijelo u tom bazenu koji imamo zbog nesnalaženja i neznanja Mosta i HDZ-a", kaže naš sugovornik blizak Beljaku.

Dobri poznavatelji situacije objašnjavaju nam kako je ovo zapravo odličan izgovor za Beljaka da napusti ovu nestabilnu vladajuću koaliciju i krene svojim putem, što je najavljivao u kampanji za predsjednika HSS-a. 

Taj potez bio bi HSS-u dobar vjetar u leđa za nadolazeće lokalne izbore, ali i sigurnost da će tu odluku o odlasku u oporbu poštivati i bivši predsjednik HSS-a i saborski zastupnik te stranke Branko Hrg.

Podsjetimo, HSS u Saboru ima dva zastupnika, jedan je Hrg, koji je taj mandat osvojio izvorno, dok je drugi HSS dobio temeljem ugovora između te stranke i HDZ-a. 

No na taj drugi u vrhu HSS-a ne računaju previše jer smatraju da bi u stani-pani situaciji HDZ aktivirao svog zastupnika i uzeo HSS-u drugu ruku.

Zato im je trenutno važna ruka Branka Hrga, za kojeg neki sumnjaju da bi mogao ići mimo volje stranke.

"Hrg je gradonačelnik Križevaca i zaslužuje tamo još jedan mandat i HSS će sigurno stati iza njega. No ako on okrene leđa stranci i odabere HDZ i Karamarka te njima drži ljestve u prodaji Podravke ili smanjivanju poticaja poljoprivrednicima, onda je on izgubio izbore odmah. Zato mislim da neće raditi probleme nego će poštovati volju većine u vrhu stranke", kaže naš sugovornik.

Osim Podravke u HSS-u se planira veliki napad na odluke ministra poljoprivrede Darka Romića, koji smanjuje poticaje u poljoprivredi. 

Tu bi udar i podržavanje seljačkih udruga u ime HSS-a trebao odraditi slavonski dio stranke, s centrom u Osijeku, koji osim konferencije za medije planira nekoliko dodatnih akcija protiv Mostova ministra Romića.

I dok bi priča oko Podravke HSS-u ispala dobar izgovor za izlazak iz koalicije, ona bi mogla biti i uteg u mogućem stvaranju saveza stranaka na centru, koju zaziva Ivan Vrdoljak, novi predsjednik HNS-a. Naime, upravo je Vrdoljak nedavno podržao probni balon Vlade oko prodaje Podravke.

"Nije upitno treba li ostatak dionica koje su u vlasništvu RH, ako je takva situacija proračunska i želja, prodati, samo je pitanje po kojoj cijeni, pod kojim uvjetima i na koji način će svi ostali dionici, odnosno mirovinci, zadržavati proizvodnju i potencijal rasta u Podravci. Znači, namjera nije loša, ali izvedba mora biti odlična", rekao je Vrdoljak. 

Time je zatvorio vrata za razgovore s Beljakom, kažu u HSS-u, koji se nadaju da će predsjednik HNS-a promijeniti stav o tom pitanju.

A stav SDP-a o toj temi jasno je istaknuo sam Zoran Milanović. On smatra da država ne treba prodavati udio u Podravci i svoj kontrolni paket, već ga treba zadržati.

Kad je riječ o Podravci, podsjetio je da je njegova vlada tu tvrtku dokapitalizirala prije godinu dana kako bi osnažila pregovaračku poziciju države.

"Što će oni sad s tim raditi i ima li itko uopće ikakvu koncepciju, tko donosi odluke, ne znam", rekao je Milanović, koji smatra kako ima logike u ideji da država u Podravci i drugim tvrtkama koje nisu od strateškog interesa zadrži kontrolni paket, ali ne više od toga.

U HSS-u su tim stavom vrlo zadovoljni i kažu da bi isto mišljenje moglo biti dobar temelj za razgovor lokalnih organizacija SDP-a i HSS-a uoči lokalnih izbora u tom dijelu Hrvatske 2017. godine.

"Sa SDP-om u Koprivničko- križevačkoj županiji surađujemo vrlo dobro, a možemo i još bolje", kaže jedan lokalni HSS-ovac i član predsjedništva te stranke.

Posjeti Express