ISIL je obučio 400 boraca za napade u Europi

Youtube
Jedan visokorangirani irački obavještajac upozorio je Europu da je nedavno još jedna grupa terorista ušla u Tursku
Vidi originalni članak

ISIL je trenirao najmanje 400 boraca koji bi trebali izvesti napade na mete u Europi, piše AP. Europski istražitelji, iračke tajne službe i francuske vlasti tvrde da džihadisti imaju kampove u Siriji, Iraku, a možda i u zemljama bivšeg sovjetskog bloka u kojima treniraju borce za napade na Zapadu.

Navodno su napadači koji su izveli napade u studenom prošle godine u Parizu u Europu ušli u grupi od 90 boraca. Zadnji krvavi napadi izvedeni su u Bruxellesu. Kao i nakon napada u Parizu, vlasti i sada traže jednog napadača. On je trebao aktivirati bombu u zračnoj luci Zaventem, ali ona nije eksplodirala, a napadač je, vjeruje se, pobjegao.

Nakon pariških napada u bijegu je bio Salah Abdeslam. On se skrivao u četvrti  Molenbeek, a istovremeno je organizirao nove napade. Nakon što je u petak uhićen, uslijedili su napadi u Bruxellesu, a pretpostavlja se da su članovi grupe prestrašili da će Salah progovoriti pa su napade izveli prije dogovorenog termina. Navodno su trebali napasti na Uskrni ponedjeljak.

Pretpostavlja se da je oko 5000 Europljana otišlo u Sriju, a da je između 400 i 600 boraca trenirano za napade .

Vjerovalo se kako braća Ibrahim i Khalid El Bakraoui, koji su izveli napade u Bruxellesu, nisu povezani s ekstremističkim grupama, ali je istraga pokazala da je jedan stan koji su oni unajmili povezan i sa Salahom Abdeslamom.

Također, nije bilo jasno da li je Alžirac koji je ubijen u napadima 15. ožujka, povezan s ekstremistima. Imao je samo dosje u Švedskoj, a onda se saznalo da je bio član grupe ISIL-ovih bombaša samoubojica koja se vratila u Europu 2014. godine i koja je planirala napade 13. studenog prošle godine u Francuskoj.

Istražitelji navode da ISIL napadače trenira za borbe, uče ih kako rukovati ekplozivom kao i tehnike nadzora. Treninzi, za razliku od prijašnjih godina, traju dulje. Cilj im je izvesti što više napada. Slične tehnike je koristila Al-Kaida, ali ih je ISIL podigao na višu razinu.

Zadnje ime koje se spominje među napadačima u Belgiji je Najim Laachraoui. Istraga je pokazala kako je on trenirani stručnjak za eksplozive. Radio je bombe za napade u Parizu, a vjerojatno i za napade u Bruxellesu.

Glavno pitanje za tajne službe je sada koliko još takvih napadača ima i jesu li spremni na nove napade .

Jedan visokorangirani irački obavještajac upozorio je Europu da je nedavno još jedna grupa terorista ušla u Tursku.

"Slična je situacija kao od prije šest mjeseci. Raspršit će se po cijeloj Europi - Njemačkoj, Belgiji, Italiji, Danskoj, Švedskoj..."

Posjeti Express