Kim opet izludio Trumpa - postavio mu najluđi uvjet ikad

LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL
Ovaj uvjet ušao je i u službenu korespondenciju između Amerike i Sjeverne Koreje, a diplomati od čuda padaju u nesvijest.
Vidi originalni članak

Uoči drugog summita Trumpa i Kim Jong Una u u Hanoiu, sjevernokorejski diktator postavio je američkom predsjedniku novi ultimatum. Zatražio je da, u sklopu sporazuma oko uklanjanja nuklearnog oružja iz Sjeverne Koreje, SAD u njegovu zemlju pošalje svoje najbolje košarkaše. To je jedan od uvjeta normalizacije odnosa između dviju zemalja, potvrdila su dvojica američkih dužnosnika.

Zahtjev je podnesen u pisanom obliku, rekli su, i to kao dio kulturne razmjene između dvije zemlje, a diktator je inzistirao da je to jedan od uvjeta denuklearizacije. Kako je poznato, na prvom summitu u glavnom gradu Vijetnama, nije postignut nikakav dogovor, ali „smo tada dogovorili razmjenu na kulturnom planu, razmjenu filharmonijskih orkestara i smanjili jaz oko mnogih pitanja“, rekao je jedan upućeni dužnosnik za ABC News.

Summit u Vijetnamu Propao dogovor Trumpa i Kima: Nekad se morate okrenuti i otići

Naime, prije tri mjeseca predsjednik Trump ustao je od pregovaračkog stola i rekao da se njegovo i Kimovo stajalište 'ne podudaraju'.

Ovih dana Sjeverna Koreja opet je ispalila rakete i projektile kratkog dometa, što se smatralo novom provokacijom nakon neuspješnog sastanka. Posebni izaslanik SAD-a Stephen Beguin doputovao je u Južnu Koreju radi dodatnih razgovora s azijskim kolegama o tome kako ponovno pokrenuti pregovore.

No, kako stvari stoje, jedini diplomati koji će moći uvjeriti Kima da popusti su oni s košarkaških terena. Iako su Amerikanci izbjegavali ovakvu taktiku, morat će ju iskoristiti jer je poznato da je Kim Jong Un veliki obožavatelj košarke i to još iz vremena dok je pohađao internat u Švicarskoj. Rekao je da je rado tamo igrao košarku i da je obožavao nositi dres Chicago Bullsa i Nike tenisice.

Tijekom Obamine administracije, dužnosnici State Departmenta razmatrali su slanje košarkaša u Sjevernu Koreju kako bi započeli diplomatske odnose, navodi Washington Post.

Svojedobno se pričalo kako je Kim Jong Unov veliki prijatelj bivši NBA košarkaš Dennis Rodman iz Chicago Bullsa, dakle iz Kimovog omiljenog kluba. Zato je Rodman 2013. proveo nekoliko dana u Pjongjangu, a tamo je doveo i poznati Harlem Globetrotters tim, kao rođendanski dar diktatoru. Čak su i razgovarali o tome da Rodman počne trenirati sjevernokorejsku košarkašku reprezentaciju. Nakon ekshibicijskog meča, kao što se vidi u videu, Rodman je stao za mikrofon i Kim Jong Unu je otpjevao 'Happy Birthday', a njegov posjet također je trebao odlediti američko-sjevernokorejske odnose. 

I dok je kulturna razmjena sastavni dio diplomatskih odnosa, američki diplomati ostali su iznenađeni Kimovom željom za NBA košarkašima.

Richardson, bivši veleposlanik Ujedinjenih naroda, sudjelovao je u pregovorima sa Sjevernokorejcima još od 1990-ih.

"Kim je vrlo sličan njegovu ocu", rekao je Richardson o Kim Jong Unu."Obojica vole košarku i kulturne razmjene."

Dekadencija U Kimovom vlaku: Roze fotelje, štapići od srebra...

Kim Jong Unov otac Kim Jong Il također je obožavao košarku i zatražio je svojedobno da SAD pošalje Michaela Jordana u Sjevernu Koreju.

"Kad sam bio u posjetu Sjevernoj Koreji, njegov otac Kim Jong Il je preko svojih ljudi iz ministarstva vanjskih poslova htio da uputim poziv Michaelu Jordanu", prisjetio se bivši guverner Novog Meksika Bill Richardson svojih razgovora s diktatorovim ocem još 2000. godine u intervjuu za ABC News .

Jordan je odbio zahtjev. Državna tajnica Madeleine Albright umjesto da dovede Jordana, darovala im je košarkašku loptu koju je potpisao najbolji košarkaš svih vremena. Tijekom pregovora o denuklearizaciji 2008. godine, SAD je u Pjongjang poslao njujorški filharmonijski orkestar, a u SAD su trebali doputovati sjevernokorejski filharmoničari ali je nastao problem oko financiranja putovanja.

Posjeti Express