Top News
803 prikaza

Propao dogovor Trumpa i Kima: Nekad se morate okrenuti i otići

Kim Jong Un i Donald Trump
REUTERS
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u četvrtak je prije prekida pregovora poručio da je spreman odustati od nuklearnog oružja

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un nisu uspjeli postići sporazum o denuklearizaciji Korejskog poluotoka na summitu u Vijetnamu u četvrtak, objavila je Bijela kuća.

"Dvojica vođa razgovarala su o različitim načinima denuklearizacije i gospodarskim konceptima", objavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders. "U ovom trenutku nikakav dgovor nije postignut no njihovi timovi nadaju se budućim susretima”.

Trump i Kim imali su za četvrtak planiran niz razgovora u hotelu Metropole koji su trebali završiti "zajedničkom svečanosti potpisivanja sporazuma", prema Bijeloj kući koja nije objavila što se trebalo potpisati.

Sastali se Kim Jong Un i Donald Trump Konačni dogovor Top News Trump bi mogao skupo platiti novi sastanak s Kim Jong-unom

Obojica vođa napustila su mjesto pregovora bez planiranog zajedničkog ručka i otišla u svoje hotele a Trump će održati konferenciju za novinare.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u četvrtak je prije prekida pregovora poručio da je spreman odustati od nuklearnog oružja i da se ne bi drugi puta susreo s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Vijetnamu da to ne misli.

Kim i Trump u četvrtak su započeli drugi dan summita u glavnom gradu Vijetnama Hanoiju izražavajući nadu u daljnji napredak u poboljšavanju odnosa i ključnom pitanju denuklearizacije.

“Da to nisam spreman učiniti, ne bih bio tu”, rekao je Kim novinarima uz pomoć prevoditelja kada je bio upitan je li spreman odustati od nuklearnog oružja.

Trump, odgovorajući na njegove riječi, rekao je: "To je možda najbolji odgovor koji ste ikad čuli”.

Dvojica vođa sjedila su jedan preko puta drugog za konferencijskim stolom, svaki sa svojim suradnicima.

Donald Trump i Vladimir Putin IZVOR Top News Biznismen Geo skriva tajnu Trumpovih veza s Putinom

Kim nije pojasnio što bi "denuklearizacija" sadržavala a upitan je li spreman na konkretne korake Kim je odgovorio da su baš o tome razgovarali.

"Nadam se da ćete nam dati vremena za razgovore. I minuta je dragocjena", rekao je novinarima.

SAD od Sjeverne Koreje zahtijeva da odustane od čitavog nuklearnog i raketnog programa a Pjongjang želi uklanjanje američkog nukelarnog kišobrana u regiji koji obuhvaća Južnu Koreju i Japan.

Summit dvojice vođa u Singapuru u lipnju, prvi između američkog predsjednika i sjevernokorejskog vođe, proizveo je izjavu u kojoj se Kim obvezao na napore prema denuklearizaciji Korejskog poluotoka no od tada je bilo malo napretka.

Započinjući drugi dan summita u Hanoiju Trump je ponovno istaknuo da se pregovore o sjevernokorejskoj nuklearnoj prijetnji ne treba brzopleto voditi.

"Od početka govorim da brzina za mene nije važna. Iznimno cijenim što nema testiranja nuklearnih raketa", rekao je Trump prije susreta s Kimom. "Kim i ja želimo pravi dogovor".

Sjeverna Koreja od 2017. nije provela nuklearne ili interkontinentalne balističke testove.

Donald Trump Pravi krimić Top News Rusi su spasili Trumpa da ne završi bez centa na cesti

Kim, kojega je novinar pitao je li uvjeren da će se sporazum postići, odgovorio je uz pomoć prevoditelja: "Prerano je reći no ne bih rekao da sam pesimističan. Moj je trenutni osjećaj, imam osjećaj da će biti dobrih rezultata", rekao je u prvom ikad odgovoru nekom stranom novinaru.

"Uložili smo puno napora i vrijeme je da ih pokažemo", rekao je Kim.

Trump je ponovio da Sjeverna Koreja ima ogromni potencijal i ako se postigne dogovor izolirana zemlja mogla bi postati "ekonomska velesila".

Upitan jesu li razgovarali o ljudskim pravima Trump je odgovorio da su razgovarali o svemu.

Za kratkog prekida u razgovorima dvojica vođa prošetala su se oko pola sata hotelskim dvorištem pokraj bazena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.