Kokainski kralj Pacifika i milijunaš 'pali' u Beogradu

MUP Srbije
Operacija je trajala devet mjeseci, a uhićeni su u suradnji srpske i australske policije
Vidi originalni članak

Jedan od najvećih narkobossova na svijetu, Tristan Waters uhićen je s još dvojicom državljana Australije i jednim Libanoncem u Beogradu, u hotelu "Metropol". Srpska policija ih je uhitila prilikom primopredaje preko 600 tisuća eura u privatnom separeu hotela, koji su bili namijenjeni za plaćanje kokaina za australsko tržište. Osim eura kod skupine je pronađeno još i 11.350 australskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara i 112.000 dinara.

Waters je kokainski kralj Pacifika, koji pokriva cijelu rutu koja u našem dijelu svijeta javnosti nije toliko poznata. Naime, na Zapad narkotici uglavnom stižu rutom iz Južne Amerike, dok Watersov kartel kontrolira cijelo područje Australije, Kine, Singapura, Koreje i ostalih djelova Azije i Indonezije.

Misteriozni Tristan Waters nije ni do sada bio često spominjan u kriminalnom kontekstu u australskim medijima, ali je njegovo ime dobro poznato obavještajcima zemalja u kojima 'posluje' - od Brazila do Kine.

Waters je toliko duboko u tom poslu da je praktički cijelo njegovo djelovanje nepoznato u javnosti, a čak i dileri koji neposredno s njim posluju ne znaju tko je na vrhu piramide. Mreža koju je izgradio kako bi prikrio svoje ilegalne aktivnosti i povećao svoj kapital je prilično impozantna. Osim što novac od kokaina pere preko brojnih tvrtki koje ima, Waters je vlasnik i nekoliko hotela u Dubaiju, ali za mnoge od njih se ni ne zna da ih on drži.

U Operaciji Amorgos, koja je izvedena u suradnji srpske i australske policije uhićen je i australski 'kralj čelika' Rohan Arnold.

Arnold je vlasnik čeličane Arnold Co, jedne od najvećih na svijetu, a australska policija je na njega bacila oko prvi put nakon što su prošle godine, točnije 1. travnja zaplijenili 1.2 tona kokaina koji je bio skriven u pošiljci kineskog čelika koji je došao u Sydney. Kokain, za kojeg je utvrđeno da je bio odlične čistoće, oko 80 posto bio je skriven u čeličnim cijevima, a sve skupa je bilo 2576 paketa. Vrijednost te pošiljke procijenjena je na 400 milijuna američkih dolara. Akcija u Beogradu bila je zapravo nastavak Operacije Amorgos.

Arnoldov kolega je za Daily Mail u Australiji izjavio kako je šokiran da je Arnold uhićen u Srbiji, jer je mislio da je on na službenom putu u Kini.

"Razgovarao sam s njim prije par dana i rekao mi je da ide na prekooceansko putovanje, ali da će se vratiti prije nedjelje. Ja sam shvatio da ide u Kinu, gdje je često i išao radi poslova s čelikom", ispričao je njegov kolega iz kompanije i dodao kako su svi zaposlenici u šoku.

Arnold se naime trebao vratiti preko vikenda jer je u ponedjeljak trebao prisustvovati otvaranju tržnice za prodaju žive stoke, koju je izgradila njegova kompanija u gradu Mortlakeu. Taj je posao vrijedan 16 milijuna dolara.

Australska policija je nekoliko sati nakon uhićenja u Beogradu objavila priopćenje kako su sva trojica uhićenih Australaca (treći je David Campbell) povezani s pošiljkom kokaina od travnja prošle godine.

"Operacija Amorgos počela je u travnju prošle godine, nakon što smo presreli brod iz Kine punog kokaina u pošiljci čelika", dio je izjave australske policije, koja je također objavila da su nakon njihovog uhićenja u Beogradu krenule premetačine brojnih nekretnina u Canberri, Murrumbatemanu, Jeiru i Goulburnu.

Posjeti Express