Top News
19810 prikaza

Kokainski kralj Pacifika i milijunaš 'pali' u Beogradu

Uhićenja u beogradskom hotelu Metropol
1/3
MUP Srbije
Operacija je trajala devet mjeseci, a uhićeni su u suradnji srpske i australske policije

Jedan od najvećih narkobossova na svijetu, Tristan Waters uhićen je s još dvojicom državljana Australije i jednim Libanoncem u Beogradu, u hotelu "Metropol". Srpska policija ih je uhitila prilikom primopredaje preko 600 tisuća eura u privatnom separeu hotela, koji su bili namijenjeni za plaćanje kokaina za australsko tržište. Osim eura kod skupine je pronađeno još i 11.350 australskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara i 112.000 dinara.

Waters je kokainski kralj Pacifika, koji pokriva cijelu rutu koja u našem dijelu svijeta javnosti nije toliko poznata. Naime, na Zapad narkotici uglavnom stižu rutom iz Južne Amerike, dok Watersov kartel kontrolira cijelo područje Australije, Kine, Singapura, Koreje i ostalih djelova Azije i Indonezije.

Uhićenja u beogradskom hotelu Metropol | Author: MUP Srbije MUP Srbije
Misteriozni Tristan Waters nije ni do sada bio često spominjan u kriminalnom kontekstu u australskim medijima, ali je njegovo ime dobro poznato obavještajcima zemalja u kojima 'posluje' - od Brazila do Kine.

Waters je toliko duboko u tom poslu da je praktički cijelo njegovo djelovanje nepoznato u javnosti, a čak i dileri koji neposredno s njim posluju ne znaju tko je na vrhu piramide. Mreža koju je izgradio kako bi prikrio svoje ilegalne aktivnosti i povećao svoj kapital je prilično impozantna. Osim što novac od kokaina pere preko brojnih tvrtki koje ima, Waters je vlasnik i nekoliko hotela u Dubaiju, ali za mnoge od njih se ni ne zna da ih on drži.

U Operaciji Amorgos, koja je izvedena u suradnji srpske i australske policije uhićen je i australski 'kralj čelika' Rohan Arnold.

Arnold je vlasnik čeličane Arnold Co, jedne od najvećih na svijetu, a australska policija je na njega bacila oko prvi put nakon što su prošle godine, točnije 1. travnja zaplijenili 1.2 tona kokaina koji je bio skriven u pošiljci kineskog čelika koji je došao u Sydney. Kokain, za kojeg je utvrđeno da je bio odlične čistoće, oko 80 posto bio je skriven u čeličnim cijevima, a sve skupa je bilo 2576 paketa. Vrijednost te pošiljke procijenjena je na 400 milijuna američkih dolara. Akcija u Beogradu bila je zapravo nastavak Operacije Amorgos.

Arnoldov kolega je za Daily Mail u Australiji izjavio kako je šokiran da je Arnold uhićen u Srbiji, jer je mislio da je on na službenom putu u Kini.

Uhićenja u beogradskom hotelu Metropol | Author: MUP Srbije MUP Srbije
"Razgovarao sam s njim prije par dana i rekao mi je da ide na prekooceansko putovanje, ali da će se vratiti prije nedjelje. Ja sam shvatio da ide u Kinu, gdje je često i išao radi poslova s čelikom", ispričao je njegov kolega iz kompanije i dodao kako su svi zaposlenici u šoku.

Arnold se naime trebao vratiti preko vikenda jer je u ponedjeljak trebao prisustvovati otvaranju tržnice za prodaju žive stoke, koju je izgradila njegova kompanija u gradu Mortlakeu. Taj je posao vrijedan 16 milijuna dolara.

Australska policija je nekoliko sati nakon uhićenja u Beogradu objavila priopćenje kako su sva trojica uhićenih Australaca (treći je David Campbell) povezani s pošiljkom kokaina od travnja prošle godine.

"Operacija Amorgos počela je u travnju prošle godine, nakon što smo presreli brod iz Kine punog kokaina u pošiljci čelika", dio je izjave australske policije, koja je također objavila da su nakon njihovog uhićenja u Beogradu krenule premetačine brojnih nekretnina u Canberri, Murrumbatemanu, Jeiru i Goulburnu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • GogiSlavonac 23:26 25.Siječanj 2018.

    Toliki silni frajeri a uhvaceni zbog nekih 600.000 eura??? pa to je njima kikiriki,za te pare ne salju ni zamjenike nego neke sitne sljakere...svasta...to je kao da su Escobara uhitili zbog kazni za parkiranje...e svasta