Kolinda ignorira Šeksa - ne zove ga ni kad 'gori

Sanjin Strukić (PIXSELL)
Mnogi su se pitali gdje je Šeks bio kada je predsjednica tražila da govori u parlamentu o aferi Pirangate
Vidi originalni članak

Kad je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zahtijevala da vezano za aferu Pirangate govori u parlamentu, predsjednik Sabora Josip Leko odgovorio joj je kako joj hrvatski Ustav to ne dopušta, te ponudio da kao građanka raspravu prati iz galerije. 

Mnogi su tada predsjednici zamjerili nepoznavanje temeljnoga pravnog akta, te se pitali gdje je za to vrijeme bio njegov tvorac, predsjedničin savjetnik Vladimir Šeks. 

Bio je na moru, u Petrčanima, od polovice lipnja. Predsjednica ga gotovo ni za što ne zove, te je zbog toga veoma ogorčen, govori nam izvor, a analitičari ocjenjuju kako je prepiska predsjednice s Lekom zapravo bio znak njezine nervoze.

"Šeks ne može, da ga probudite usred noći, ne znati o čemu je riječ. I ja mislim da se to dogodio nabrzaka, bez konzultacija s njim. Reagirala je iz nervoze jer je propustila prigodu sama sazvati Sabor", zaključuje analitičar Žarko Puhovski. 

Smatra da je Kolinda bila u pravu kada je rekla da nema izvanrednog stanja. No kad je, nastavlja, vidjela da svi žele takvo stanje, odlučila je reagirati, ali odreagirala je nervozno.

"U ovom trenutku mislim da možda nije potrebno moje sudjelovanje jer vidim da postoji suglasje koje će se utvrditi. Ne bih htjela da se stekne dojam o izvanrednom stanju u državi, zato što to nije", bila je njezina prvotna reakcija. 

Nakon što su se dva dana poslije o zajedničkom stavu o kršenju Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom u Banskim dvorima usuglasili predstavnici Vlade i predsjednici klubova parlamentarnih stranaka, Kitarović je poručila kako je to čekala.

"To je zajedništvo na koje stalno pozivam", rekla je, a onda je počela predstava za javnost - prepiska s Lekom.

"Vladavina prava i trodioba vlasti su ustavni postulati kojih bi se sve grane vlasti trebale striktno držati", jasan je bio Leko, kojem je predsjednica u sljedećem pismu prigovorila čak i godine.

"Imam razumijevanje za Vaš stav koji se dade iščitati iz pisma, a kojim pokazujete osobnu nesklonost načinu i stilu mog rada. U tom duhu očekujem kako ćete onda razumjeti i moj stav da je Hrvatskoj nužno potrebna smjena generacija u politici, koja bi napokon zadovoljila zahtjeve građana za sadržajem, a ne formom", napisala je. 

Pritom, forma je bio Ustav, a iz ove njezine izjave, kaže Puhovski, je vidljivo da savjet nije tražila od Šeksa.

"To se vidi i po prigovaranju godina Leki, a Šeks je pet godina stariji od Leke. Osim toga ona podržava Karamarka za premijera, koji je sedam godina stariji od Milanovića", primjećuje Puhovski i dodaje kako sve to govori protiv nje. 

Inače, Šeks nije jedini koji se pobunio zbog toga što predsjednica ne koristi njegovu ulogu. Doduše, on to nije učinio javno nego se požalio bliskim ljudima.

Vesna Balenović, koja je razrješena dužnosti povjerenice za zviždače, obrušila se na predsjednicu priopćenjem.

"Kroz četiri mjeseca koliko sam bila na Pantovčaku, Grabar Kitarović nije me pozvala niti na jednu koordinaciju, niti brifing, kojima su redovito prisustvovali svi ostali savjetnici i povjerenici", uvrijeđena je Balenović. 

No čini se da njezina konstatacija da su na sastancima sudjelovali svi ostali savjetnici i povjerenici, očito ne stoji.

Koliko je predsjednici stalo do mišljenja drugih možda najbolje govori njezina poruka iz pisma Leki. 

“Ne dopuštam da mi čitate lekcije o načinu obnašanja dužnosti predsjednice, državništvu ili pak ozbiljnosti rada”, napisala je. 

Čitanje Ustava, zaključuju upućeni, za nju je čitanje lekcija. Prema tome, Šeksova dužnost na Pantovčaku nije ništa drugo nego čitanje lekcija predsjednici, a što ona ne dopušta.

Posjeti Express