'Korona aduti' HDZ-a se tope, van izlaze afere i skandali

Luka Stanzl (PIXSELL)
HDZ se žuri na ljetne izbore dok njegovi birači još imaju za što glasati. Dok su još zastrašeni korona virusom i očarani kriznim stožerom. Jer što se rokovi za izbore pomiču, a vrijeme neumitno prolazi, HDZ-ove šanse za izbornu pobjedu proporcionalno se umanjuju
Vidi originalni članak

Dok HDZ-ov krizni stožer prčka po epidemiološkim mjerama, možda bi najbolje bilo da donese odluku kako na predstojeće parlamentarne izbore mogu izaći samo HDZ-ovci. To bi uvelike umanjilo neizvjesnost, postavilo čista pravila igre i osiguralo pobjedu HDZ-u. Jer sve drugo je muljanje, kemijanje i lov u mutnom. HDZ se žuri na ljetne izbore dok njegovi birači još imaju za što glasati. 

Dok su još uvijek zastrašeni koronavirusom i očarani kriznim stožerom. Jer što se rokovi za izbore pomiču, a vrijeme neumitno prolazi, HDZ-ove šanse za izbornu pobjedu proporcionalno se umanjuju. Već se postavlja pitanje je li krizni stožer na čelu s HDZ-ovim ministrima Vilijem Berošem i Davorom Božinovićem postao uteg koji ugrožava rejting stranke. 

“Supervili” Beroš u najnovijim je anketama prepolovio svoju popularnost superheroja i u javnost izlaze njegove obiteljske veze s Bandićevom braćom po optužnicama, Krunoslav Capak blamira se svojim izjavama o tome da ljudi u samoizolaciji smiju na izbore i nigdje drugdje, članovi stožera sve više se razilaze u stavovima, a neke tvrdnje javno se ismijavaju po društvenim mrežama. Stožer koji je bio uzdanica HDZ-a pretvara se polako u opterećenje. 

A kako se tope HDZ-ovi pandemijski aduti pred izbore, tako na red dolaze oni uobičajeni problemi, afere i skandali koje je koronavirus tek privremeno stavio na čekanje. Recimo, ostavka ministra obrane Damira Krstičevića. HDZ je dočekao koronu s ostavkom ministra, HDZ ispraća koronu s ostavkom ministra.  

GURNULI GA U POLITIKU Mračne strasti HDZ-ova uhljeba: Zašto štite Škaričića?

Tek će se osjetiti pogubni ekonomski efekti korone, kao što se lagano rasplinuo onaj balon od sapunice u obliku hrvatskog predsjedanja Europskom unijom koji mediji iz Bruxellesa nazivaju “katastrofom”. A da se i ne govori i katastrofi u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja broji mrtve u staračkim domovima, zaražene na Braču, ali i svakodnevno bilježi kaos u splitskoj bolnici gdje su zamijenili identitete umrlim osobama, zbog čega je ravnatelj dao ostavku. 

A tu je, naravno, i ludilo oko povratka učenika u osnovne škole. Uglavnom, što dalje, to gore za Andreja Plenkovića. Pritom, Plenkovićev HDZ trenutno nema niti jednog predizbornog partnera. On je trenutno u anketama najjača politička stranka, ali i lijevo od njega i desno od njega stvaraju se koalicijski savezi usmjereni protiv HDZ-a. 

Na jednoj strani je Miroslav Škoro sa suverenistima i vjerojatno Mostovcima, na drugoj Davor Bernardić sa svojom Restart koalicijom. Andrej Plenković hvali se da ima partnere u Hrvatskom saboru koji ga održavaju na vlasti pune četiri godine, od manjina do žetončića, ali upravo zbog njih dobrim dijelom gubi saveznike u predizbornoj kampanji. 

Ili se to samo tako čini? Nismo, naime, jednom vidjeli da su za HDZ parlamentarni izbori tek prvo poluvrijeme bitke za vlast. Drugo poluvrijeme kreće nakon izbora, u pregovorima, lobiranjima, vrbovanjima, prelijetanjima, kupovinama...

Napeta je situacija na desnici. Mostovci po medijima izražavaju skepsu u vezi ulaska u savez s Miroslavom Škorom jer misle da bi on mogao nakon izbora podržati HDZ. Jer dvije mreže više love. A što ne ulovi HDZ, ulovit će njegov bivši zastupnik na desnici. 

Bizarno, takvu skepsu izražavaju baš Mostovci koji su u dva navrata odigrali istu varijantu, dovodeći HDZ na vlast nakon izbora. Sad oni propituju Škorine motive, a zvuče kao da se otimaju za titulu najvjernijeg HDZ-ova tajnog partnera. Škoro im je bahato ušao u kombinaciju. Plenković, dakle, treba samo čekati tko će mu s desnice prvi uskočiti u krilo. Međutim, i na ljevici je jednako uzbudljivo. 

Ne samo zbog konstantnih najava o tome da će se sklopiti velika koalicija HDZ-a i SDP-a, čime bi se napokon formalizirao duopol i odbacila stranačka “stoka sitnog zuba”, već i zbog konstantnih autodestruktivnih akcija koje poduzima ljevica na čelu s Davorom Bernardićem i Krešom Beljakom. Možda je HDZ loš, ali SDP uvijek može biti lošiji. 

DANDY IZ DUBRAVE Andrija Mikulić: 'Mali Vaso' s mrežom kumova i sponzora

Nedavni potezi i izjave Davora Bernardića, kao i karambol koji je Beljak uspio izvesti sa svojom pričom o suradnji s Mostom, samo dodatno iritiraju birače ljevice koji su se, eto, uspjeli mobilizirati na rušenju Kolinde Grabar Kitarović, ali za takav podvig teško će opet skupiti snage. Još bolje, nakon HNS-ova prelaska na stranu HDZ-a, a zatim i pretrčavanja nekih SDPovih “žetončića” u Plenkovićev zagrljaj, ljevica ima pravo sumnjati u one kojima daje svoj glas. 

Jednom su glasali protiv HDZ-a, pa gledali kako ti zastupnici spašavaju HDZ, pitanje je hoće li sada vjerovati Bernardiću, Beljaku i njihovim koalicijskim partnerima. Plenković može, dakle, u Saboru nadoknaditi ono što je izgubio na biralištima. A tu je i Zoran Milanović. HDZ-ov omiljeni neprijatelj. 

Političar koji uspješnije mobilizira tuđe, nego svoje birače. I predsjednik na kojem premijer Plenković može nesmetano oštriti zube. A možda i računati na partnera u sklapanju nekakve velike koalicije. Led je ionako već probijen kad su Milanovićevi ljudi, poput Tomislava Sauche, digli ruku za Plenkovića. 

Uglavnom, kad se govori o HDZ-ovim izbornim šansama i njegovu predizbornu rejtingu, ne treba zaboraviti da HDZ gotovo jednako žestoko (prljavo?) igra nakon izbora, kao i na njima. I zato ne mora krizni stožer kemijati s epidemiološkim mjerama, niti donositi odluku da na izbore - za svaku sigurnost - izađu samo HDZ-ovci. Moglo bi na ovim izborima - a pogotovo nakon njih - osvanuti više HDZ-ovaca nego što se sad želi priznati.

Posjeti Express