Top News
11224 prikaza

'Korona aduti' HDZ-a se tope, van izlaze afere i skandali

Luka Stanzl (PIXSELL)
HDZ se žuri na ljetne izbore dok njegovi birači još imaju za što glasati. Dok su još zastrašeni korona virusom i očarani kriznim stožerom. Jer što se rokovi za izbore pomiču, a vrijeme neumitno prolazi, HDZ-ove šanse za izbornu pobjedu proporcionalno se umanjuju

Dok HDZ-ov krizni stožer prčka po epidemiološkim mjerama, možda bi najbolje bilo da donese odluku kako na predstojeće parlamentarne izbore mogu izaći samo HDZ-ovci. To bi uvelike umanjilo neizvjesnost, postavilo čista pravila igre i osiguralo pobjedu HDZ-u. Jer sve drugo je muljanje, kemijanje i lov u mutnom. HDZ se žuri na ljetne izbore dok njegovi birači još imaju za što glasati. 

Dok su još uvijek zastrašeni koronavirusom i očarani kriznim stožerom. Jer što se rokovi za izbore pomiču, a vrijeme neumitno prolazi, HDZ-ove šanse za izbornu pobjedu proporcionalno se umanjuju. Već se postavlja pitanje je li krizni stožer na čelu s HDZ-ovim ministrima Vilijem Berošem i Davorom Božinovićem postao uteg koji ugrožava rejting stranke. 

 | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
“Supervili” Beroš u najnovijim je anketama prepolovio svoju popularnost superheroja i u javnost izlaze njegove obiteljske veze s Bandićevom braćom po optužnicama, Krunoslav Capak blamira se svojim izjavama o tome da ljudi u samoizolaciji smiju na izbore i nigdje drugdje, članovi stožera sve više se razilaze u stavovima, a neke tvrdnje javno se ismijavaju po društvenim mrežama. Stožer koji je bio uzdanica HDZ-a pretvara se polako u opterećenje. 

A kako se tope HDZ-ovi pandemijski aduti pred izbore, tako na red dolaze oni uobičajeni problemi, afere i skandali koje je koronavirus tek privremeno stavio na čekanje. Recimo, ostavka ministra obrane Damira Krstičevića. HDZ je dočekao koronu s ostavkom ministra, HDZ ispraća koronu s ostavkom ministra.  

GURNULI GA U POLITIKU Top News Mračne strasti HDZ-ova uhljeba: Zašto štite Škaričića?

Tek će se osjetiti pogubni ekonomski efekti korone, kao što se lagano rasplinuo onaj balon od sapunice u obliku hrvatskog predsjedanja Europskom unijom koji mediji iz Bruxellesa nazivaju “katastrofom”. A da se i ne govori i katastrofi u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja broji mrtve u staračkim domovima, zaražene na Braču, ali i svakodnevno bilježi kaos u splitskoj bolnici gdje su zamijenili identitete umrlim osobama, zbog čega je ravnatelj dao ostavku. 

A tu je, naravno, i ludilo oko povratka učenika u osnovne škole. Uglavnom, što dalje, to gore za Andreja Plenkovića. Pritom, Plenkovićev HDZ trenutno nema niti jednog predizbornog partnera. On je trenutno u anketama najjača politička stranka, ali i lijevo od njega i desno od njega stvaraju se koalicijski savezi usmjereni protiv HDZ-a. 

Na jednoj strani je Miroslav Škoro sa suverenistima i vjerojatno Mostovcima, na drugoj Davor Bernardić sa svojom Restart koalicijom. Andrej Plenković hvali se da ima partnere u Hrvatskom saboru koji ga održavaju na vlasti pune četiri godine, od manjina do žetončića, ali upravo zbog njih dobrim dijelom gubi saveznike u predizbornoj kampanji. 

 | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)
Ili se to samo tako čini? Nismo, naime, jednom vidjeli da su za HDZ parlamentarni izbori tek prvo poluvrijeme bitke za vlast. Drugo poluvrijeme kreće nakon izbora, u pregovorima, lobiranjima, vrbovanjima, prelijetanjima, kupovinama...

Napeta je situacija na desnici. Mostovci po medijima izražavaju skepsu u vezi ulaska u savez s Miroslavom Škorom jer misle da bi on mogao nakon izbora podržati HDZ. Jer dvije mreže više love. A što ne ulovi HDZ, ulovit će njegov bivši zastupnik na desnici. 

Bizarno, takvu skepsu izražavaju baš Mostovci koji su u dva navrata odigrali istu varijantu, dovodeći HDZ na vlast nakon izbora. Sad oni propituju Škorine motive, a zvuče kao da se otimaju za titulu najvjernijeg HDZ-ova tajnog partnera. Škoro im je bahato ušao u kombinaciju. Plenković, dakle, treba samo čekati tko će mu s desnice prvi uskočiti u krilo. Međutim, i na ljevici je jednako uzbudljivo. 

Ne samo zbog konstantnih najava o tome da će se sklopiti velika koalicija HDZ-a i SDP-a, čime bi se napokon formalizirao duopol i odbacila stranačka “stoka sitnog zuba”, već i zbog konstantnih autodestruktivnih akcija koje poduzima ljevica na čelu s Davorom Bernardićem i Krešom Beljakom. Možda je HDZ loš, ali SDP uvijek može biti lošiji. 

DANDY IZ DUBRAVE Top News Andrija Mikulić: 'Mali Vaso' s mrežom kumova i sponzora

Nedavni potezi i izjave Davora Bernardića, kao i karambol koji je Beljak uspio izvesti sa svojom pričom o suradnji s Mostom, samo dodatno iritiraju birače ljevice koji su se, eto, uspjeli mobilizirati na rušenju Kolinde Grabar Kitarović, ali za takav podvig teško će opet skupiti snage. Još bolje, nakon HNS-ova prelaska na stranu HDZ-a, a zatim i pretrčavanja nekih SDPovih “žetončića” u Plenkovićev zagrljaj, ljevica ima pravo sumnjati u one kojima daje svoj glas. 

Jednom su glasali protiv HDZ-a, pa gledali kako ti zastupnici spašavaju HDZ, pitanje je hoće li sada vjerovati Bernardiću, Beljaku i njihovim koalicijskim partnerima. Plenković može, dakle, u Saboru nadoknaditi ono što je izgubio na biralištima. A tu je i Zoran Milanović. HDZ-ov omiljeni neprijatelj. 

 | Author: Slavko Midzor/PIXSELL Slavko Midzor/PIXSELL
Političar koji uspješnije mobilizira tuđe, nego svoje birače. I predsjednik na kojem premijer Plenković može nesmetano oštriti zube. A možda i računati na partnera u sklapanju nekakve velike koalicije. Led je ionako već probijen kad su Milanovićevi ljudi, poput Tomislava Sauche, digli ruku za Plenkovića. 

Uglavnom, kad se govori o HDZ-ovim izbornim šansama i njegovu predizbornu rejtingu, ne treba zaboraviti da HDZ gotovo jednako žestoko (prljavo?) igra nakon izbora, kao i na njima. I zato ne mora krizni stožer kemijati s epidemiološkim mjerama, niti donositi odluku da na izbore - za svaku sigurnost - izađu samo HDZ-ovci. Moglo bi na ovim izborima - a pogotovo nakon njih - osvanuti više HDZ-ovaca nego što se sad želi priznati.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • porzodardu 03:57 06.Lipanj 2020.

    Prestao sam s uredom i sada. Radim od kuće 175 sati po satu radeći od kuće radeći ovaj jednostavan kućni posao na mreži. Zarađujem 22854 USD mjesečno radeći na mreži 4 sata dnevno. preporučio sam ti da probaš. nećete izgubiti ... prikaži još! ništa, samo ga isprobajte na sljedećoj web stranici i zarađujete svakodnevno ... Za više detalja ..............➤➤➤➤   cutt.ly/NyvKMnJ  

  • pelmiterti 13:14 04.Lipanj 2020.

    Prestao sam s uredom i sada. Radim od kuće 175 sati po satu radeći od kuće radeći ovaj jednostavan kućni posao na mreži. Zarađujem 22854 USD mjesečno radeći na mreži 4 sata dnevno. preporučio sam ti da probaš. nećete izgubiti ... prikaži još! ništa, samo ga isprobajte na sljedećoj web stranici i zarađujete svakodnevno ... Za više detalja ..............➤➤➤➤   cutt.ly/NyvKMnJ  

  • Avatar JenniferWE92
    JenniferWE92 06:01 03.Lipanj 2020.

    Vrijеme je dа nađеtе stabilnu djevojku. Ovdje čека puno samohranih dаmа ––– w​​w​​w​​.​k​i​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m