Kraljica Elizabeta vrhunski "trolala" Theresu May

Reuters
Tradicionalno je kraljica uvijek nosila svečanu toaletu i krunu - no ove godine je sve promijenila, a čini se s dobrim razlogom
Vidi originalni članak

Tradicionalni kraljičin govor, jedan od simbola britanske monarhije, održan je i ovaj tjedan te je njime kraljica Elizabeta otvorila novi saziv britanskog parlamenta.

Kad kraljica drži govor povodom nekog važnog događaja, ne samo kada počinje saziv parlamenta, u pravilu je ona odjevena iznimno svečano, s krunom na glavi i u brokatu, no iz nekog je razloga ove godine odlučila razbiti tu tradiciju, a mnogi u javnosti misle kako to ima skriveno značenje.

Naime, kraljica je svojim znatno ležernijom odjećom u bojama europske zastave - plavom i žutom, po mnogima poručila što misli o izlasku Velike Britanije iz EU, a dodatno je začinila stvar s žutim cvjetovima na šeširu. 

Britanska je javnost to protumačila kao vrhunsko trolanje njihove premijerke Therese May, koja će voditi državu u procesu rastave braka s Europom.

Evo kako to izgleda kada kraljica inače drži govor kojim označava početak zasjedanja novog parlamenta.

Ili kad drži govor pred visokim gostima, poput posjete kolumbijskog predsjednika.

Ili na svečanosti u čast monarhije u Irskoj s bivšim premijerom Davidom Cameronom.

Ili na bilo kojoj drugoj svečanosti.

Iako se naziva kraljičin govor, njega zapravo priprema vlada, a njime je najavljeno 27 zakona koji će proći kroz parlament u iduće dvije godine.

Obično se u Velikoj Britaniji predizborni manifest stranke koja je pobijedila na izborima pretoči u Kraljičin govor, tj. program rada nove vlade, no to ovaj put nije baš slučaj.

Konzervativna stranka premijerke May signalizirala je kroz govor kraljice Elizabete odustajanje od niza obećanja: od onog o ponovnoj legalizaciji lova na lisice do onog o besplatnim školskim obrocima za djecu.

U Kraljičinom govoru obično se najavljuju i predstojeći posjeti stranih državnika, no jučer Kraljica nije spomenula da se očekuje dolazak američkog predsjednika Donalda Trumpa, piše Večernji.

Posjeti Express