Top News
2434 prikaza

Kraljica Elizabeta vrhunski "trolala" Theresu May

Govor kraljice Elizabete
1/10
Reuters
Tradicionalno je kraljica uvijek nosila svečanu toaletu i krunu - no ove godine je sve promijenila, a čini se s dobrim razlogom

Tradicionalni kraljičin govor, jedan od simbola britanske monarhije, održan je i ovaj tjedan te je njime kraljica Elizabeta otvorila novi saziv britanskog parlamenta.

Kad kraljica drži govor povodom nekog važnog događaja, ne samo kada počinje saziv parlamenta, u pravilu je ona odjevena iznimno svečano, s krunom na glavi i u brokatu, no iz nekog je razloga ove godine odlučila razbiti tu tradiciju, a mnogi u javnosti misle kako to ima skriveno značenje.

Govor kraljice Elizabete | Author: Reuters Reuters
Naime, kraljica je svojim znatno ležernijom odjećom u bojama europske zastave - plavom i žutom, po mnogima poručila što misli o izlasku Velike Britanije iz EU, a dodatno je začinila stvar s žutim cvjetovima na šeširu. 

Britanska je javnost to protumačila kao vrhunsko trolanje njihove premijerke Therese May, koja će voditi državu u procesu rastave braka s Europom.

Evo kako to izgleda kada kraljica inače drži govor kojim označava početak zasjedanja novog parlamenta.

Kraljica Elizabeta II | Author: REUTERS REUTERS
Ili kad drži govor pred visokim gostima, poput posjete kolumbijskog predsjednika.

Kraljica Elizabeta II: Službeni posjet kolumbijskog predsjednika | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Ili na svečanosti u čast monarhije u Irskoj s bivšim premijerom Davidom Cameronom.

Kraljica Elizabeta II | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Ili na bilo kojoj drugoj svečanosti.

Kraljica Elizabeta II | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Iako se naziva kraljičin govor, njega zapravo priprema vlada, a njime je najavljeno 27 zakona koji će proći kroz parlament u iduće dvije godine.

Obično se u Velikoj Britaniji predizborni manifest stranke koja je pobijedila na izborima pretoči u Kraljičin govor, tj. program rada nove vlade, no to ovaj put nije baš slučaj.

Konzervativna stranka premijerke May signalizirala je kroz govor kraljice Elizabete odustajanje od niza obećanja: od onog o ponovnoj legalizaciji lova na lisice do onog o besplatnim školskim obrocima za djecu.

U Kraljičinom govoru obično se najavljuju i predstojeći posjeti stranih državnika, no jučer Kraljica nije spomenula da se očekuje dolazak američkog predsjednika Donalda Trumpa, piše Večernji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.