Liberali uvjereni: Stvara se nova snaga u oporbi

Facebook/GLAS
Na kongresu europskih liberala, čini se, dogovoreno je preslagivanje snaga u oporbi
Vidi originalni članak

Dvije mlade hrvatske stranke ušle su u veliku europsku organizaciju liberalnih stranaka ALDE. Na nedavno održanom kongresu europskih liberala u Amsterdamu GLAS i Pametno primljeni su u članstvo te grupacije stranaka.

Stvara li to mogućnosti za njihovu bližu i bolju suradnju? Što to znači za oporbu u Hrvatskoj, koju predvodi trenutno među sobom posvađani SDP na čelu s Davorom Bernardićem, koji stranku ni članove ne uspijeva održati na okupu?

Nekakvu formalniju suradnju, bilo na lokalnoj, bilo na nacionalnoj razini još uvijek tek usput spominju. 

Anka Mrak-Taritaš, predsjednica GLAS-a i nesuđena gradonačelnica Zagreba, u razgovoru za Express.hr kaže:

"Razgovarali smo o mogućnosti okupljanja onih stranaka koje dosljedno zastupaju liberalne vrijednosti u Hrvatskoj, a to su definitivno GLAS, Pametno i IDS. U prvom planu nam je sadržaj kojim želimo ispuniti ispražnjeni i rasjepkani prostor liberalnog građanskog centra o čemu će biti riječi na Liberalnom forumu u subotu 9.12., nakon čega će se pod pokroviteljstvom stranke Pametno organizirati i slična konferencija u Splitu. Na sastanku s predsjednikom ALDE-a naišli smo na snažnu političku podršku našem zajedničkom projektu i nadam se da bi se ta suradnja mogla ostvariti i u idućim izbornim ciklusima u Hrvatskoj. Atmosfera među strankama je dobra, a na nama je da dalje gradimo međusobno povjerenje i političku platformu koja će ponuditi konkretna rješenja građanima Hrvatske"

HNS-ovo vrludanje Anki pored 'prijatelja' neprijatelji nisu ni trebali

Slično nam je ispričala i predsjednica stranke Pametno, Marijana Puljak:

"Uvijek smo zainteresirani za suradnju s grupacijama koje dijele naša razmišljanja, ne samo opće ljudske vrijednosti već i razmišljanja o tome kako treba upravljati ovom državom jer nas je način na koji su nas vodili proteklih 25+ godina doveo na začelje Europe i tome treba stati na kraj. Hoćemo li i na koji način, na kojim razinama, surađivati ostaje otvoreno za razgovore."

Možda i najkonkretniji bio je europarlamentarac Jozo Radoš koji nam je kazao da liberalne stranke mogu postati važni faktori u oporbi:

"GLAS, IDS i Pametno mogu zauzeti važan politički prostor s vrlo jasnim liberalnim programima, političkom retorikom zasnovanom na argumentima, a ne na populizmu. Ove tri stranke mogu biti jedan jako važan faktor hrvatske politike."

Miletić 'Istra nije Katalonija, mi samo želimo svoj novac'

Liberalne ideje, uvjetno govoreći, ne uživaju pretjeranu popularnost u određenom dijelu našeg društva. Privatizacija je postala gotovo kletva u hrvatskom jeziku, a poduzetnik je često pogrdna osobina. Postavlja se pitanje kako će se s time boriti liberalne stranke u Hrvatskoj.

Marijana Puljak uvjerena je da se čak i to može riješiti.

"Vrijednosti liberalnih demokracija za koje se zalažemo usmjerene su na osobna, politička i građanska prava i slobode, na jednakost i ista prava za sve građane, na zaštitu prava manjina, kao i na gospodarske, poduzetničke i tržišne slobode. Zalažemo se i za pravo na posao i radne slobode, antifašizam i sekularnost zemlje. U svim segmentima našeg djelovanja od početka naglašavamo važnost transparentnog rada i na našem primjeru pokušavamo pokazati da je politika stvarno rad za opće dobro i kako je interes javnosti uvijek veći od osobnog. Želimo povratiti povjerenje građana u demokratske vrijednosti i sudjelovati u razvoju Hrvatske kao zemlje rasta i znanja, zemlje koja će aktivno pridonijeti stabilnosti i blagostanju cijele Europe. Vjerujemo da imamo podršku građana u tom smislu i da će ona sve više i rasti", ispričala nam je Puljak.

Posjeti Express