Top News
6719 prikaza

'Istra nije Katalonija, mi samo želimo svoj novac'

Boris Miletić
Duško Marušić/Pixsell
Šef najveće regionalne stranke u hrvatskom Saboru otvoreno je progovorio o stranačkim željama i planovima

Predsjednik IDS-a Boris Miletić za Express govori o prijedlogu zakona koji su ovaj tjedan uputili u saborsku proceduru, po kojem bi se pozdrav “Za dom spremni” kažnjavao zatvorom, o situaciji u Kataloniji i o tome može li se ona uopće povezati s Istrom te o odnosima s drugim strankama.

IDS je u saborsku proceduru poslao prijedlog da se dopuni Kazneni zakon te propišu zatvorske kazne za propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola, što uključuje i ustaški pozdrav “Za dom spremni”. Mislite li da imate šanse skupiti dovoljno ruku za potporu ili je to samo pokušaj pozicioniranja IDS-a?

Svatko tko poštuje vrijednosti slobodne, antifašističke i demokratske Europe glasat će za ovaj zakon. Odbijanje institucija da jasno i odlučno osude veličanje ustaštva dovelo je do normalizacije fašizma u javnom prostoru. Govorimo o pozdravu pod kojim su u ustaškim logorima ubijene tisuće ljudi! Zaboravljamo da to nije političko nego civilizacijsko pitanje. A što se tiče pozicioniranja, IDS je vjerojatno jedina stranka u Hrvatskoj kojoj to ne treba. Mi smo vrlo jasno pozicionirani - i u smislu rezultata i u smislu vrijednosti.

Dubrovnik: Preuređena glavna plaža Sunset beach u uvali Lapad Lova do krova Ekonomix Hrvatske plaže: Tko na njima najviše zarađuje

 

Jeste li razgovarali s HDZ-om o prijedlogu?

Ne. U četvrtak smo detaljno predstavili javnosti svoj prijedlog zakona. Vjerujem da su sve političke stranke, pa i HDZ, upoznate s našom inicijativom.

Kako biste ocijenili dosadašnji rad HDZ-ove vlade i premijera?

Mislim da nemaju strategiju niti jasan smjer razvoja. Zbog države bih volio da se stvari pokrenu, ali bojim se da se to ne događa. HDZ-ova trenutna parlamentarna većina je jako tanka i ovisi o nekoliko vrlo incidentnih zastupnika. Bojim se da će HDZ političku stabilnost plaćati velikim i vrlo iracionalnim ustupcima.

Što mu konkretno zamjerate?

Izdvojit ću tri stvari za koje mislim da su vrlo štetne. Prva je uvođenje mjera koje dodatno centraliziraju zemlju. Druga je svaljivanje svih financijskih opterećenja na lokalne zajednice i građane dok državni resursi ostaju potpuno neiskorišteni. To se prije svega odnosi na rezanje lokalnih proračuna i uvođenje novih nameta građanima dok, istovremeno, imate neiskorištenu državnu imovinu koja trune. I treće, toleriranje nacionalizma i isključivosti.

Prosvjedi u Barceloni za dijalog Druga strana Top News Kataloncima puna kapa: Dosta nasilja, dogovorite se!

Decentralizacija države nezaobilazna je tema svakog razgovora s vama, ali ovaj put je možemo povezati s događajima u Kataloniji. Mnogi tu situaciju uspoređuju s Istrom.

Katalonija je vrlo bogata sredina s izuzetnim ekonomskim pokazateljima i činjenica je da bi njezinom potencijalnom neovisnošću Španjolska mnogo izgubila. Iako postoji poveznica s Istrom - obje regije uplaćuju u centralnu blagajnu puno više nego što im se vraća - mislim da je Istru puno točnije usporediti s autonomnim talijanskim regijama Friuli - Venezia Giulia ili Trentino - Alto Adige.

Kako komentirate uopće posljednje događaje u Kataloniji oko referenduma o samostalnosti?

Smatram da rješenje koje želi većina Katalonaca treba postići isključivo pregovorima i u okviru mirnih napora i razuma. Policijsko nasilje, koje je IDS među rijetkima trenutno osudio, imalo je nevjerojatan mobilizacijski učinak. Španjolska vlada si je zabila veliki autogol.

Secesionistička Europa Besposlen pop... Top News Sljedeći na redu: 106 regija koje žele biti države

Je li Istri Katalonija neki uzor sad s obzirom na rezultate referenduma?

Istra i Katalonija nisu usporedive, njihov politički položaj nije usporediv. Katalonci imaju svoj jezik i drukčiju povijest od Istre, koja je multikulturna, dvojezična i u kojoj uspješno vlada suživot među svim građanima bez obzira na njihovo podrijetlo ili nacionalnost.

Stalno se provlači ta teza o samostalnosti Istre. Kolike su realne šanse da se takav referendum ikada dogodi u Hrvatskoj?

To nije politika IDS-a. Ono što mi želimo je visoki stupanj regionalne autonomije Istre, odnosno da građani Istre sami odlučuju o novcu koji su zaradili svojim radom.

Kako gledate na odnose sa Slovenijom nakon presude o granici? Koje je po vama rješenje?

Nikome nije u interesu izbijanje incidenata, najmanje hrvatskim i slovenskim savudrijskim ribarima, koji od ribarenja žive. Građani Istre ne vole granice, naš je mentalitet otvoren i susretljiv. Mi ćemo inzistirati na dijalogu, ali ćemo bez iznimke štititi interese svojih građana.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Snowman 12:24 06.Prosinac 2017.

    jel taj Miletic Hrvat ?????

  • Milas 13:15 09.Listopad 2017.

    Bojim se da, ako zaživi taj zakon, bit će teško provediv. Npr. netko vikne : Za dom! A tisuće odgovore : Spremni! Tko ide u zatvor? Samo ovaj prvi ili svih tisuću. Treba više edukacije a manje obraćati pozornost onima ... prikaži još! koji na taj način skreću pozornost na sebe a da pojma nemaju o ustaštvu. Glasam da se takve lupi po džepu - to je puno efikasnije.

  • Istrijan 11:53 09.Listopad 2017.

    Krivoje, krivo govoriš..Gradonačelnik Miletic ne bunca te ustaške slavopojke! To nam "došljaci" nakon 1991.! I baš za uzvrat takvima bude se iredentističke (neofašističke) pretenzije!