Ljudi bez zemlje: Putin im je poništio dokumente, nemaju osobnu, putovnicu ni domovinu

Pixsell/Reuters
Čini se da je Vladimir Putin odabrao novi način da se riješi protivnika rata, proglasio ih je teroristima, pokrenuo protiv njih sudske procese i ukinuo im osobne dokumente. Kako će funkcionirati u egzilu bez 'papira'?
Vidi originalni članak

Ruskim aktivistima koji osuđuju agresorski rat svoje zemlje protiv Ukrajine poništene su osobne iskaznice. One su potrebne unutar Rusije, dok je za odlazak u inozemstvo potrebna putovnica. To ne vrijedi za zemlje Zajednice neovisnih država (ZND). Nakon početka rata u Ukrajini i kasnije mobilizacije u Rusiji mnogi su Rusi pobjegli u te zemlje samo s osobnom iskaznicom. Prema procjenama ruskog portala "The Bell", samo u Armeniji utočište je našlo preko 110.000 Rusa, piše Deutsche Welle. 

Danil Čebikin i Richard King, suosnivači Građanske unije Omsk (Omsk Civil Union), prvi su izvijestili da su im poništene osobne iskaznice. Ta organizacija otkriva probleme u svom gradu, prosvjeduje protiv rata u Ukrajini i bori se protiv korupcije. Organizaciju su ruske vlasti klasificirale kao "ekstremističku". Oba aktivista su napustila Rusiju nakon što je započela ruska invazija na Ukrajinu.

SKANDAL U RUSIJI Putinov general krao meso! Umjesto junetine piletina i svinjetina, Bulgakova uhitili

Nakon nekog vremena oni više nisu imali pristup svojim ruskim bankarskim aplikacijama i SIM karticama. Kasnije su putem web stranice ruskog Ministarstva unutarnjih poslova doznali da su vlasti poništile njihove osobne iskaznice. I to nije usamljen slučaj, piše DW. 

A bez dokumenata oni en mogu prenijeti punomoć na svoje odvjetnike kako bi ih zastupali u procesima koje protiv njih vodi ruska država. 

Problemi s njihovim dokumentima nastali su nakon što su kontaktirali rusko veleposlanstvo u Armeniji kako bi podnijeli zahtjev za izdavanje putovnice. Čebikin je obaviješten da mu je osobna iskaznica "zamijenjena novom”. Zaposlenik veleposlanstva objasnio je ovom aktivistu da mora "riješiti problem u svojoj domovini", dakle u Rusiji. Iz koje je pobjegao.

Čini se da je Vladimir Putin odabrao novi način da se riješi protivnika rata, proglasio ih je teroristima, pokrenuo protiv njih sudske procese i ukinuo im osobne dokumente. Kako će protivnici Putinova režima bez "papira" uopće funkcionirati u egzilu, tek treba vidjeti.  

 

Posjeti Express