Djeca vojnici: Među oslobođenima i devetogodišnja djevojčica

/DPA/PIXSELL
Devetogodišnja djevojčica jedna je od nekoliko stotina djece vojnika koji su ovih dana oslobođeni u Južnom Sudanu
Vidi originalni članak

Oslobođena djeca dio su najvećeg oslobođenja djece vojnika u povijesti najmlađe države svijeta, izjavio je UN. To je treće oslobađanje Kobra frakcije demokratske vojske Južnog Sudana (SSDA) otkad je njihov vođa David Yau Yau potpisao mirovni sporazum s vladom u svibnju.

Samo u subotu, UNICEF je zabilježio oslobađanje 654 nove djece, što znači da je od siječnja oslobođeno ukupno 1.314 djece.

"Budući da ih ima tako puno, postalo je neizvedivo osloboditi ih sve u jednom danu", izjavio je glasnogovornik UNICEF-a u Jubi, John Budd.

Djeca koja su oslobođena u subotu, a među kojima su bile i četiri djevojčice, zamijenila su svoje oružje za civilnu odjeću u formalnoj ceremoniji u Lekuangoleu, gradu u Jonglei, državi Južnog Sudana. Inače grupa osloboditelja, koja djeluje na području Jonglei države, izjavila je da će osloboditi ukupno 3.000 djece.

UNICEF bivše male vojnike opskrbljuje hranom, skrovištem i psihološkom pomoći dok pokušava ući u trag njihovim obiteljima. Od 660 dosad oslobođene djece, 200 ih se povezalo (ili je blizu tome) s obiteljima, obavještava UNICEF.

Regrutirano više od 12.000 djece

Nekolicina malih militanata borila se protiv vlasti od proglašenje nezavisnosti Južnog Sudana 2011. godine, nakon desetljeća ratovanja s Khartoumom. Građanski rat započeo je pak u prosincu 2013., nakon što je došlo do eskalacije u sukobima u glavnom gradu - Jubi, između vojnika saveznika s predsjednikom Salvom Kiirom i odanika njegovom bivšem zamjeniku, Rieku Macharu.

Više od 12.000 djece otada je regrutirano u vojsku, prema UNICEF-ovim saznanjima.

U veljači je najmanje 89 dječaka, starih 12 i više godina, nasilno otela oružana skupina dok su rješavali testove blizu Malakala u državi Gornjeg Nila.

"Iako nas raduje oslobođenje djece, i dalje smo izuzetno uznemireni zbog otmica stotina djece u Gornjem Nilu i Ujedninjenoj državi" napisao je predstavnik UNICEF-a, Jonathan Veitch, u svojem izvješću. "Cilja se na dječake koje okružuju i vladine i opozicijske sile."

Južni Sudan je jedna od sedam zemalja u kojima UNICEF provodi kampanju za prestanak novačenja djece u vojsku, prateći vladino obvezivanje iz 2009. godine da više neće koristiti djecu kao borce.

Tekst je objavio Newsweek.

Posjeti Express