Top News
469 prikaza

Djeca vojnici: Među oslobođenima i devetogodišnja djevojčica

Djeca u Južnom Sudanu
/DPA/PIXSELL
Devetogodišnja djevojčica jedna je od nekoliko stotina djece vojnika koji su ovih dana oslobođeni u Južnom Sudanu

Oslobođena djeca dio su najvećeg oslobođenja djece vojnika u povijesti najmlađe države svijeta, izjavio je UN. To je treće oslobađanje Kobra frakcije demokratske vojske Južnog Sudana (SSDA) otkad je njihov vođa David Yau Yau potpisao mirovni sporazum s vladom u svibnju.

Samo u subotu, UNICEF je zabilježio oslobađanje 654 nove djece, što znači da je od siječnja oslobođeno ukupno 1.314 djece.

"Budući da ih ima tako puno, postalo je neizvedivo osloboditi ih sve u jednom danu", izjavio je glasnogovornik UNICEF-a u Jubi, John Budd.

Dječaci u Južnom Sudani | Author: /DPA/PIXSELL /DPA/PIXSELL

Djeca koja su oslobođena u subotu, a među kojima su bile i četiri djevojčice, zamijenila su svoje oružje za civilnu odjeću u formalnoj ceremoniji u Lekuangoleu, gradu u Jonglei, državi Južnog Sudana. Inače grupa osloboditelja, koja djeluje na području Jonglei države, izjavila je da će osloboditi ukupno 3.000 djece.

UNICEF bivše male vojnike opskrbljuje hranom, skrovištem i psihološkom pomoći dok pokušava ući u trag njihovim obiteljima. Od 660 dosad oslobođene djece, 200 ih se povezalo (ili je blizu tome) s obiteljima, obavještava UNICEF.

Regrutirano više od 12.000 djece

Nekolicina malih militanata borila se protiv vlasti od proglašenje nezavisnosti Južnog Sudana 2011. godine, nakon desetljeća ratovanja s Khartoumom. Građanski rat započeo je pak u prosincu 2013., nakon što je došlo do eskalacije u sukobima u glavnom gradu - Jubi, između vojnika saveznika s predsjednikom Salvom Kiirom i odanika njegovom bivšem zamjeniku, Rieku Macharu.

Više od 12.000 djece otada je regrutirano u vojsku, prema UNICEF-ovim saznanjima.

Južni Sudan | Author: Julien Behal/Press Association/PIXSELL Julien Behal/Press Association/PIXSELL

U veljači je najmanje 89 dječaka, starih 12 i više godina, nasilno otela oružana skupina dok su rješavali testove blizu Malakala u državi Gornjeg Nila.

"Iako nas raduje oslobođenje djece, i dalje smo izuzetno uznemireni zbog otmica stotina djece u Gornjem Nilu i Ujedninjenoj državi" napisao je predstavnik UNICEF-a, Jonathan Veitch, u svojem izvješću. "Cilja se na dječake koje okružuju i vladine i opozicijske sile."

Južni Sudan je jedna od sedam zemalja u kojima UNICEF provodi kampanju za prestanak novačenja djece u vojsku, prateći vladino obvezivanje iz 2009. godine da više neće koristiti djecu kao borce.

Tekst je objavio Newsweek.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.