Misterij financija Mosta: Petrov nije vratio ni lipe

Marko Lukunić (PIXSELL)
Božo Petrov je prekršio još jedno obećanje - nikada nije objasnio što je napravio s novcem iz proračuna koje je dobio za zastupnike koji su napustili Most
Vidi originalni članak

Iako je Božo Petrov nedavno u intervjuu priznao kako je izjava koju je par dana prije prošlih izbora na Trgu bana Jelačića ovjerio kod javnog bilježnika, a u kojoj je obećao da Most neće koalirati poslije izbora s niti jednom opcijom, njegova jedina pogreška, predsjednik Mosta i kandidat te opcije za premijera na prijevremenim izborima 11. rujna u toj izjavi je prekršio još jedno obećanje.

Naime, u sjeni spomenutog obećanja "o jednostranom pridruživanju ili koaliciji s nekom od stranaka koja je vodila Hrvatsku proteklih 25 godina", a koje je jamčio i svojom ostavkom, Petrov je obećao i kako će za svakog zastupnika koji "napusti platformu Mosta i pojedinačno se prikloni koaliciji, pružeći joj mogućnost stvaranja saborske većine, Most novac primljen iz proračuna za kampanju za to zastupničko mjesto vratiti u državni proračun". 

Prema odgovorima koje je Express dobio iz Mosta jasno je kako to u Mostu nisu napravili niti za jednog od sedam zastupnika koji je napustio njihovu platformu, a pogotovo ne za Gordanu Rusak ili trojac Lovrinović, Mišić i Martinović koji su se u proteklih šest mjeseci priklanjanali Domoljubnoj koaliciji i pružali joj mogućnost stvaranja saborske većine.

Prema odgovorima iz Mosta u razdoblju od 8. studenog prošle godine do danas Most je iz državnog proračuna uprihodio ukupno malo više od 6,5 milijuna kuna. Od toga je za financiranje kampanje dobio 3,42 milijuna kuna, dok je za rad političke stranke do prošlog tjedna dobio 3,11 milijuna kuna. U državni proračun su uplatili 92 tisuće kuna, ali na osnovi plaća isplaćenih svojim zaposlenicima, dok za zastupnike koji su prekršili izjavu nisu dali niti lipe.

No, financijski repovi oko financiranja mandata iz državnog proračuna Mosta vrte se i oko bivše stranke Drage Prgometa, nekadašnjeg Mostovog udarnika. Kako je i sam potvrdio nam Jure Martinović, Prgomet je uz trojac iz Udruge, a danas stranke Promijenimo Hrvatsku, bio taj koji je financijski pomogao Most prije kampanje pozajmnicama.

"Dragu smo mi doveli i on je preko brata pomogao financijski cijelu kampanju. Novac mu je kasnije vraćen za tu posudbu, no nikada niti Prgomet, a niti mi nismo dobili sredstva koja su im uplaćena na temelju osvojenih mandata, a za koja smo se dogovorili da će ići nama. Jedini kojem je to čini mi se isplaćeno je bio Petrina, ali zato što je on imao predizborni ugovor s Mostom, a mi smo se držali za riječ", ispričao nam je bivši Mostovac Jure Martinović.

A upravo je Prgomet od Mosta novac za tri osvojena mandata nekoliko puta tražio da se vrati Hridi, što je i on sam potvrdio u nekoliko TV nastupa.

"Novci od mandata 540 000 kuna za tri osvojena mandata HRID-i u prvoj izbornoj jedinici nikad nisu donirani niti vraćeni. Usmeni dogovor među svima, mislim da je samo Petrina imao pismeni, je da se novci od mandata daju udrugama ili strankama koje su ih izborili. Prvi odgovor je bio da ne mogu isplatit novce stranci po zakonu, što je bilo ok, shvatljivo", priča nam jedna bliska suradnica Drage Prgometa iz HRID-i.

Tada je nastavlja, Prgomet u ime HRID-i zamolio Most da te novce, umjesto da dade našoj nekadašnjoj stranci donira nekoliko udruga za djecu s teškoćama u razvoju, fondu razminiravanje Hrvtaske, udrugama invalida domovinskog rata, udruzi Korak u zivot i sl.. 

"Oni su u Mostu dobili cijeli popis kome da se novci doniraju. Prvi odgovor oko tih donacija je bio da će donirati razliku novaca, jer je Most ostao dužan neke novce za kampanju, pa kad se to sve podmiri, razlika bi se donirala. Hrid je pristao i na to, iako Dragi nisu refundirali njegove novce za troškove kampanje, ali samo da doniraju. Onda je došla izlika bila da nisu imali donacije u financijskom planu, iako to u svako doba godine mogu izmijeniti ako žele. Glavni tajnik naše bivše stranka, je čini mi se u lipnju još jednom pitao što je s novcima i nikad nije dobio odgovor", opisuje nam bliska suradnica Drage Prgometa i podsjeća da su oni i novac za svoj pokitički rad podijelili mladim znanstvenicima i gospodarstvenicima na start up natječaju.

Jedna osoba bliska Prgometu ispričala nam je kako je upravo Prgomet posudio novac i Robertu Podolnjaku za kampanju u trećoj izbornoj jedinici, a da taj novac nikada nije vraćen.

"Podoljnjak je stalno kukao da nema novca za kampanju i Drago mu je pomogao i posudio neki novac. Kasnije se on nije ni zahvalio nakon ulaska u Sabor, niti ponudio da vrti novac. Na kraju je izašla imovinska kartica s velikim iznosima ušteđevine i nekretnina Podoljnjaka i Drago nije mogao vjerovati kako ga je Podoljnjak izradio", kaže osoba bliska Prgometu.

Jure Martinović nam kaže da unatoč opetovanim zahtjevima o financijskim izvješćima Mosta oni, dok su još bili dio te iste platforme nikada nisu dobili odgovor, a pismeno nisu tražili ništa jer su vjerovali da će proraditi razum kod Petrova.

"Dakle, nikada nam nije rečeno na što je novac trošen od naših mandata, mi ga nismo niti vidjeli, a kada bi pitali, samo su nas napadali", kaže nam Martinović.

"Financije Mosta su uvijek bile misterija, prije i poslije kampanje. Zanimljivo je kako je upravo Petrina u kampanji osim sebe isfinancirao i Miru Bulja koji ga danas niti ne pozdravlja", govori nam izvor blizak Stipi Petrini koji nam sam o ovome nije želio previše govoriti. Uputio nas je na svoje stare izjave u kojima je par puta naglašavao da se o novcima nikada nije previše govorilo, već da su ljudi u Mostu mu govorili da on ništa ne brine i da prostor plaća jedan njihov prijatelj.

Most se inače iz tog prostora iz Smičiklasove nedavno preselio u puno veće u Draškovićevoj ulici u gdje je nekada bila Udruga navijača Dinama.

Posjeti Express