Misteriozno ubojstvo Putinovog prijatelja na ulicama Kijeva

Screenshoot/Facebook
Oštro je kritizirao Rusiju i ruske vlasti, a posebno se okomio na ruskog predsjednika Vladimira Putina
Vidi originalni članak

Denis Voronenkov ustrijeljen je u samom središtu Kijeva, u blizini hotela Premier Palace, i na mjestu je preminuo. Njegov tjelohranitelj je ranjen, a ukrajinski mediji javljaju da je uspio teško raniti i napadača koji je prebačen u bolnicu.

Voronenkov je godinama bio bio vjerni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, a izabran je u ruski parlament na listi Komunističke partije na izborima 2011. godine. Kako je Radio Free Europe nedavno pisao, ti izbori su često bili kritizirani kao namješteni. U godinama svog zastupničkog mandata Voronenkov je u potpunosti slijedio Putinovu politiku, ostat će zapamćen kao autor zakona kojim se zabranjuje inozemno vlasništvo u ruskim medijima.

Nakon što mu je istekao zastupnički mandat, u noći je uzeo suprugu i malog sina te pobjegao preko granice u Ukrajinu. Tamo je dobio državljanstvo i postao jedan od najglasnijih kritičara bivših nadređenih. U razgovoru za ukrajinske medije govorio je da ga je najviše bilo strah ruske tajne policije i da su mu često prijetili.

Otkako je u prosincu prošle godine pobjegao u Ukrajinu počeo je oštro kritizirati i rusku aneksiju Krima, iako javno dostupni podaci pokazuju da je glasao za odobrenje aneksije. Njegova supruga, Maria Maksakova, proslavljena operna pjevačica i bivša zastupnica, također je glasala za aneksiju. Nakon bijega iz Rusije, oboje govore da su oduvijek bili protivnici aneksije te da su oboje bili izvan zemlje u vrijeme glasanja.

Prebjeg Voronenkova i njegove obitelji trebao je biti velika pobjeda za Ukrajinu, ali čini se da duga ruka ruske tajne službe lako ubija po susjedstvu.

Posjeti Express