Top News
985 prikaza

Misteriozno ubojstvo Putinovog prijatelja na ulicama Kijeva

Denis Voronenkov, odbjegli ruski zastupnik
Screenshoot/Facebook
Oštro je kritizirao Rusiju i ruske vlasti, a posebno se okomio na ruskog predsjednika Vladimira Putina

Denis Voronenkov ustrijeljen je u samom središtu Kijeva, u blizini hotela Premier Palace, i na mjestu je preminuo. Njegov tjelohranitelj je ranjen, a ukrajinski mediji javljaju da je uspio teško raniti i napadača koji je prebačen u bolnicu.

Voronenkov je godinama bio bio vjerni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, a izabran je u ruski parlament na listi Komunističke partije na izborima 2011. godine. Kako je Radio Free Europe nedavno pisao, ti izbori su često bili kritizirani kao namješteni. U godinama svog zastupničkog mandata Voronenkov je u potpunosti slijedio Putinovu politiku, ostat će zapamćen kao autor zakona kojim se zabranjuje inozemno vlasništvo u ruskim medijima.

Nakon što mu je istekao zastupnički mandat, u noći je uzeo suprugu i malog sina te pobjegao preko granice u Ukrajinu. Tamo je dobio državljanstvo i postao jedan od najglasnijih kritičara bivših nadređenih. U razgovoru za ukrajinske medije govorio je da ga je najviše bilo strah ruske tajne policije i da su mu često prijetili.

Otkako je u prosincu prošle godine pobjegao u Ukrajinu počeo je oštro kritizirati i rusku aneksiju Krima, iako javno dostupni podaci pokazuju da je glasao za odobrenje aneksije. Njegova supruga, Maria Maksakova, proslavljena operna pjevačica i bivša zastupnica, također je glasala za aneksiju. Nakon bijega iz Rusije, oboje govore da su oduvijek bili protivnici aneksije te da su oboje bili izvan zemlje u vrijeme glasanja.

Prebjeg Voronenkova i njegove obitelji trebao je biti velika pobjeda za Ukrajinu, ali čini se da duga ruka ruske tajne službe lako ubija po susjedstvu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.