Moćni oligarh: "Orban je preko šeika oprao milijarde"

DPA/PIXSELL
Uoči izbora dojučerašnji prijatelj optužio je mađarskog predsjednika za pranje novca, a Orban navodno špijunira i udruge
Vidi originalni članak

Parlamentarni izbori u Mađarskoj, zakazani za 8. travnja, ušli su u svoju eksplozivnu fazu u kojoj se na premija Viktora Orbana sasulo drvlje i kamenje kroz optužbe o korupciji i pranju novca ogromnih razmjera. U tome prednjači Magyar Nemzet, kao novina i portal, koji tvrdi da iza investicija pojedinih arapskih šeika u nekretnine u Mađarskoj stoji novac kojim su se prethodno kupovali dijamanti.

Na Orbana se obrušavaju redom mediji u vlasništvu donedavnog Orbanovog prijatelja oligarha Lajosa Simicske, čovjeka koji je s mađarskim premijerom bio blizak još iz srednjoškolskih i fakultetskih dana. Simicska je još od 90-ih bio jedan od bitnijih ljudi Orbanove stranke Fidesz, a Orban je prema njemu bio velikodušan i tako što ga je postavljao na mjesta poput ravnatelja porezne uprave, što ga je, kao još neke druge financijske moćnike, postavljao na mjesta s kojih su kontrolirali raspodjelu javnog novca, pa tako i onaj iz fondova EU-a.

Stali mu na žulj Orban zabranjuje crvenu zvijezdu - na udaru i Heineken

Prijateljstvo je navodno puklo u onom trenutku kada je Orban pod pritiskom Europske komisije uveo adekvatno oporezivanje privatnih medija i regulirao oglašavanje. A to se Orbanovom prijatelju nije svidjelo. Posljednji izvještaji koje navode mediji u frontalnom napadu na Orbana tvrde da FBI istražuje pranje novca povezano s Orbanovom vladom u iznosu između 3 i 4 milijarde eura, kao i to da je riječ o novcu koji je navodno pokraden iz fondova EU-a i potom preko mađarskih državnih banaka i dijamanata proslijeđen na odgovarajuća mjesta u arapskim zemljama.

O optužbama se morala očitovati i policija, doduše vrlo neobičnim priopćenjem u kojem eksplicitno zaključuje da su navodi iz članka „daleko od stvarnosti“. Magyar Nemzet je do sada inače slovio kao politički konzervativna novina, napadao je isključivo lijevo centrističku Mađarsku socijalističku partiju (MSZP) i liberalnu Alijansu slobodnih demokrata (SZDS). No, nakon raskola između Simicske i Orbana, oligarh koji je nekoć slovio kao prijatelj premijera, okrenuo se ultradesnom Jobbiku i sada povremeno čak i neuvijeno vrijeđa Viktora Orbana i Fidesz kao „lopove“, pa i još gadnijim izrazima.

Jobbik trenutno u nacionalnom parlamentu ima 24 od 199 zastupnika na osnovu čak 21 posto glasova na izborima iz 2014. Fidesz sada pak stoji po anketama na 39 posto, među onima koji kažu da će glasati na izborima u travnju i koji znaju za koga će glasati na čak 54 posto, ali Orbanu ipak stoji mač nad glavom jer čak 29 posto glasača još ne znaju kome će dati svoj glas.

Druga velika afera koja predizbornu kampanju u Mađarskoj dovodi do usijanja tiču se otvorenog napada medija sklonih Orbanu, neki će reći pod njegovom kontrolom, na sektor nevladinih organizacija u Mađarskoj. Orban je još odranije pokrenuo demonizirajuću kampanju protiv Georgea Sorosa u kojoj nije manjkalo niti masovnih plakata s krajnjim uvredama protiv Sorosa s plakata po ulicama mađarskih gradova.

Jedan od posljednjih ispada je i izlaženje u javnost navodnih tajnih snimaka vođa nevladinih udruga kojima se dokazuju veze sa Sorosem. Dotični mediji tvrde da se time dokazuje strano miješanje u unutarnje političke stvari Mađarske. No, time si je Orban otvorio političke bokove za napade da su on i njegove državne vlasti krenule u apsolutno nezakonito špijuniranje nevladinog sektora, i to pomoću, među ostalim, stranih obavještajnih agencija i preko nezakonitog prisluškivanja Mađara.

Nema predaje Soros uzvraća udarac paranoidnoj desnici

Provladin medij Magyar Idok u svom je novinskom članku otišao dotle da tvrdi da je u posjedu snimki po kojima su organizacije koje financira Soros bile uključene u revoluciju na Trgu Majdan u Ukrajini u Kijevu kojom je srušen predsjednik Viktor Janukovič, da su „Soroseve udruge“ pritom surađivale i s CIA-om, te implicira da bi se to isto moglo ponoviti i u Mađarskoj.

Posljednjih mjeseci najmanje četiri nevladine organizacije, među kojima su Otvoreno društvo, Mađarski helsinški odbor i mađarska organizacija za pomoć migrantima Migration Aid, prijavili da su ih na sastanke zvale osobe koje su se očito lažno predstavljale kao predstavnici raznih tvrtki, medija i sličnog iz Bahreina, Finske, Makedonije i Francuske. Sve kako bi od njih izvlačili podatke o njihovim kontaktima.

Posjeti Express