Top News
1050 prikaza

Orban zabranjuje crvenu zvijezdu - na udaru i Heineken

Heineken
REUTERS
Dok on govori da čuva uspomenu na ugnjetavane Mađare pod čizmom boljševizma, analitičari kažu da je sve to osveta za izgubljenu pravnu bitku u Rumunjskoj

Slavna crvena zvijezda na logotipu Heinekena mogla bi uskoro biti zabranjena, barem u Mađarskoj i ako je vjerovati mađarskim vlastima. Tijekom tjedna vladajuća stranka Fidesz pod vodstvom Viktora Orbana predstavila je zakon kojim bi se zabranilo bilo kakvo komercijalno korištenje totalitarnih simbola kao što je svastika ili komunistička petokraka, prenosi britanski Guardian.

Zakon predviđa kazne od 6,5 milijun eura ili dvije godine zatvora za korištenje takvih simbola.

Međutim, sada stižu optužbe da je to zapravo osveta zato što je Heineken nedavno dobio tužbu zbog zaštite logotipa protiv proizvođača piva u Rumunjskoj i to popularnog među rumunjskim Mađarima. Tamošnji sud presudio je da lokalno "Csiki" pivo previše liči na Heinekenovo "Ciuc" pivo koje se također prodaje u Rumunjskoj.

Iz glavnog grada Mađarske gotovo su odmah stigle optužbe da je sudska odluka nedostojanstvena, nepravedna i anti-Mađarska. Sve to je popraćeno zdravom dozom poziva na bojkot Heinekenovih proizvoda.

Ilustracija Heinekenova piva | Author: TIM CHONG/REUTERS/PIXSELL TIM CHONG/REUTERS/PIXSELL

Janos Lazar, šef Orbanovog ureda, rekao je da zakonom samo žele zabraniti simbole totalitarnih režima. Iz Vlade su, također, poručili da imaju moralnu obvezu prema Mađarima koji su patili pod terorizmom nacističkih i boljševičkih režima.

Heineken, pak, kaže da njihov logo nema nikakvih političkih konotacija te da postoje srednjovjekovni pivari koji su koristili isti logo. Međutim, oni su prvi put koristili crvenu petokraku zvijezdu tek tridesetih godina prošlog stoljeća. Nakon Drugog svjetskog rata, kada je ta zvijezda postala sinonim komunizma, promijenili su dizajn u bijelu zvijezdu s tankim crvenim obrubom. Poslije pada Sovjetskog saveza 1991. godine, Heineken je vratio svoj stari logo.

Sve to je dovelo do toga je olimpijski mačevalac Tamas Kovacs rekao da će vratiti svoju državnu nagradu za doprinose sportu zato što je na njoj crvena zvijezda. "Ne želim ići u zatvor", rekao je slavni mačevalac i osvajač dviju zlatnih medalja na olimpijskim igrama na svom Facebooku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.