Može li Saudijska Arabija dovesti Ameriku do ruba bankrota?

Peer Grimm/DPA/PIXSELL
Američki predsjednik u posjetu je saudijskom kralju Salmanu bin Abdulazizu i već je najavio veto na skidanje tajnosti s dokumenta o napadu iz 2001.
Vidi originalni članak

Posljednje putovanje američkog predsjednika Baracka Obame na Bliski istok u njegovom drugom mandatu ujedno je i najosjetljivije, možda i najteže. Obama je u Saudijsku Arabiju doputovao u utorak kako bi s kraljem Salmanom bin Abdulazizom raspravio problem posljednjih 28 stranica kongresnog izvještaja iz 2003. o terorističkom napadu od 11. rujna 2001.

Izvještaj je još uvijek zaštićen oznakom tajnosti, no oni koji su ga pročitali, tvrde da je riječ o dokumentu koji direktno optužuju utjecajne pripadnike saudijske elite, čak i neke članove vlade, za umiješanost u teroristički napad avionima na New York i Pentagon. Obitelji oko 3000 pobijenih građana zahtijevaju skidanje tajnosti kako bi mogli tužiti Saudijsku Arabiju, u čemu ih podržava sve veći broj članova i Demokratske i Republikanske stranke.

Barack Obama, međutim, tvrdi da bi se SAD-u takav razvoj situacije mogao vratiti kako bumerang zato što bi nakon toga mnoštvo zemalja moglo tužiti SAD. Uz to, saudijski ministar financija Adel al-Jubeir već je zaprijetio da bi njegova zemlja u tom slučaju mogla razmisliti o prodaji svih 750 milijardi dolara američkih državnih obveznica, čime bi prouzročila gospodarski slom SAD-a.

Bijela kuća već je najavila da će uložiti veto ako Senat doista izglasa skidanje tajnosti sa 28 stranica čiji sadržaj javnost u dobroj mjeri već i zna. Analitičari Fortunea, međutim, ne strahuju od gospodarskog sloma. Prvo već zato što ne vjeruju da bi Saudijska Arabija doista išla prodavati obveznice, jer ih nije kupila kako bi SAD-u napravila uslugu, nego kako bi na njima zaradila.

A sve da ih i proda, SAD je 2014. prošao kroz razdoblje u kojem je zbog specifičnih potreba središnja banka svaki mjesec kupovala po 40 milijardi obveznica i nije se dogodilo ništa posebno. Ranije su već pojedini pravni stručnjaci opovrgavali čak i mogućnost da se SAD zbog svojih prekomorskih aktivnosti, nakon ovakvog presedana, nađe na udaru mnoštva tužbi protiv njegovih diplomata.

Posjeti Express