Top News
831 prikaza

Može li Saudijska Arabija dovesti Ameriku do ruba bankrota?

Saudijska Arabija, kralj Abdullah bin Abdulaziz Al Saud
Peer Grimm/DPA/PIXSELL
Američki predsjednik u posjetu je saudijskom kralju Salmanu bin Abdulazizu i već je najavio veto na skidanje tajnosti s dokumenta o napadu iz 2001.

Posljednje putovanje američkog predsjednika Baracka Obame na Bliski istok u njegovom drugom mandatu ujedno je i najosjetljivije, možda i najteže. Obama je u Saudijsku Arabiju doputovao u utorak kako bi s kraljem Salmanom bin Abdulazizom raspravio problem posljednjih 28 stranica kongresnog izvještaja iz 2003. o terorističkom napadu od 11. rujna 2001.

Izvještaj je još uvijek zaštićen oznakom tajnosti, no oni koji su ga pročitali, tvrde da je riječ o dokumentu koji direktno optužuju utjecajne pripadnike saudijske elite, čak i neke članove vlade, za umiješanost u teroristički napad avionima na New York i Pentagon. Obitelji oko 3000 pobijenih građana zahtijevaju skidanje tajnosti kako bi mogli tužiti Saudijsku Arabiju, u čemu ih podržava sve veći broj članova i Demokratske i Republikanske stranke.

Barack Obama, međutim, tvrdi da bi se SAD-u takav razvoj situacije mogao vratiti kako bumerang zato što bi nakon toga mnoštvo zemalja moglo tužiti SAD. Uz to, saudijski ministar financija Adel al-Jubeir već je zaprijetio da bi njegova zemlja u tom slučaju mogla razmisliti o prodaji svih 750 milijardi dolara američkih državnih obveznica, čime bi prouzročila gospodarski slom SAD-a.

Bijela kuća već je najavila da će uložiti veto ako Senat doista izglasa skidanje tajnosti sa 28 stranica čiji sadržaj javnost u dobroj mjeri već i zna. Analitičari Fortunea, međutim, ne strahuju od gospodarskog sloma. Prvo već zato što ne vjeruju da bi Saudijska Arabija doista išla prodavati obveznice, jer ih nije kupila kako bi SAD-u napravila uslugu, nego kako bi na njima zaradila.

A sve da ih i proda, SAD je 2014. prošao kroz razdoblje u kojem je zbog specifičnih potreba središnja banka svaki mjesec kupovala po 40 milijardi obveznica i nije se dogodilo ništa posebno. Ranije su već pojedini pravni stručnjaci opovrgavali čak i mogućnost da se SAD zbog svojih prekomorskih aktivnosti, nakon ovakvog presedana, nađe na udaru mnoštva tužbi protiv njegovih diplomata.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.