Mutti gazi sve pred sobom

DPA/PIXSELL
U pomalo neočekivanom obratu, CDU Angele Merkele ostvario je veliku pobjedu tek nekoliko mjeseci prije izbora
Vidi originalni članak

Sve ankete, a sukladno tome analize i pretpostavke na temelju njih, dječja su igra prema zaključcima koje možemo izvući na temelju izbora. A rezultati izbora u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji pokazuju da CDU i Angela Merkel samouvjereno gaze prema još većoj pobjedi na jesenskim parlamentarnim izborima. Prema posljednjim rezultatima, CDU je osvojio 33% glasova, a SPD je osvojio 31,4% glasova. Iako se čini da je to dosta mala razlika, za SPD je to ravno porazu do koljena. Izgubili su 7,7% glasova od posljednjih izbora 2012. godine, a sada je i njihova vlast u pokrajini ugrožena. 

Kako piše BBC, SPD je vladao Sjevernom Rajnom-Vestfalijom praktički cijelo vrijeme od kraja Drugog svjetskog rata. U posljednjem sazivu regionalnog parlamenta vladali su u koaliciji sa Zelenima, ali i oni su izgubili oko 5% glasova i sada su pali na samo 6,3 posto.

"Težak je ovo dan za socijal-demokraciju", rekao je vidno potreseni Martin Schulz, odnedavno šef njemačkog SPD-a, nakon poraza u njegovoj rodnoj pokrajini.

Analize kažu da je najviše utjecaja na izbore imao niz lokalnih problema; od škola, prijevoza i sigurnosti, ali istovremeno će najveća i najmnogoljudnija njemačka pokrajina dati za naslutiti kakav uspjeh bi Angela Merkel mogla ostvariti na jesen.

Posjeti Express