Top News
1162 prikaza

Mutti gazi sve pred sobom

Angela Merkel
DPA/PIXSELL
U pomalo neočekivanom obratu, CDU Angele Merkele ostvario je veliku pobjedu tek nekoliko mjeseci prije izbora

Sve ankete, a sukladno tome analize i pretpostavke na temelju njih, dječja su igra prema zaključcima koje možemo izvući na temelju izbora. A rezultati izbora u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji pokazuju da CDU i Angela Merkel samouvjereno gaze prema još većoj pobjedi na jesenskim parlamentarnim izborima. Prema posljednjim rezultatima, CDU je osvojio 33% glasova, a SPD je osvojio 31,4% glasova. Iako se čini da je to dosta mala razlika, za SPD je to ravno porazu do koljena. Izgubili su 7,7% glasova od posljednjih izbora 2012. godine, a sada je i njihova vlast u pokrajini ugrožena. 

Rezultati izbora u sjevernoj rajni-vestfaliji | Author: Screenshot/Twitter Screenshot/Twitter

Kako piše BBC, SPD je vladao Sjevernom Rajnom-Vestfalijom praktički cijelo vrijeme od kraja Drugog svjetskog rata. U posljednjem sazivu regionalnog parlamenta vladali su u koaliciji sa Zelenima, ali i oni su izgubili oko 5% glasova i sada su pali na samo 6,3 posto.

"Težak je ovo dan za socijal-demokraciju", rekao je vidno potreseni Martin Schulz, odnedavno šef njemačkog SPD-a, nakon poraza u njegovoj rodnoj pokrajini.

Analize kažu da je najviše utjecaja na izbore imao niz lokalnih problema; od škola, prijevoza i sigurnosti, ali istovremeno će najveća i najmnogoljudnija njemačka pokrajina dati za naslutiti kakav uspjeh bi Angela Merkel mogla ostvariti na jesen.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.