Najgori krimosi: Đinđićeve ubojice na slobodi

YouTube
Ubojstvo srpskog premijera potreslo je čitavu regiju, ne samo Srbiju
Vidi originalni članak

Ubojica Zorana Đinđića može na slobodu. Dušan Krsmanović koji je osuđen na 20 godina zatvora radi ubojstva Zorana Đinđića možda tražiti puštanje jer je "odradio" dvije trećine kazne, piše medij "Alo". Ovaj pripadnik zemunskog klana je u zatvoru proveo 15 godina, a prije dvije godine stekao je pravo na potencijalno puštanje.

Kazna mu formalno ističe 2023. godine, ali do tada može tražiti ranije puštanje na slobodu. Krsmanović je jedini pripadnik zemunskoga klana koji je uhićen u akciji "Sablja" 2003. godine. Jedini je koji je na suđenju izrazio kajanja, ali ne zbog, piše "Alo", ubojstva premijera Đinđića već, kako je sam izjavio, svega što ga je dovelo u situaciju u kojoj se našao.

Tijekom "Sablje", Krsmanović je priznao brojne zločine zemunskog klana i prvom kaznom bio je osuđen na 30 godina zatvora, koja je kasnije smanjena na 20 godina.

ŠTO SAD? Ameri prijete sankcijama, ali Srbe nije briga

Zbog tog priznanja su mu navodno stizale prijetnje, zbog kojih se i nalazi u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, a ne u Požarevcu, gdje su svi ostali osuđeni za ubojstvo srpskog premijera.

Dosad su dvojica osuđenih za sudjelovanje u ubojstvu premijera Đinđića izašli iz zatvora. Najprije je osmogodišnju kaznu odslužio Saša Pejaković zvan Pele, bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije. On je bio osuđen zbog pomaganja ubojicama premijera Zorana Đinđića i prvi je osuđenik koji je izdržao kaznu za ubojstvo predsjednika srpske vlade.

Željko Tojaga zvani Žmigi, bivši pripadnik "crvenih beretki", izašao je iz zatvora polovicom travnja prošle godine jer je odslužio kaznu od 15 godina zbog pokušaja ubojstva premijera kod "Beogradske arene" 21. veljače 2003. godine. Tojaga, poznat i kao "doktor za zolju", na suđenju je izjavio da nije sudjelovao u atentatu na Đinđića, a za to je podastro i dokaze. 

Na suđenju je pokazao i novinsku fotografiju rekonstrukcije pokušaja ubojstva kod "Arene", tvrdeći da "zoljom" nije moguće gađati automobil u pokretu sa bočne strane.

Rat na webu 'Bježi ustašice!', armija Vučićevih botova protiv Kosorice

Također, on je na sudu tvrdio da nikada nije vidio Dušana Spasojevića zvanog Šiptar, da ne poznaje članove zemunskog klana i da jedino poznaje Milorada Ulemeka Legiju koji je radi ubojstva Đinđića osuđen na 40 godina zatvora.

Prijevremeni otpust može tražiti nakon što izdrži 26 godina, odnosno 2029. godine. Predao se 2. svibnja tvrdeći da se 14 mjeseci skrivao u podrumu svoje kuće.

Zoran Đinđić ubijen je 12. ožujka 2003. godine na ulazu u zgradu Vlade Srbije, dok je njegov tjelohranitelj Milan Veruović ranjen.

Članak u potpunosti prenesen iz medija "Alo".

Posjeti Express