Najveći neuspjeh glavne izraelske ženske plaćenice

Thinkstock
Prije 42 godine, Mossadovi agenti u Norveškoj ubili su nevinog marokanskog konobara i tako pokazali koliko je daleko Izrael spreman ići da bi se obranio
Vidi originalni članak

Bilo je kao na filmu. Sivi Volvo se zaustavio u Storgten ulici u norveškom Lillihammeru iz kojega su iskočila dvojica agenata, pripadnici Mossadovih specijalnih jedinica. Puške su uperili u mladog muškarca koji je šetao ulicom sa svojom trudnom djevojkom. Sve se događalo brzo. U mladića su ispalili 14 hitaca, ali su pri tome pazili da djevojka ostane neozlijeđena.

No, misija Mossadovih agenata zbog neopreznosti je otišla u krivom smjeru. Atent su izvršili na nevinog marokanskog konobara Ahmeda Bouchikija, a u Norvešku su poslani zbog Alija Hassana Salameha, operativca i vođe palestinske militantne grupe „Black September“ koja je stajala iz ubojstva 11 izraelskih atletičara na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. godine.   

Sylvia Rafael, voditeljica misije saznala je tek nešto kasnije da je ubijen nevin čovjek, te je zbog toga prije 42 godine došlo do međunarodne afere. 

Zajedno s pet članova svoje ekipe, Rafael je uhićena nedugo nakon toga. Osuđena je na pet i pol godina zatvora zbog planiranog ubojstva, špijunaže i korištenja krivotvorenih dokumenata u norveškom Oslu. No puštena je nakon odsluženih 15 mjeseci, 1975. godine.

Zbog obiteljske tragedije okrenula se tajnoj službi

Priču o životu i smrti Sylvije Rafael, mossadove špijunke, ispričao je Moti Kfir, čovjek koji ju je regrutirao i trenirao, u svojoj novoj knjizi 'Slyvia Rafael: The life and death od a Mossad spy'. Njezina priča različita je od ostalih boraca Mossada.

Rođena je u Južnoj Africi, te je odgajana kao Židovka, iako nije bila odana židovskom narodu sve dok je rođaci nisu poveli u progonstvo nakon što joj je obitelj tijekom holokausta masakrirana u Kijevu.

Diplomirala je na sveučilištu u Južnoj Africi, nakon čega je odbila bračnu ponudu i ugodan život te se preselila u Izrael gdje je nekoliko godina provela u kibucu. Poslije je učila engleski u Tel Avivu gdje se upoznala s Motijem Kfirom zbog potencijalnog posla.

Kfir je Sylviju regrutirao u Postrojbu 188, specijalnu jedinicu izraelskih tajnih službi odgovornih za specijalne operacije izvan Izraela. Nakon dugotrajnog treninga pod Kfirovim budnim okom i nakon što su detaljno proučili njezino zaleđe kako bi saznali je li podobna za mossadova borca, postala je jednim od vodećih izraelskih tajnih agenata koji su pratili Salameha.

Priče ove dvije sukobljene strane imaju isti motiv, obiteljsku tragediju, jer se i Salameh priključio Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji zbog osjećaja odgovornosti prema ocu koji je ubijen u arapsko-izraelskom ratu 1948. godine.

Od zatvora do sretnog braka

Nakon afere u Lillehammeru Rafael je izgubila vjeru u određene mossadove kolege i nadređene, pa je nakon puštanja iz zatvora odbila izvršnu poziciju u Mossadu i kao Sylvia Rafael - Schjødt, ugledna supruga odvjetnika, vratila se u Norvešku.

U zatvoru se, naime, zaljubila i udala za odvjetnika Annæusa Schjødta, kojega je angažirala izraelska vlada kako bi branio članove Lillehammer tima.

Kada joj je suprug umirovljen, zajedno s obitelji preselila je u Južnu Afriku gdje je saznala da je Ali Hassan Salameh ubijen ispred svoje kuće u Beirutu, u eksploziji autobombe. Sylvia je umrla od raka u 68-oj godini života.

Tragična obljetnica afere Lillihammer, kao i uloga Sylvie Rafael, podsjeća na neuspjeh tajnih agencija gladnih za odmazdom. Ali i upozorava na slične povijesne lekcije kojih kao dan ismo svjesni, a koje su svuda oko nas piše Daily Beast.

Posjeti Express