Nepoznati Kordić: Kao student bio je pobjednik TV kviza

Marko Prpić/PIXSELL
Danas je više poznat kao osuđeni ratni zločinac, ali nekada se isticao svojim znanjem
Vidi originalni članak

Godina je 1980. Drug Tito, najveći sin naših naroda i narodnosti, još je živ. Jugoslavija je i dalje cjelovita i cjelovito nesvrstana. Budući ratni zločinac i predavač vjerskih tema Dario Kordić bio je na prvoj godini Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu. Gostovao je u četvrtoj emisiji kviza "Poziv na putovanje" TV Sarajevo i zabilježen je mali kuriozitet. Pobjednik je osvojio 58 bodova, a drugoplasirani tek 16. Drugim riječima, osvojio je više bodova nego ostala trojica natjecatelja ukupno.

Pobjednik je - Dario Kordić. 

"Ni meni baš nije bilo jasno kad je Mirjana Jančić, voditeljica kviza, na kraju emisije kazala tko je koliko bodova osvojio", ispričao je Kordić za Ven i dodao: "Od prve igre odgovarao sam nekako instinktivno, ne razmišljajući previše, pa mislim da je sve to bila igra sreće, a ne igra znanja".

Tadašnji Ven napominje kako je bilo dosta zanimljivo da se Kordić uopće odlučio na sudjelovanje u kvizu. Prenosi priču kako su Kordić i kolege redovito u pauzama između predavanja igrali neku vrstu kviza. Među kolegama bio je i jedan Zlatan koji je redovito odnosio prevagu u ekipnim natjecanjima. Baš zbog toga je Dario govorio Zlatanu da može zaraditi velik novac u nekom kvizu. Ovaj je to uporno odbijao, a da bi mu olakšali, svi prijatelji su se prijavili. Zlatan se nije prijavio, ali Dario jest.

Zločinac, ne heroj Četvrt stoljeća od pokolja u Ahmićima - Kordić se ne kaje

"Kviz emisije, ovakve kakve jesu, traže veliku spretnost koja je u svakom slučaju dominantna. Ne želim rćei da znanje ne igra nikakvu ulogu, ali pritisnuti gumb u djeliću sekunde prije nekoga ipak je spretnost. A to je upravo ono što čini kviz zanimljivim", govorio je Dario Kordić u ljeto 1980. godine.

Ovih dana je Kordić osuđeni ratni zločinac i rado viđeni gost u katoličkim i određenim desnim krugovima. Na poziv kontroverznog svećenika Damira Stojića održao je predavanje 'Bog iza rešetaka' u Studentskom domu Stjepan Radić.

Sam skup započeo je s dvije pjesme nakon čega je Kordić započeo svoj govor, tijekom kojeg je rekao kako se suočio s trenucima najveće patnje tijekom 17 zatvorskih godina, kako je ondje susreo Boga koji ga je promijenio te kako je iz njega crpio mir i snagu. 

"Prošlo je skoro 20 godina od kada sam doživio svoj drugi rođendan. To je dan kada je započelo moje suđenje. Tu noć probudilo me svjetlo u tri ujutro koje nije bilo s ovoga svijeta. Čuo sam glas koji mi je rekao: 'Dragi moj sine, prepusti sve u moje ruke'. Osjetio sam kako mi se srce napunilo. Kleknuo sam, pomolio se i izrekao gospodinu svoje da", svjedočio je Kordić i nastavio.

"Imao sam tada 31 godinu i gledao sam masovno prolijevanje krvi po našoj prekrasnoj zemlji. Kada sada gledam unatrag i razmislim o tome nitko od nas nije trebao preživjeti te strahote. Jedini tko nas je spasio bio je sam Bog. Kada je došla vijest o Daytonskom sporazumu sve su nas, kao zbog odmazde, prebacili u Haag. Proveo sam skoro 9 godina u sobici, a u ruci jedino što sam imao je bila krunica. Molio sam se Bogu i dan po dan, tijekom svojeg suđenja, sve sam mu postajao bliži. Osjetio sam kako me Gospodin čisti, a rešetke na mojem prozoru polako su nestajale", ispričao je Dario Kordić.

Komentar Gospođo predsjednice, evo koga se mi muslimani bojimo

Samo je manja grupa hrabrih studenata protestirala protiv njegovog nastupa. Oni su podsjetili okupljene i organizatore skupa da je Dario Kordić pred Međunarodnim sudom u Haagu pravomoćno osuđen za ratne zločine i pokolj 117 muslimanskih civila u Ahmićima, što je bio najteži hrvatski zločin tijekom Domovinskog rata. 

Ministar uprave Lovro Kuščević komentirao je u četvrtak Kordićev nastup vrlo benevolentno:

"U pravu postoji institut koji kaže da je, nakon proteka kazne, što je čovjek odslužio, nitko ga nema pravo prozivati zbog toga. Kordić je dao svoj doprinos u ratu, a očito je i pogriješio. To što je pogriješio, to je i odslužio", poručio je Kuščević. 

Za mišljenje smo pitali i odvjetnika Antu Nobila koji je na sudu u Haagu branio Tihomira Blaškića i koji je pravomoćno oslobođen optužbi za zločin u Ahmićima. Evo što je odgovorio:

"Bavio sam se rehabilitacijom prije 10-15 godina i više se ne sjećam točno zakona, ali koliko znam Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora. Izašao je 2014. godine, nakon odslužene 2/3 kazne. Ne vjerujem da bi on već mogao biti rehabilitiran, mislim da je za to predviđen protok vremena od barem 20 godina."

Posjeti Express