Nepristran. Neovisan. Bez straha i samostalan. Što je od toga točno Ivan Turudić?

Patrik Macek (PIXSELL)
Kritičari Ivana Turudića, glavnog državnog odvjetnika složit će se da je on antiprimjer svega gore navedenog i da se više ponaša kao političar, a ne kao državni odvjetnik, piše Hrvoje Zovko u novom broju Expressa
Vidi originalni članak

"Državno odvjetništvo samostalno je i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih djela i drugih kažnjivih djela, poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava Republike Hrvatske i zakona". Ova precizna definicija stoji u tekstu Zakona o državnom odvjetništvu, a u Etičkom kodeksu državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika među ostalim navedeno je i ovo:

"Državnoodvjetnički dužnosnik dužan je svoju dužnost obnašati objektivno, nepristrano i neovisno, bez predrasuda, bez straha, ne dopuštajući bilo kakve neprimjerene vanjske utjecaje, izbjegavajući svaku mogućnost sukoba interesa, štiteći Ustavom i međunarodnim konvencijama zajamčena temeljna ljudska prava i slobode te uvijek poštujući dostojanstvo drugih bez diskriminacije u bilo kojem obliku".

Svi kritičari Ivana Turudića, glavnog državnog odvjetnika složit će se da je on antiprimjer svega gore navedenog i da se više ponaša kao političar, a ne kao državni odvjetnik, piše Hrvoje Zovko u novom broju Expressa.

Najnovija afera davanja ostavki uoči uhićenja za opoziciju je prevelika koincidencija da bi mogla biti slučajnost. Troje uhićenika u akciji Uskoka među kojima su dvojica moćnih članova HDZ-a Zoran Škorić Josip Šarić, otvara pitanje: jesu li znali da će biti uhićeni. Škorić je donedavno bio predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, a Šarić, gradonačelnik Otoka i donedavni saborski zastupnik HDZ-a. Pored njih uhićena je i Sanda Bajtl, direktorica jedne osječke tvrtke. Svo troje je netom prije dalo ostavke na svoje funkcije iz čista mira, kao da su znali što im se sprema. Suočena s ovakvim nizom slučajnosti, javnost se opravdano pita je li uzrok tomu neovlašteno curenje informacija.

U međuvremenu, Turudić je danas na sjednici u Hrvatskom saboru podnio izviješće o radu državnih odvjetništava u 2023. godini.

Što je s aferom u HEP-u od 100 milijuna eura nabave plina u vrijednosti od gotovo 100 milijuna eura od PPD-a Pavle Vujnovca , hoće li biti istrage protiv Frane Barbarića, što je sa prijavom građanske inicijative „Za Lungomare” o pretvorbi pulske cementare, nije li sumnjivo što je bivši zastupnik Josip Šarić dao ostavku neposredno prije uhićenja – postavljali su pitanja oporbeni zastupnici.

Teško mi je govoriti o pojedinačnim, konkretnim predmetima, to nije predmet izvješća o radu DORH-a, ne mogu govoriti o izvidima koji su tajni, a ostavka je osobna stvar a ne kazneno djelo, istaknuo je u odgovorima Turudić.

Poručio je oporbenim zastupnicima i da DORH nikoga ne štiti niti radi po nečijem nalogu, nikome ne daje migove niti obavještava ikoga o postupanjima, tako ni premijera Andreja Plenkovića o uhićenjima visokih dužnosnika.

"Ne vodim računa tko je s kim u koaliciji, tko je pripadnik koje političke opcije ili nacionalnosti", rekao je na upit Arsena Bauka (SDP) može li jedan stranka zaustaviti uhićenje, referirajući se na izjave iz DP-a kako ne bi bilo uhićenje osumnjičenika za ratni zločin da je SDSS na vlasti.

SDP-ova Ivana Marković  ustvrdila je da je Turudić glavni odvjetnik HDZ-a koji ima zadatak čuvati tu stranku i minimalizirati štetu.

"Količina uvreda koje ste izrekli ne pridonosi argumentima, iznijeli ste obične uvrede i difamacije", uzvratio joj je Turudić.

Difamacijama je nazvao i pitanje vezana  uz njegovu povezanost s Josip ex Rimac.

Na pitanje Marijane Petir ima li DORH suradnju sa srbijanskim tužiteljstvom te zna li se koji su branitelji na tzv. “crnoj listi” Srbije, Turudić je odgovorio kako sa Srbijom nemaju nikakvu suradnju. Također, rekao je i kako nema saznanja o braniteljima koji se nalaze na “crnim listama” Srbije. 

Nešto ranije, podnoseći izviješće o radu državnih odvjetništava u 2023., rekao da će - ako se nešto ne promjeni - državna odvjetništva biti kadrovski devastirana.

- U svim državnim odvjetništvima u državi, u njih 43, sistematizirano je 781 mjesto,  a s krajem prošle godine bilo je popunjeno sa 650 ljudi, s tim da je danas ta brojka još i manja. “U državnim odvjetništvima danas je djelatno oko 500-tinjak dužnosnika što je veliki i teško premostivi problem - rekao je Turudić.

Uz to, upozorio je i na starosnu strukturu ljudi koji rade u DORH-u jer od 650 dužnosnika njih 220 bilo je starije od 55 godina, a niti jedan pravosudni dužnosnik nije bio mlađi od 30 godina, a objavljene natječaje oglasi se ponavljaju jer nema dovoljno zainteresiranih. 

Cijeli tekst Hrvoja Zovka o slučaju Ivana Turudića pročitajte OVDJE

Posjeti Express