Podlegao pritiscima: Karamarko daje ostavku u Vladi!

Marko Lukunić (PIXSELL)
Cilj te odluke je da se olakša prikupljanje 76 potpisa ( u utorak je glavni tajnik HDZ-a rekao da imaju 68 ruku) te da se ne odustaje od opoziva premijera Tihomira Oreškovića
Vidi originalni članak

Tomislav Karamarko još nam je u ponedjeljak rekao da će podnijeti ostavku na poziciju potpredsjednika Vlade. Učinit će to kako bi nam olakšao preslagivanje i skupljanje 76 potpisa.  To je u utorak rekao za 24sata sugovornik iz vrha HDZ-a, dodavši kako je vodstvo stranke “podržalo Karamarka u njegovoj odluci”. 

Karamarko im je tada, doznaje 24sata, rekao da će ostavku podnijeti u srijedu, nakon što Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa objavi svoju odluku o prijavama koje se odnose na poslovanju Karamarkove supruge Ane s konzultantom MOL-a Jozom Petrovićem, ali i na otkriće 24sata da je Karamarko još 2005. bio u vlasničkoj strukturi tvrtke Soboli kada je ona obavljala poslove za Petrovića i Inu.

Na tim je poslovima Karamarko i zarađivao, čak si je isplatio 65.000 kuna dobiti u trenutku kada je već bio šef obavještajne službe.  

Što će se dalje događati s Vladom i HDZ-om?  

“HDZ i dalje stoji pri odluci da će novi mandatar biti Zdravko Marić, kaže sugovornik 24sata i dodaje: 'Bez obzira što Karamarko daje ostavku, Orešković ne može ostati premijer', kaže izvor iz vrha HDZ-a. 

Šef te stranke svojom će ostavkom izbjeći izglasavanje nepovjerenja u Hrvatskom saboru, a kako je za 24sata ispričao sugovornik iz HDZ-a, ‘ovo je odličan potez’. Premda je dio sugovornika tvrdio da će ostavku dati neovisno o odluci Povjerenstva za sukob interesa, to nije posve točno. Naime, prema informacijama koje su u utorak kolale, očekuje se negativna odluka Povjerenstva.  

Ako je takvu informaciju dobio i Karamarko, i ako je ona točna, onda je njegova ostavka logični manevar da izbjegne izglasavanje nepovjerenja jer bi ga takva odluka politički sasvim uništila. 

Jasno je da je Karamarko podlegao brojnim pritiscima i da više nije imao izbora. Ostavci je, osim čitavog niza medijskih napisa u kojima su razotkriveni sumnjivi poslovi Karamrakove supruge i MOL-ova konzultanta Joze Petrovića, ali i Karamarkove tvrtke Soboli, prethodio i nedavni vrlo kritički uvodnik Glasa koncila, u kojem se izražavaju stavovi vrha Katoličke crkve protiv Karamarka, a traži se čak i njegov odlazak s pozicije šefa HDZ-a.

Ostavka u Vladi, nagađa se, mogla bi ubrzati i taj proces. U MOST-u su, kako doznajemo, na ovaj Karamarkov potez prilično indiferentni. Zapravo, smatraju da ova ostavka ne znači ništa bez povlačenja zahtjeva za opozivom premijera.

Posjeti Express