Top News
193 prikaza

Podlegao pritiscima: Karamarko daje ostavku u Vladi!

Tomislav Karamarko
Marko Lukunić (PIXSELL)
Cilj te odluke je da se olakša prikupljanje 76 potpisa ( u utorak je glavni tajnik HDZ-a rekao da imaju 68 ruku) te da se ne odustaje od opoziva premijera Tihomira Oreškovića

Tomislav Karamarko još nam je u ponedjeljak rekao da će podnijeti ostavku na poziciju potpredsjednika Vlade. Učinit će to kako bi nam olakšao preslagivanje i skupljanje 76 potpisa.  To je u utorak rekao za 24sata sugovornik iz vrha HDZ-a, dodavši kako je vodstvo stranke “podržalo Karamarka u njegovoj odluci”. 

Karamarko im je tada, doznaje 24sata, rekao da će ostavku podnijeti u srijedu, nakon što Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa objavi svoju odluku o prijavama koje se odnose na poslovanju Karamarkove supruge Ane s konzultantom MOL-a Jozom Petrovićem, ali i na otkriće 24sata da je Karamarko još 2005. bio u vlasničkoj strukturi tvrtke Soboli kada je ona obavljala poslove za Petrovića i Inu.

Na tim je poslovima Karamarko i zarađivao, čak si je isplatio 65.000 kuna dobiti u trenutku kada je već bio šef obavještajne službe.  

Što će se dalje događati s Vladom i HDZ-om?  

“HDZ i dalje stoji pri odluci da će novi mandatar biti Zdravko Marić, kaže sugovornik 24sata i dodaje: 'Bez obzira što Karamarko daje ostavku, Orešković ne može ostati premijer', kaže izvor iz vrha HDZ-a. 

Šef te stranke svojom će ostavkom izbjeći izglasavanje nepovjerenja u Hrvatskom saboru, a kako je za 24sata ispričao sugovornik iz HDZ-a, ‘ovo je odličan potez’. Premda je dio sugovornika tvrdio da će ostavku dati neovisno o odluci Povjerenstva za sukob interesa, to nije posve točno. Naime, prema informacijama koje su u utorak kolale, očekuje se negativna odluka Povjerenstva.  

Ako je takvu informaciju dobio i Karamarko, i ako je ona točna, onda je njegova ostavka logični manevar da izbjegne izglasavanje nepovjerenja jer bi ga takva odluka politički sasvim uništila. 

Jasno je da je Karamarko podlegao brojnim pritiscima i da više nije imao izbora. Ostavci je, osim čitavog niza medijskih napisa u kojima su razotkriveni sumnjivi poslovi Karamrakove supruge i MOL-ova konzultanta Joze Petrovića, ali i Karamarkove tvrtke Soboli, prethodio i nedavni vrlo kritički uvodnik Glasa koncila, u kojem se izražavaju stavovi vrha Katoličke crkve protiv Karamarka, a traži se čak i njegov odlazak s pozicije šefa HDZ-a.

Ostavka u Vladi, nagađa se, mogla bi ubrzati i taj proces. U MOST-u su, kako doznajemo, na ovaj Karamarkov potez prilično indiferentni. Zapravo, smatraju da ova ostavka ne znači ništa bez povlačenja zahtjeva za opozivom premijera.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.