Ako pobijedi Trump, Nijemci će to zvati 'Trumpocalypse'

Twitter/ Die Welt
Nijemci po anketama žestoko protiv Trumpa, ali će Amerikanci njemačkog podrijetla glasati za njega
Vidi originalni članak

I dok se u SAD-u vodi mrtva utrka između Hillary Clinton i Donalda Trumpa, u Europi su stvari prilično jasne kako bi građani glasali u kojoj državi da su na mjestu Amerikanaca. Euractiv.com je prije nekoliko dana iznio rezultate ankete po kojoj bi Njemačka s čak 86 posto glasala za Hillary Clinton, a američka javnost tek je prije dan, dva otkrila da su njemački mainstream mediji za ishod po kojem bi novi američki predsjednik postao Trump, još prije nekoliko tjedana nazvali – Trumpocalypse.

Tajkun i dama Tko će voditi SAD: Miljenica elita ili brutalni populist

Hamburger Morgenpost otišao je u tome najdalje, pa je izborni dan dočekao naslovnicom s natpisom "Molimo vas, nemojte horror-klauna!" Die Welt jesvoj broj od utorka ukrasio fotomontažom Trumpovog lica na mjestu sunca na plakatu kultnog filma Francisa Coppole "Apocalypse Now". Portal njemačkog Heutea nije otišao u takvu krajnost, pa je prije nekoliko dana postavio pitanje kojim opisuje takav rasplet "Trumpocalypse ili američki san?". Situacija je zanimljiva već i zato što je Donald Trump, kao uostalom 14 posto Amerikanaca, njemačkog podrijetla.

Blic intervju V. Pusić: Izbori u SAD-u već su i SAD i svijet promijenili na gore

A onda su se njemački mediji okuražili platiti čak i istraživanje u SAD-u koliko će Amerikanaca njemačkog podrijetla glasati za Trumpa, a koliko za Clinton. Ispalo je da će ih oko polovice glasati za čovjeka s kojim dijele etničke korijene, dok će za Clinton glasti oko trećine. Balkan insight je nedavno objavio i to da će na ovim izborima Trumpa podržati i većina Amerikanaca podrijetlom iz Srbije, dok će za Clinton biti Bošnjaci, Crnogorci i Albanci s područja bivše Jugoslavije. Hrvate izvještaj nije spominjao.

Posjeti Express