Top News Izbori u Americi
1577 prikaza

V. Pusić: Izbori u SAD-u već su i SAD i svijet promijenili na gore

Donald Trump i Hillary Clinton
Reuters/Mike Segar
Kako oduzeti građanstvu pravo na govor mržnje i ponižavanje nakon što ga je obilato koristio čovjek koji je skoro postao američki predsjednik?

Nakon isteka dva Obamina mandata, započela je utrka za mjesto predsjednika SAD-a, a izbor 8. studenog je jednostavan i jezivo težak istodobno - demokratska kandidatkinja Hillary Clinton ili republikanski kandidat Donald Trump. Borba za mjesto budućeg predsjednika pri samom je kraju. Isplivali su brojni skandali predsjedničkih kandidata i zato smo zamolili nekoliko istaknutih hrvatskih političara da za tjednik Express prokomentiraju recentna politička zbivanja.

Prva osobaje hrvatska političarka Vesna Pusić, nekadašnja predsjednica HNS-a, bivša ministrica vanjskih i europskih poslova.

Kako komentirate ovogodišnje američke predsjedničke izbore?

Predsjednički izbori u SAD-u 2016. različiti su od svih ranijih izbora. Prvi razlog je očit. Naime, po prvi put u povijesti jedna od dviju dominantnih stranaka kandidira ženu i ta žena će najvjerojatnije postati prva predsjednica SAD-a. Drugi razlog je, nažalost, još očitiji – razina javnog govora u kampanji i stavovi koji se zastupaju su toliko uvredljivi za ljudsko dostojanstvo da predstavljaju kvalitativni skok u odnosu na sve do sada viđeno u suvremenim američkim predsjedničkim kampanjama: takve uvrede, prostote, rasizam, šovinizam, laži i prijetnje smrću od strane kandidata do sada su bile nečuvene.

Što mislite o predsjedničkim kandidatima, njihovim politikama i kampanjama?

Odgovornost za navedenu opasnu degradaciju nije podijeljena i zajednička za oba kandidata. Odgovornost za to snosi Donald Trump i njegova kampanja. Donald Trump je samo gotovo karikaturalna kulminacija dvadesetogodišnjeg procesa u Republikanskoj stranci. Proces je započet tzv. konzervativnom revolucijom predvođenom Newtom Gingrichem u vrijeme mandata Billa Clintona. Politički ekstremizam, do tada na marginama, počeo je ulaziti na velika vrata američke politike. Tzv. Tea Party ekstremisti i religijski fundamentalisti radikalizirali su opstrukciju institucija i politički govor mržnje i apsurda. Trump nije uzrok, on je rezultat. Tako je došlo do toga da kandidat Republikanske stranke, koja je među ostalima dala Abrahama Lincolna ili Theodora Roosevelta, govori da su Meksikanci silovatelji i ubojice, zagovara seksualno ponižavanje i mržnju prema ženama, ruga se i ismijava invalide i poziva zagovornike slobode nošenja oružja da srede njegovu protukandidatkinju. I, rekli bi ljudi, nikome ništa. Nažalost nije nikome ništa.

Što mislite tko će na kraju pobjediti?

Usprkos svoj agresiji i lažima, na američkim predsjedničkim izborima 8. studenog najvjerojatnije će pobijediti Hillary Clinton. No zlodusi koje je Trumpova kampanja pustila iz boce ostat će zagađivati američku i svjetsku politiku i javnost. Kako oduzeti građanstvu pravo na govor mržnje i ponižavanje nakon što ga je obilato koristio čovjek koji je skoro postao američki predsjednik? I što će Hillary Clinton kao prva američka predsjednica moći učiniti ako se već sada članovi Senata i Kongresa iz protivničkog tabora prijete da će opstruirati svaku njenu odluku bez obzira na sadržaj, samo zato što će biti njena?

Što bi eventualna pobjeda jednog ili drugog kandidata značila za SAD?

Kakav god na kraju bio konačni ishod ovih američkih izbora, oni su definitivno američku i svjetsku politiku već promijenili na gore. Mnogo gore.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.