"Nisam imao ništa s poslovanjem Agrokora"

Žarko Bašić/ PIXSELL
Nekadašnji čelni čovjek centralne hrvatske banke dugi niz godina je surađivao s najvećim hrvatskim koncernom
Vidi originalni članak

Željko Rohatinski više ne radi u Agrokoru. Najdugovječniji guverner u povijesti Hrvatske narodne banke nakon isteka mandata prihvatio se posla savjetnika Ivice Todorića i ta toj je poziciji proveo gotovo pet godina. Početkom lipnja ove godine potpisao je sporazumni raskid ugovora i otišao u mirovinu. Njegova karijera završila je s krajem ere Ivice Todorića, s kojim je dugi niz godina bio duboko povezan

"Otišao sam u, ja vjerujem, zasluženu mirovinu", rekao je tportalu Rohatinski.

Skriveni dugovi Država ostaje bez 605 milijuna kuna koje je dala Gazdi

Kada mu je 2012. godine završio angažman u HNB-u, Rohatinski je imao dvije opcije: otići ili u Agrokor za Todorićeva savjetnika ili u investicijsku banku Goldman Sachs gdje je trebao biti savjetnik za poslove u regiji. Odlučio se za povratak Todoriću. No, od tada situacija se dramatično promijenila, a koncern je zapeo u velike probleme i Agrokor više nije moćna tvrtka kao prije pet godina.

S obzirom na sve špekulacije o mogućim malverzacijama i namještanju poslovnih knjiga u Agrokoru te činjenicu da Državno odvjetništvo zadnjih nekoliko mjeseci češlja uzduž i poprijeko najveću domaću kompaniju i njezina vlasnika, upitali su ga novinari tportala što je on tamo točno radio. Rohatinski se u odgovoru jako ogradio navodeći:

"Moj je jedini posao bio da gledam što se događa van kompanije. Ja sam za njih pripremao makroekonomske analize. S poslovanjem nikada nisam ništa imao, niti su to oni od mene tražili".

Nexus pomaže Kako su Škegrini izumi spašavali Gazdu

Doista, u službenom životopisu stoji da je jedno kraće vrijeme je bio direktor za makroekonomske analize koncerna Agrokor da bi 2000. godine preuzeo Hrvatsku narodnu Banku. Nakon 12 godina na čelu HNB-a guverner se vratio Todoriću. 

"Ja sam s Agrokorom imao standardni menadžerski ugovor i ne sjećam se da u njemu stoji i mogućnost povratka, ali je od početka postojao jedan gentlemanski dogovor između gospodina Todorića i mene da se mogu vratiti u kompaniju ukoliko to želim", rekao je Rohatinski prije nekoliko godina za Novi list. 

Dobri odnosi Todorić-Rohatinski nisu se zaustavili na džentlmenskom dogovoru. Agrokor je 2011. godine preuzeo Romah d.o.o., tvrtku Marije Rohatinski, supruge guvernera HNB-a. U to vrijeme bila je to gubitaška špediterska tvrtka, ali i zakonski vlasnik kuće na obroncima Medvednice gdje je Rohatinski živio. Osim toga, kćer Nataša Rohatinski svojevremeno je bila zaposlena kod Ivice Todorića, ali nije poznato radi li i danas u Agrokoru.

Posjeti Express